Dobro je znati

Putujte sigurno i bezbrižno ovog ljeta: Istražili smo koji su gradovi i mjesta prilagođeni starijim osobama

Stopa sigurnosti, pouzdan javni prijevoz i mnoštvo kulturnih i povijesnih znamenitosti samo su neki od kriterija pri odabiru destinacije

Ilustrativna fotografija

 Nikša Stipaničev/Cropix

Istraživanja pokazuju da je gotovo 37 posto svih turista u 2023. godini bilo je starije od 60 godina, što je snažan skok u usporedbi sa 16,45 posto iz 2021. godine. Premda još uvijek nisu postignute pretpandemijske brojke od 46,3 posto, trend rasta je prisutan.

Kada govorimo o sklonostima i zahtjevima starijih turista iz različitih krajeva Europe, u istraživanju objavljenom u časopisu Economies, koji izdaje MDPI, zaključeno je kako se većina od 1705 ispitanika složila s nekoliko ključnih faktora. S jedne strane traže se odredišta koja su prigodna za odmor i opuštanje, kao i destinacije koje nude mir i tišinu.

S druge strane, atraktivna su i odredišta koja nude veći broj kulturnih i povijesnih lokaliteta, ali i destinacije koje nude prirodne ljepote, poput netaknutih krajolika, šuma i vodenih površina. No, ono što im je svima zajedničko je to da traže kvalitetnu uslugu, odnosno, dobar smještaj, dobru hranu i ljubaznu uslugu, a sve češće koriste i tehnologiju, pa rezerviraju smještaj, letove i aktivnosti putem internetskih platformi.

Ključan je i sigurnosni aspekt, odnosno odredišta s relativno niskom stopom kriminala i pouzdanim hitnim službama. Na koncu, bitan im je siguran i pouzdan javni prijevoz, koji nije previše kompleksan i kompliciran, uz prilagođenost osoba s poteškoćama u kretanju.

Upravo zato smo si dali zadatak istražiti najpopularnija mjesta prilagođena seniorima, bogata umjetninama, arhitekturom, kulturom ili prirodnim znamenitostima.

Beč, Austrija

Glavni grad Austrije odiše poviješću, elegancijom i hodajući po njegovim ulicama, teško je u glavi ne čuti klasičnu glazbu, koja je pisana i izvođena praktički u svakom kutku užeg centra. Beč je i grad u kojem se prošlost spaja sa sadašnjosti i budućnosti, nudeći čarobnu atmosferu koju cijene svi posjetitelji, svih uzrasta.

Grad je, uz svoju bogatu povijest, kulturu i arhitekturu, poznat i po svojoj prilagodljivosti za osobe sa slabijom pokretljivosti. Gotovo sve glavne atrakcije imaju prilagođene ulaze, a javne površine za hodanje dobro su održavane i uglavnom prostrane.

image

Dvorac Belvedere

Shutterstock

Primjerice, dvorac Schönbrunn, koji je na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine nudi turističke ture po svojim bogatim vrtovima prilagođene i onima koji se slabije kreću ili koji su u kolicima. Uz Schönbrunn, vrijedi posjetiti dvorce Belvedere i Hofburg.

Ako nam njemački jezik ne ide baš od ruke, dobro bi nam došlo vođenje suputnika koji bi mogao služiti kao prevoditelj. No umjesto da furamo čovjeka koji bi trebao znati hrpu jezika, i plaćamo mu kartu i smještaj, u džepu možemo imati Vasco Translator V4, pametni prevoditelj koji podržava 108 jezika i radi bilo gdje, zahvaljujući internetskoj povezivosti u gotovo 200 zemalja svijeta, bez potrebe za spajanjem na Wi-Fi ili mobitel.

image

Ilustrativna fotografija

Ustupljena fotografija

Opremljeni Vascom, kojim možete srušiti jezične barijere tih 108 jezika, možete otići na područja u kojima živi 90 posto svjetske populacije. Čak i ako ne uzmete vođene ture u Beču, možete koristiti Vasco Translator za prevođenje znakova ili natpisa, koji se pomoću ugrađene kamere prevode na hrvatski jezik u roku par sekundi.

Barcelona, Španjolska

Barcelona, glavni grad španjolske pokrajine Katalonije, uz svoje znamenitosti poput Gaudijevih majstorija poput Park Güella i Sagrade Familia, poznat je i po svojoj bogatoj gastro sceni, koja je potpuno unikatna gradu, ali i široj Kataloniji, a služi često i drugim gradovima kao uzor.

image

Barcelona, Španjolska

Shutterstock

Tapasi, zalogajčići koji su namijenjeni za dijeljenje s društvom, kako bi svi mogli probati što više okusa i jela, često se rade i sa sastojcima koji su taj dan pronađeni na tržnici ili u ribarnici. Stoga, često i ne postoje fiksni jelovnici, već konobari izrecitiraju što je taj dan pripremljeno.

Kako bi proces bio brži i lakši, s Vasco Translatorom moguće je snimiti što konobar kaže, te kroz koji trenutak dobiti prijevod. Čak i ako je u tapas baru relativno snažna buka ili žamor, pametni prevoditelj Vasco Translator V4 pomoću dva mikrofona može razdvojiti ljudski glas od buke, za što precizniji i brži prijevod.

Rim, Italija

Premda je vječni grad Rim najpoznatiji po svojim antičkim lokalitetima i znamenitostima, a prilagođen je turistima svih životnih dobi. Za starije turiste, grad nudi prilagođen transportni sustav, kao i prilagođene ulaze za osobe u kolicima na razne atrakcije. Turisti ne moraju doživjeti grad samo kroz njegovu povijest dugu nekoliko milenija, već i kroz talijanski životni stil, la dolce vita, kroz šetnje uz rijeku Tiber ili kroz jednostavnija uživanja, poput ispijanja kave u tipičnom talijanskom kafiću.

image

Rim, Italija

Shutterstock

No, život u Rimu, čak i za turiste koji dođu na par dana, zna biti poprilično hektičan. Grad pršti energijom i životom, pa se za neke stvari i nema baš previše vremena. Ponekad se odluke, poput toga kuda i kako krenuti trebaju donijeti u par sekundi, kako bi se na sve stiglo na vrijeme. Vasco Translator, ponovno, u samo par sekundi može prevesti i kompleksnije stvari, poput karti i rasporeda javnog prijevoza, kako vam ispred nosa ne bi pobjegao autobus ili metro.

Prag, Češka

Prag je jedan od europskih gradova koji praktički ima sve, od romantičkih kapelica i srednjovjekovnih podruma, pa sve do gotičkih katedrala, baroknih građevina i niza Art Nouveau arhitektonskih bisera. Prepun je i pivnica, a teško je preporučiti koja ima bolje pivo, no U Fleků je praktički nezaobilazan turistički punkt.

Jedan od najlakših načina za posjetiti te znamenitosti je praški javni prijevoz, koji je usto i jedan od najboljih u Europi. Super stvar je što turisti između 60 i 64 godine dobivaju popust od 50 posto, dok se turisti stariji od 65 godina uz predočenje osobne iskaznice zemlje EU mogu voziti besplatno. Slično je i s raznim atrakcijama, koje često nude popuste za posjetitelje starije od 60, dok drugi nude popuste za posjetitelje starije od 65 godina.

image

Prag, Češka

Shutterstock

U Pragu se nudi i niz izleta brodom po Vltavi, koji su prilagođeni i starijim posjetiteljima, kao i nemali broj restorana smješten uz rijeku ili u samoj staroj gradskoj jezgri. Često se može cjenkati, no šanse da se dogovorite za neformalni popust su znatno bolje ako pričate češki jezik, čak i ako koristili digitalnog prevoditelja u džepu, Vasco Translator.

Bruges, Belgija

Prijestolnica belgijske pokrajine Zapadne Flandrije, Bruges, izgradio je svoju visoku reputaciju među turistima zahvaljujući svojom atmosferom srednjovjekovnog grada kakvog bi zamišljali iz priča koje su nam pričane dok smo bili djeca. Pun je slikovitih popločanih uličica, tihih kanala i šarenih tržnica smještenih ispod visokih tornjeva, gdje se mogu pronaći unikatni suveniri i lokalni proizvodi. Bruges slovi kao remek-djelo očuvanja povijesti, a cijeli gradić odiše nekom veličanstvenosti.

image

Bruges, Belgija

Shutterstock

Bilo da lutate vijugavim uličicama i puteljcima ili krstarite kanalima, Bruges je savršen za starije turiste koje zanima istraživanje vlastitim tempom, kako bi se mogli fokusirati na stvari koje ih zaista zanimaju. Gradić je prigodan za posjetiti u praktički bilo koje doba godine, no proljeće, kada cvatu narcisi, slovi kao najatraktivnije. Sve što otkrijete s pomoću svog Vasco Translatora, poput povijesnih znamenitosti i njihovih opisa, možete si poslati na e-mail, kako bi vam ostalo sačuvano za kasnije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Vasco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:16