Ideja za put

Ribnjaci, rančevi, autentični restorani i vinske ceste: Ova županija krije više bogatstava no što možete zamisliti

Djevojke u nošnji

 TZ Brodsko-posavske

Avanturistički turizam i aktivni odmor imaju beskrajno puno prednosti naspram pukog izležavanja na plaži. Taj tip godišnjeg pruža stimulaciju našem tijelu i umu te predstavlja savršen spoj fizičkog pokreta, mentalnog mira i jačanja duha. Dok naše srce osnažuje pod utjecajem planinskih uspona, a mišići se razvijaju s svakim korakom kroz šume, oslobađamo se stresa i uranjamo u stanje sreće potaknuto endorfinima. Učimo nove vještine dok istražujemo netaknute prirodne ljepote, osjećamo se vitalnijima, povezanijima sa sobom i drugima te puni energije.

Dok većina turista odlazi na more, ljubitelji aktivnog i mirnog obiteljskog odmora se nerijetko odlučuju ostati na kopnu.

Kontinentalne destinacije omogućuju temeljito istraživanje kulturnih, povijesnih i prirodnih bogatstava na relativno malom prostoru. Ova blizina raznovrsnih atrakcija omogućuje putnicima da u kratkom vremenu iskuse mnogo toga, od kulturnih znamenitosti do prirodnih čuda. Baš takva atmosfera je u Brodsko-posavskoj županiji, koja je idealno mjesto za obiteljski odmor.

Brodsko-posavska županija smještena je između južnih obronaka slavonskih gora i rijeka Save te je jedno od područja koja spajaju Srednju Europu s Jugoistočnom. Baš zbog važne strateške pozicije brojni od nas su nekada prošli kroz županiju, a ona se sada brendira pod sloganom "Gdje usput postaje cilj". Ovo područje baš zbog svoje sjajne pozicije ima i iznimno bogatu povijest, zbog koje ćete itekako imati što raditi u njemu, a u nastavku donosimo prijedlog sedmodnevnog plana puta za jednu obitelj.

Dan prvi: Slavonski Brod

Možda je najbolje početi putovanje u središtu županije, gdje je neizbježno posjetiti Festung, baroknu tvrđavu koja je najveća utvrda ove vrste u Hrvatskoj, a s nje, zanimljivo je, nikada nije ispaljen nijedan metak. Fascinantno zdanje danas ima i nove namjene te se u njemu nalaze Galerija Ružić i Muzej tambure Slavonska notna bajka.

Nakon toga prošećite Kejom, dugačkom šetnicom uz Savu koja nudi predivan pogled na zalazak sunca i jedna je od najdužih šetnica uz rijeku u Hrvatskoj. Ne zaboravite ni na Korzo, na kojem ćete saznati da je upravo ovdje svoja najveća djela napisala velika Ivana Brlić Mažuranić, prve plesne korake načinila Mia Čorak Slavenska, jedna od najvećih svjetskih balerina 20. stoljeća, a prve skulptorske forme zamislio poznati kipar Branko Ružić. Na Korzu svakako treba posjetiti interpretacijski centar Kuća Brlić.

image

Kuća Brlić

TZ Brodsko-posavske

Slavonski Brod može se pohvaliti I jednom od najljepših riječnih plaža u Europi koja predstavlja najveće bogatstvo grada i omiljeno izletište Brođana. Tijekom ljeta poznato gradsko kupalište na Poloju privlači mnoge kupače koji traže osvježenje od ljetnih vrućina. Osim pješčane plaže, Gradsko kupalište opremljeno je i brojnim sportskim i zabavnim sadržajima kao što je odbojka na pijesku, stolni tenis, šah, nogomet.

image

Kupalište Poloj

Alen Vrlazić

Potom posjetite Franjevački samostan, baroknu građevinu s bogatim oltarima i velikim klaustrom.

Na izletištu Splavarska ulica, na rijeci Savi, uživajte u prirodi s preko sto splavova. Opuštanje možete pronaći u wellness centru hotela Art, koji nudi beauty tretmane, masaže i bazen. Za kupanje posjetite Sportske bazene Vijuš koji uključuju tri zatvorena i jedan otvoreni bazen.

image

Hotel Art

TZ Brodsko-posavske

Večer zaključite u Kući piva, omiljenom okupljalištu Brođana s bogatom ponudom piva.

Dan drugi: Svjedočite Čuvarima prirode

Drugi dan provedite u prirodi i aktivnom odmoru. Počnite s posjetom Ranču Ramarin u Garčinu, gdje možete uživati u restoranu, apartmanima, ergeli konja, trkalištu sa zaprekama, jahačim turama, predivnom parku s ribnjakom i dječjem igralištu.

Zatim se uputite u Dubovik na vožnju quadovima na stazi ili off road, te pohađajte malu školu vožnje.

image

Ranč Ramarin

TZ Brodsko-posavske

Dan treći: Sela bogatog duha

Posjetite Bar Dvorinu kod Donje Bebrine, zaštićeno područje s poplavnim pašnjakom, velikom barom sa šetnicom i ptičjim rezervatom.

Za avanturiste je pak preporuka Adrenalinska šuma Bebrina, gdje su na raspolaganju brojne aktivnosti, poput zip linea, zida za penjanje i poligona s visećim mostovima, mrežama, penjalicama...

image

Adrenalinski park

TZ Brodsko-posavske

Nakon toga, nastavite do Gajne kod Oprisavaca, još jednog zaštićenog područja s rezervatom ptica, poplavnim pašnjakom i vožnjama quadom off road.

Za ručak posjetite Kuću Dida Tunje, veliki tradicionalno uređeni restoran s odličnim izborom tradicionalnih jela na imanju uređenom u ruralnom stilu.

U Vrpolju, rodnom mjestu poznatog kipara Ivana Meštrovića, posjetite spomen Galeriju Ivana Meštrovića i Eko-etno kuću. Eko-etno kuća služi kao interpretacijski centar za nalazište arheološko Dobrevo te je nerijetko domaćin raznovrsnim kulturnim i obrazovnim događanjima. U njoj ćete pronaći brojne replike predmeta s arheološkog nalazišta Dobrevo, etno zbirku te zbirku predmeta iz doba Ivana Meštrovića.

image

Galerija Ivana Meštrovića

TZ Brodsko-posavske

Zatim se uputite u Sikirevce na izložbu Sikirevačke čipke u društvenom domu. Posjetite izletište Mlaka u Mlaki kod Sikirevaca, tradicijsko izletište uređeno kao seoski salaš s dječjim igralištem, sportskim terenima i zoo vrtom domaćih životinja.

Dan završite na Salašu Savus kod Bukovlja, izletištu sa sportskim terenima, bazenom i tradicijskim restoranom koji promiče lokalne specijalitete.

image

Salaš Savus

TZ Brodsko-posavske

Dan četvrti: Riba i vino

Četvrti dan posvetite ribolovu i vinarstvu. Posjetite Jezero Petnja, gorsko jezero okruženo šumom s dugačkom šetnicom i mogućnošću pecanja.

image

Jezero Petnja

TZ Brodsko-posavske

Nakon toga se uputite na Ribnjake Jelas, veliki komercijalni ribnjak s dijelom rezerviranim za divlje ptice i mogućnošću pecanja.

Uvjerite se da su ljudi s ovog područja pravi čuvari tradicije kad posjetite Slavonski Kobaš, živopisno naselje uz Savu s dvije izuzetno lijepe crkve.

U Stupničkom vinogorju obiđite vinsku cestu s brojnim malim vinarima i kušaonicama.

Dan završite večerom u Stupničkim Dvorima, hotelu i restoranu s wellness centrom, vrhunskom kuhinjom i odličnim izborom vina iz vlastitih vinograda i podruma.

image

Brodski Stupnik

TZ Brodsko-posavske
image

Stupnički dvori

TZ Brodsko-posavske

Dan peti: Tradicija i običaji

Peti dan posjetite Eko etno selo Stara Kapela, oazu mira i spokoja s brojnim obiteljskim gospodarstvima uređenim u starinskom stilu, tradicijskim restoranima, šetnicama, vidikovcima, ribnjakom, biciklističkim stazama i muzejskom izložbom tkanja.

image

Stara Kapela

TZ Brodsko-posavske

U Parku skulptura Pavletić uživajte u lijepo uređenom parku skulptura od vinove loze i izložbenoj galeriji.

Posjetite Oriovačko vinogorje, vinsku cestu s malim vinarijama i kušaonicama.

Na kraju dana posjetite imanje Kereković, tradicionalno uređeno imanje s ergelom konja i ribnjakom.

Dan šesti: Manje poznate prirodne ljepote

Posjetite Orubicu, šarmantno malo naselje s lijepim parkom, crkvom i šetnicom uz Savu, gdje se održava tradicija jedinstvenog plesa "Kolo na dva štuka".

U Davoru, naselju lađara, uživajte u jedinstvenoj arhitekturi, lijepom trgu i uređenoj šetnici uz Savu.

Posjetite Pašnjak Iva, zaštićeno područje s prostranim pašnjakom na kojemu slobodno žive brojna krda konja posavaca.

image

Brodsko kolo

TZ Brodsko-posavske

Ne propustite Prašumu Prašnik, ostatak drevnih slavonskih šuma s ogromnim stablima starim preko 300 godina. Baš tamo je smješten jedan od najstarijih hrastova koji su bili nominirani za hrvatsko drvo godine.

Posjetite Spomen područje Okučani, spomen sobu i veliki spomenik posvećen vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak".

Dan sedmi: Nova Gradiška i Cernik

U Cerniku posjetite Franjevački samostan, lijepu baroknu crkvu s biblijsko-arheološkom zbirkom jedinstvenog značaja i bogatom bibliotekom. Odite i do Kulmerovih dvora, baroknog dvorca s lijepim perivojem.

image

Kulmerovi dvori

Alen Vrlazić

Posjetite izletište Strmac, sportske objekte i kupalište na jezeru.

U Novoj Gradiški, koja je središte zapadnog dijela županije, prošećite Trgom kralja Tomislava, posjetite gradski muzej, Crkvu Sv. Terezije Avilske i crkvu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, gdje možete vidjeti djelo poznatog akademskog slikara Celestina Medovića. Uživajte u ovom planski izgrađenom gradiću koji je biser pedantnog austrijskog urbanizma u zelenom slavonskom ambijentu.

Za kraj putovanja svakako posjetite Slavonski dućan na glavnom trgu u Novoj Gradiški, kako bi ponijeli okuse i mirise iz ove predivne županije.

Dan završite večerom u restoranu Slavonski Biser, poznatom po vrhunskoj domaćoj hrani i ljubaznom osoblju.

Osim što u tjedan dana možete obići cijeli niz lokacija bez da većinu vremena trošite na put, odmor na kontinentu ima i cijeli niz drugih prednosti. Jedna od njih su svakako niži troškovi u usporedbi s morskim destinacijama. Smještaj, hrana i aktivnosti često su povoljniji, što omogućuje dulji boravak ili veću isplativost odmora. Ovo je osobito važno za obitelji i veće grupe koje traže ekonomičnije opcije za svoj odmor. Uz niže troškove, posjetitelji mogu uživati u luksuznijem smještaju, više aktivnosti i boljoj gastronomskoj ponudi za isti budžet.

image
TZ Brodsko-posavske

Kontinentalne destinacije nude širok izbor aktivnosti za svačiji ukus i afinitete. Ljubitelji avanture mogu uživati u planinarenju, biciklizmu, jahanju ili vožnji quadovima. Za one koji preferiraju opuštanje, tu su wellness centri, termalni izvori i spa tretmani. Osim toga, kontinent nudi razne kulturne manifestacije, festivale, gastronomske ture i vinske ceste koje dodatno obogaćuju doživljaj putovanja. Ova raznolikost aktivnosti čini kontinentalne destinacije idealnim mjestom za putnike svih dobnih skupina i interesa.

Jedna od prednosti kontinentalnih destinacija je manja gužva u odnosu na popularne morske destinacije. Ovo omogućuje mirniji i opušteniji odmor, bez stresa zbog pretrpanih plaža i dugih čekanja. Manje gužve znače i više prostora za uživanje u prirodnim ljepotama i kulturnim atrakcijama, te bolju kvalitetu usluge u restoranima i hotelima. Putnici mogu doživjeti autentičniji i intimniji kontakt s lokalnom zajednicom i kulturom.

Na koncu, kontinentalne destinacije često nude autentičnije iskustvo lokalne kulture i tradicije. Posjetitelji mogu sudjelovati u lokalnim običajima, festivalima i proslavama, te kušati domaće specijalitete pripremljene prema tradicionalnim receptima. Ovo iskustvo omogućuje dublje razumijevanje i povezanost s lokalnom zajednicom, čineći putovanje nezaboravnim i jedinstvenim. Stoga, kufere u ruke i – na put!

image
TZ Brodsko-posavske

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i TZ Brodsko-posavske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:32