Narodni lijek

Sezona prehlada je stigla: Naše ga bake nisu bez razloga stalno jele, odlično je za jačanje imuniteta

‘Hladnoća, manjak sunčevog svijetla i vitamina D ostavljaju traga na imunološkom sustavu zimi‘, kaže nutricionist Marko Šimić
 Ivo Ravlić/Cropix

Iako zima ima svoje čari poput blagdanskog ugođaja kojeg donose ukrašeni gradovi, ispijanje toplih napitaka i uživanje u toplini vlastitog doma, pojave poput manjka svjetlosti i hladnog vremena nisu drage gotovo nikome. Naša tijela zimi trebaju više odmora, no budući da obaveze ne staju u zimskom periodu, ubrzani životni ritam i stres, u kombinaciji s hladnoćom ostavljaju posljedice i na naš imunitet, koji zimi treba dodatnu podršku. Hladnoća, oštar vjetar i stalne promjene temperature lako nas „uhvate" nespremne pa prehlade, kašalj i kihanje postaju svakodnevica. Prosječna odrasla osoba bude prehlađena dva do četiri puta godišnje, a zahvaljujući suhom zraku i povećanom broju virusa, zimi su šanse za prehladu još veće, u usporedbi s drugim sezonama.

Kako si pomoći?

Čini se stoga kako je u hladnim danima jačanje imuniteta nužno kako bismo ostali zdravi i snažni kroz sve zimske izazove. Tijelu trebaju hranjive tvari koje ga osnažuju i pomažu u obrani od bolesti, a poznati narodni lijek protiv zimskih prehlada su – juhe. Zanimalo nas je mogu li juhe zapravo pomoći u osnaživanju imuniteta zimi pa smo se obratili nutricionistu Marku Šimiću, osnivaču brenda Nutribrat.

- Tijekom zimskih mjeseci naš imunološki sustav postaje ranjiviji. Hladnoća može oslabiti tjelesnu otpornost jer organizam troši više energije za održavanje topline. Također, smanjena količina sunčevog svijetla znači i niže razine vitamina D koji je ključan za imunološke funkcije, a hladniji zrak može isušiti sluznicu u respiratornim putovima te pojačati osjetljivost na viruse i bakterije – objašnjava Marko.

image

Nutricionist Marko Šimić

Ustupljena fotografija

- Topli napitci, uključujući juhe, pomažu u održavanju hidratacije koja je ključna za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Hidratacija omogućava da krv bolje prenosi hranjive tvari do stanica, dok toplina potiče cirkulaciju i zagrijava tijelo, što može doprinijeti u olakšavanju simptoma respiratornih infekcija – govori.

Važnost povrća

Još je bolje ako su te juhe nutritivno bogate i lake za pripremu. Stručnjak kaže da mješavina povrća, proteina i začina čini juhe iznimno bogatim jelima, koja se lako mogu prilagoditi različitim potrebama i preferencijama te su jednostavan način da tijelu pružimo neophodne vitamine, minerale i antioksidanse.

Savršen spoj okusa, nutritivnih vrijednosti te jednostavne i brze pripreme nalazi se u gotovim Podravka tekućim krem juhama. Napravljene od vrhunskih sastojaka, bez pojačivača okusa, konzervansa te uz garanciju okusa i kvalitete koju Podravka jamči, ove gotove krem tekuće juhe idealan su izbor za zimske dane. Krem povrtna, krem juha od rajčice, krem juha od gljiva ili možda od bundeve? Na vama je da izaberete, no za koji god okus se odlučili, sigurno je da nećete ostati razočarani. Praktično pakiranje omogućuje jednostavnu pohranu, a od uživanja u ovim bogatim okusima dijeli vas tek nekoliko minuta podgrijavanja u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku. Za zdrav i hranjiv obrok više nije potrebno izdvojiti nekoliko sati, niti brinuti o prljavom posuđu, a ne morate biti niti vješti u kuhinji da bi u tren oka imali hranjivo i ukusno jelo.

Marko posebno preporučuje konzumaciju povrća jer je ono bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima, koji su potrebni svakom čovjeku tijekom cijele godine, a pogotovo zimi.

- Svakome bih preporučio da konzumira što šarenije povrće, ali ako preferencije to ne dopuštaju, bilo koje povrće je dobrodošlo. Istaknuo bih jedino da ukoliko je moguće, na tanjur da se ubaci zeleno lisnato povrće, mrkva, paprika te rajčica jer sadrže pozamašne količine vitamina C i antioksidansa. Također tamno lisnato povrće poput špinata sadrži folnu kiselinu koja podržava proizvodnju bijelih krvnih stanica. Ne smijemo zaboraviti i češnjak koji je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima i može pomoći u prevenciji prehlade i drugih virusnih infekcija – govori i dodaje da su vitamini A, C, D i E, kao i minerali poput cinka i selena ključni nutrijenti za imunološki sustav.

Upravo raznovrsnost povrća čini gotovu Podravkinu tekuću krem povrtnu juhu idealnom za okrepu organizma. Primamljivo šarena i nutritivno bogata juha bit će još bolja ako ju se servira toplu, kako bi kremasti prirodan okus povrća došao do izražaja. Za ljubitelje rajčice, ukusna krem juha savršeno crvene boje i neodoljive kremaste teksture svojim će izgledom stvoriti ugodu oku, a prirodni bogati okus stvorit će pravi gurmanski užitak na vašem nepcu.

Nova gotova Podravka tekuća krem juha od gljiva odvest će vas u malu šumsku gastronomsku avanturu. Zbog svoje teksture odličan je odabir za ljubitelje kremoznih zalogaja, a zahvaljujući nizu nutritivno vrijednih sastojaka izvrsna je ideja i za lagani glavni obrok u danu. Uz krem juhu od gljiva, novitet je i gotova Podravka tekuća krem juha od bundeve pripremljena od fine bundeve, začinjena maštom i bogata okusom, u trenu uživati u vrhunskom prirodnom okusu bundeve.

Savjet stručnjaka

Većina ljudi koji žele usvojiti nove, zdravije navike, ostavljaju to za period novogodišnjih odluka. No, o zdravlju treba početi brinuti čim prije pa smo Marka upitali kako na najlakši mogući način promijeniti svoju prehranu.

- Mnogi ljudi kreću s brzim ili ekstremnim dijetama i izbacivanjem cijelih skupina namirnica kada žele napraviti neku promjenu u prehrambenim navikama, što je prvenstveno dugoročno neodrživo. Ovi režimi također mogu dovesti do nedostatka neophodnih nutrijenata, gubitka energije te imaju tendenciju oslabiti organizam umjesto da ga ojačaju – govori stručnjak.

image

Nutricionist Marko Šimić

Ustupljena fotografija

- Pokušajte dodati više voća i povrća u svoje svakodnevne obroke te zamijenite grickalice s orašastim plodovima poput badema ili oraha. Također, trudite se piti više vode dnevno, a zašećerena pića i sokove možete zamijeniti biljnim čajevima koji podržavaju probavu i hidrataciju. Istovremeno, kuhajte kod kuće što češće jer na taj način imate mogućnost kontroliranja svega što unosite, uključujući i unos soli i šećera te možete dodatno podržati zdravlje koristeći začine poput kurkume i češnjaka – zaključuje nutricionist Marko Šimić.

Zahvaljujući gotovim Podravka tekućim krem juhama, konzumacija povrća nikad nije bila jednostavnija. U nekoliko minuta pripremit ćete zdrav, ukusan i prirodan obrok prepun potrebnih nutrijenata za zimsko jačanje imuniteta.

No, konzumiranje juha ne bi trebala biti samo zimska, već cjelogodišnja strategija za održavanje zdravlja i vitalnosti. Juhe su ekstremno lako probavljiv obrok prepun nutrijenata, koji podržavaju funkcioniranje imunološkog sustava i probave dok istovremeno hidratiziraju cijelo tijelo. Stoga ubacivanjem juha u redovnu prehranu lako možete zadovoljiti svoje prehrambene potrebe i učiniti prvi korak prema uravnoteženoj prehrani i ojačanom zdravlju tijekom svih godišnjih doba.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2024 18:33