Savršena poput napuljske

Tajna vrhunske domaće pizze je u sastojku kojeg ne bismo pomislili staviti u tijesto, okus čini fantastičnim

Tako jednostavna, a tako aromatična - pizza je mnogima omiljeno jelo, a uz jednu namirnicu bit će još i bolja
 Shutterstock

Pet milijardi pizza.

Toliko se prema nekim statistikama proda svake godine u svijetu. Fascinacija ovim jednostavnim, a izrazito ukusnim jelom ne jenjava ni nakon 286 godina, kada je otvorena Antica Pizzeria Port‘Alba u Napulju, za koju se vjeruje da je prva pizzerija na svijetu. Ona je obavezna postaja onih koji posjete Napulj, a sudeći prema recenzijama na internetu, jesti pizzu u toj pizzeriji nezaboravno je iskustvo.

„Skočiti“ do Italije i pojesti izvornu napuljsku pizzu kad god poželimo, bilo bi ostvarenje snova, ali je malo teže izvedivo. Ipak, nije sve izgubljeno jer i kod kuće možemo uživati u ovoj gastronomskoj deliciji, baš kao da je izašla iz krušne peći. Naravno, uz nekoliko jednostavnih, ali vrlo važnih trikova!

Tijesto je ključno

Dobri temelji nisu ključni samo za stabilnost i kvalitetu kuće, već i za odličan obrok. Dok je u varivima to luk, kod pizze je tijesto. Kupovno tijesto možda je dobra alternativa za trenutke kada nemate puno vremena, a želite pojesti pizzu. No, prava uživancija u ovom mnogima omiljenoj jelu potpuna je samo ako je tijesto domaće. Talijani to dobro znaju; kod njih nikada nećete vidjeti da koriste kupovno tijesto jer je to nešto nezamislivo.

image
Shutterstock

Klasično talijansko tijesto zahtijeva samo četiri sastojka: brašno, vodu, kvasac i sol. No, tajna je u proporcijama i vremenu. Koristite kvalitetno brašno tipa "00", koje je mekano i daje elastično tijesto. Ako ga ne možete pronaći, poslužit će i obična glatka verzija. Ovo je standardno dizano tijesto, idealno ne samo za klasičnu pizzu, već i za pogače, pizzete i brojna druga „krušna“ jela.

Neuobičajen sastojak

Bilo da ste ljubitelj tradicionalne „miješane“ pizze ili onih neobična okusa, tijesto možete obogatiti sastojkom koji unutra ne viđamo baš često – pivo. Osim što se s pizzom sjajno nadopunjuje, pivo u tijestu daje mu bogatiji okus, a zbog ugljičnog dioksida djeluje kao prirodno sredstvo za dizanje. Tijesto je zbog toga još pahuljastije.

Za pripremu ovakvog tijesta preporučuje se korištenje pivo s laganim, svježim okusom, poput lagera, pilsnera ili pale alea. Tamno pivo može biti zanimljiv izbor za eksperimentiranje, ali njegova intenzivna aroma može dominirati okusom. Puni, a istovremeno svježi okusi s notama slada poput Staropramen piva savršeno nadopunjuju tijesto bez preuzimanja dominacije.

image

Pizza radionica s Vedranom Boškovićem

Dino Sertovic

Pizza od pivskog tijesta

Sastojci:

450 gr glatkog brašna (ili tip „00“)

1 suhi kvasac

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica soli

malo papra

200 ml Staropramen piva

50 ml mlake vode

2 žlice maslinovog ulja

Postupak:

U zdjelici pomiješajte mlaku vodu, kvasac i šećer. Ostavite da stoji 5-10 minuta dok se ne zapjeni. U veću posudu prosijte brašno i dodajte sol. Napravite udubljenje u sredini i ulijte aktivirani kvasac, pivo i maslinovo ulje.

Umijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Stavite tijesto u nauljenu posudu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko jedan do dva sata, ili dok ne udvostruči volumen.

Za još bolji okus, tijesto možete ostaviti u hladnjaku preko noći. Prije pečenja izvadite ga na sobnu temperaturu barem sat vremena.

Prijavite se i naučite napraviti najbolju homemade pizzu!

Da biste uvijek uživali u najboljoj domaćoj pizzi, teoriju je najbolje popratiti praksom. Zato Staropramen organizira pizza radionice, na kojima će gastro bloger Vedran Bošković tijekom prosinca uživo pokazati kako napraviti savršenu pizzu.

Na radionicama će kandidati proći sve korake izrade pizze – od tijesta, preko umaka do samog pečenja, a tijesto koje su sami zamijesili će moći ponijeti doma. Za sve one koji ne žele propustiti ovu jedinstvenu priliku, Staropramen je organizirao nagradni natječaj u kojem možete osvojiti ulaznice za dvije osobe. Iduća radionica održava se 19. prosinca u 18 sati, u Studiju Kotluša u Zagrebu. Prijave za nagradni natječaj dostupne su na linku.

image

Pizza radionica s Vedranom Boškovićem

Dino Sertovic

Umak - jednostavan i aromatičan

Zaboravite na kuhane umake – najbolji umak za pizzu je jednostavan i sirov. Trebat će vam kvalitetne konzervirane rajčice poput talijanskih San Marzano, ako ih možete nabaviti, malo soli, maslinovog ulja i prstohvat sušenog origana. Rajčice zgnječite vilicom ili rukom, dodajte začine i to je to. U njih nipošto ne stavljajte šećer, što je navika mnogih, jer su kvalitetne rajčice slatke same po sebi.

image
Shutterstock

Ako vam to nije opcija, možete koristiti i klasični umak od pasirane rajčice. U tom slučaju uz sol, origano i maslinovo ulje možete dodati malo šećera da ublaži kiselinu te češanj istisnutog češnjaka. Za bogatiji okus umaku možete dodati i kap balzamičnog octa.

Nije svaki sir za pizzu

Iako se na prvu možda tako čini, ne ide baš svaki sir na pizzu. Ne želimo reći da neće biti ukusna s polutvrdim naribanim sirom poput gaude ili edamera, ali ako možete birati, uvijek odaberite mozzarellu. Ovaj sir nije samo tradicija u talijanskoj kuhinji, već i funkcionalno savršeno odgovara zahtjevima koje pizza postavlja: od teksture i okusa do sposobnosti topljenja.

Kada je izložena toplini, pretvara se u mekanu, elastičnu i rastezljivu masu koja je idealna za prekrivanje pizze. To omogućuje stvaranje onog savršenog cheese pull efekta, odnosno kada se sir rasteže poput žvakaće gume. Bilo da odaberete standardnu mozzarellu ili onu od bivoljeg mlijeka (mozzarella di bufala), njezin okus neće preuzeti dominaciju, već će dopustiti ostalim sastojcima da dođu do izražaja. Prije nego je složite na pizzu, osušite je papirnatim ručnikom da ne namoči tijesto.

image
Shutterstock

Talijanski pizzaioli tvrde da pizza ne bi trebala imati više od pet sastojaka jer to rezultira gnjecavošću i propadanjem tijesta. Zato radije napravite više kombinacija, nego da natrpate jednu pizzu hrpom svega i svačega.

Pećnica na maksimum

Pečenje je ključni dio, a najveći izazov kod kućne pizze je postići temperaturu krušne peći, koja doseže i do 450 °C. Iako standardne pećnice to ne mogu, postoji nekoliko trikova kako postići sličan rezultat. Moderne pećnice obično imaju posebnu opciju za pečenje pizze pa je svakako iskoristite. Ako imate stariju pećnicu, pizzu pecite na najvećoj mogućoj temperaturi, u prosjeku sedam do 10 minuta.

image
Shutterstock

Odličan rezultat postići ćete i s kamenom za pizzu jer oponaša uvjete krušne peći, zadržava visoku toplinu i ravnomjerno je prenosi na tijesto. Stavite kamen na donju rešetku pećnice i uključite pećnicu na maksimalnu temperaturu. Zagrijavajte kamen najmanje 30-45 minuta prije pečenja, a posljednjih nekoliko minuta uključite gril funkciju kako biste dobili hrskavu koricu odozgo.

Uparite je s pivom

Kad pizza izađe iz pećnice, nije vrijeme za žurbu – neka odstoji minutu ili dvije kako bi se okusi stabilizirali. Dodajte svježe listove bosiljka, malo maslinovog ulja ili čak nekoliko tanko narezanih kriški pršuta za pravi gurmanski doživljaj.

Klasični okusi pizze poput margarite ili pepperoni pizze najbolje se slažu sa Staropramen pivom. Za one koji žele uživati u okusu kvalitetnog piva, ali bez alkohola, tu je Staropramen 0.0, čiji osvježavajuć okus savršeno nadopunjuje pikantnije pizze i one s morskim plodovima uz dodatak limuna.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Staropramena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 13:40