Veliki trend

Tradicionalna vjenčanja su out: Sve više parova na svadbu dovodi osobu koja cijelo iskustvo čini još posebnijim

Idealnu destinaciju za sudbonosno ‘da‘ nije lako izabrati, no nećete pogriješiti ako za ceremoniju vjenčanja izaberete plažu, staru utvrdu ili pak romantični vrt

ILIRIJA Weddings, Ražnjevića Dvori

 Giacomo Studio

Ukusna hrana, odlična glazba i lijepo okruženje – ove tri stvari naveli su ispitanici jednog istraživanja kada su ih upitali što im je najvažnije kao gostima na vjenčanju. Nimalo ne čudi da su hrana i glazba ono što gosti najviše pamte, no zanimljivo je da je čak 50 posto njih navelo mjesto održavanja vjenčanja kao jedan od najzapaženijih aspekata.

Hotelske sale i specijalizirani prostori još uvijek su popularni kod ljubitelja tradicionalnih vjenčanja. No, neka istraživanja su pokazala da tradicionalna vjenčanja odlaze u povijest jer sve više parova traži zanimljiviji pristup vjenčanju. Ako vam cjelonoćno sjedenje u zatvorenom i gužvanje u kolonama automobila zvuči previše zamorno i već viđeno, možda je za vas nešto drukčije vjenčanje – ono na moru.

Iako je svijet prepun bajkovitih plaža i obalnih destinacija za proslavu velikih događa poput vjenčanja, među njima se, složili bi se mnogi, ubrajaju i ljepote Hrvatske. Jedna od brojnih svakako je more, s mnoštvom otoka, divnim gradovima i mjestašcima kao stvorenima za izricanje "sudbonosnog da". Idealnu destinaciju nije lako izabrati, no nećete pogriješiti ako za ceremoniju vjenčanja izaberete plažu, staru utvrdu ili pak romantični vrt u sklopu nekog tradicijskog imanja.

Kako izabrati lokaciju?

Ako ste se oduvijek željeli vjenčati na plaži, na izbor imate javne i privatne. Kako bi sve teklo glatko, svakako se informirajte o uvjetima koje trebate zadovoljiti. Informacije možete dobiti u turističkim zajednicama mjesta na kojem se želite vjenčati ili zatražiti uslugu specijaliziranih agencija. Vjenčanje na otvorenoj lokaciji kao što je plaža sa sobom nosi i neka ograničenja poput slučajnih prolaznika, glasnoće glazbe i trajanja same proslave. Sigurno ne želite niti najmanju neugodnost dok se zabavljate s dragim osobama.

image

ILIRIJA Weddings

Giacomo Studio

Plaža je svestrana lokacija – može biti idealna samo za ceremoniju, dok se slavlje može nastaviti u obližnjem hotelu/restoranu/imanju s pogledom na more ili pak u vjenčanom paviljonu koji se postavlja direktno na plaži. Tako imate sve u jednom – ceremoniju, večeru i after-party.

Treća solucija je da nakon ceremonije na plaži nastavite slavlje na brodu. Parovi se sve više odlučuju upravo za luksuzne brodove kao top lokaciju za svadbenu večeru i zabavu do dugo u noć jer imaju sve na jednom mjestu: posebnu morsku atmosferu, mogućnost uživanja u zalasku sunca, dovoljno mjesta za ples te ukusnu, svežu hranu. Jedan od takvih brodova je 36-metarska motorna jahta Nada koja slovi za najluksuzniji event brod na Jadranu.

image

ILIRIJA Weddings, Event brod Nada

Boris Kačan

To nimalo ne čudi kada se u obzir uzme da je opremljena najsuvremenijim audio i video sustavom, klimatizacijom te restoranom i barom. Može primiti ukupno 130 osoba, a unutar nje nalazi se i konferencijska sala. Zato je osim za vjenčanja idealna i za poslovne sastanke, bankete i svečane prijeme. Osim toga, event jahta Nada pristaje i polazi iz bilo koje jadranske luke što bitno olakšava izbor destinacije za vjenčanje ili ako se zaželite jednodnevnog izleta na neki otok.

image

ILIRIJA Weddings, Event brod Nada

Milan Mišo Lakić

Krstarenje na jahti Nadi s vrhunskom uslugom i ponudom ekskluzivnih jela uljepšava i pojačava doživljaj predivnih obalnih krajolika, pogleda na otoke i pučinu te zalazaka sunca.

Mudro birajte vrijeme

Kod planiranja vjenčanja koje iskače iz tradicionalnih okvira, a posebice ako je željena lokacija more, od iznimne je važnosti gostima poslati pozivnice dovoljno rano kako bi se na vrijeme mogli organizirati. Optimalno je šest mjeseci unaprijed, ako možete, i više. Također, pobrinite se da je lokacija dostupna baš svima koje pozivate na vjenčanje, kao i catering tvrtkama, onima koji brinu o dekoraciji, fotografu i bendu/DJ-u.

image

ILIRIJA Weddings, Event brod Nada

Giacomo Studio

Što se tiče smještaja gostiju, mladenci ga nisu dužni platiti baš sve goste, posebice ako je riječ o većoj svadbi. Ako je manja svadba u pitanju, mladenci svakako mogu participirati u troškovima dolaska i smještaja za goste ili im pomoći pronaći najbolji. Hoteli su najpraktičnije rješenje kao što je Ilirija Resort u Biogradu, a nude i smještaj u elegantnim vilama te jedinstvenom tradicijskom imanju Ražnjevića dvori.

image

ILIRIJA Weddings, Ražnjevića Dvori

Giacomo Studio

Detalj koji nikako ne bi trebao proći "ispod radara" su vremenski uvjeti. Naravno da na njih ne možete utjecati, ali već otprilike znate kako se u Hrvatskoj kreću vremenske prilike ovisno o periodu godine. Za vjenčanje na moru idealno je kasno proljeće ili kasno ljeto, kada više nije jako vruće, a opet je dovoljno toplo da se gosti i mladenci mogu osvježiti u moru. Za nenadane promjene vremena kao što je kiša svakako osigurajte nepromočni šator za nastavak slavlja ili after-party smjestite pod nadstrešnicu.

"Lažni" matičar

Zvuk valova, nježni povjetarac i ugodne zrake sunca na koži čine izgovaranje vjenčanih zavjeta još posebnijim. Ceremonija je vrlo važan dio vjenčanja, ali za nju vrijede posebna pravila. Naime, van crkve vas može vjenčati samo matičar, ali ne i svećenik jer se to kosi s crkvenim pravilima. Stoga, preostaje vam rješenje da crkveno vjenčanje obavite nekoliko dana prije slavlja na otvorenom ili da vas na željenoj lokaciji vjenča matičar.

image

ILIRIJA Weddings, Ražnjevića Dvori

Marija Laća

Ipak, ta opcija je uvijek skuplja, no postoji i treća solucija za sve mladence koji ne žele gostima uskratiti doživljaj sklapanja braka. Unazad godinu dana vrlo su traženi "lažni" matičari, odnosno voditelji svadbene ceremonije koji vjenčanja izvode prije ili nakon službenog vjenčanja u općini ili crkvi. Mladenci ih vole jer su personalizirana i osobnija, uz dozu humora i romantike. Kako bi svima bilo ugodno, osigurajte udobne stolice i dovoljno hlada za goste tijekom ceremonije.

Jednostavno, a elegantno

Bez obzira što je lokacija vjenčanja "morska", ne morate se ograničavati samo na nautički ili tropski stil. U biranju dekoracija ipak vi imate glavnu riječ; ako vam se sviđa shabby chic ili pak minimalizam, svakako to napomenite profesionalcu koji je zadužen za dekoraciju stolova, svadbenog šatora i mjesta gdje će se odviti ceremonija.

image

ILIRIJA Weddings, Villa Primorje,

/Giacomo Studio

Akrilne ili drvene stolice vrlo su praktične ako padne nenadana kiša jer se mogu lako obrisati. Morski povjetarac česta je pojava pa pripazite da su cvjetne dekoracije, jelovnici i "lagani" detalji dobro pričvršćeni, a čaše i tanjuri od težeg materijala. Umjesto tankih svijećnjaka koje vjetar može otpuhati birajte masivnije ili svijeće zamijenite led lampicama za otvoreni prostor.

Laganija jela

Za vjenčanja na moru idealan je laganiji jelovnik bogat ribom, salatama, laganim kolačima, osvježavajućim koktelima i napitcima. Razlog tome je praktičnost i sigurnost hrane koja mora biti negdje pohranjena dok gosti dođu i smjeste se. Ako se želite potpuno odmaknuti od tradicionalnog svadbenog menija i gostima ponuditi nešto što nemaju prilike svugdje probati, istražite koja je hrana autentična za vaše odredište. Na jelovnik svakako uvrstite i nešto što volite vi kao mladenci i što ide uz vašu osobnost. Kokteli posluženi u kokosovoj ljusci, riba grilana na licu mjesta ili salata s motarom sigurno će ih oduševiti!

image

ILIRIJA Weddings, Ražnjevića Dvori

Giacomo Studio

Kada je riječ o malim zalogajima, odnosno fingerfoodu, birajte one sastojke i kombinacije koje se lako ne kvare i mogu stajati neko vrijeme na otvorenom.

Dress code

Mladenke provode puno vremena birajući savršenu vjenčanicu. No, vjenčanje na moru prije svega je opuštenije nego tradicionalno, što uključuje i dress code. Umjesto teških oprava, bolje je izabrati haljine od laganijih materijala jednostavnijih krojeva – šifona, lana ili tila. Dovoljno su elegantne za prigodu, a u njima nije vruće. Cvjetna kruna ili nakit od školjaka izvrsno će nadopuniti look.

image

ILIRIJA Weddings

Giacomo Studio

Isto vrijedi i za mladoženju – umjesto klasičnog odijela dobar izbor je prozračno odijelo od lana. Ako ne želite, na morsko vjenčanje ne morate uopće nositi cipele, posebice ako se ceremonija održava na pješčanoj plaži.

Gostima također preporučite laganiju odjeću i obuću kako im ne bi bilo vruće ili postavite neki zanimljivi dress code kao što je mornarski u bijelo-plavim tonovima ili tropski sa šarenim uzorcima.

Glazba i fotograf

Na kraju, ali ne manje važno je glazba i fotograf koji će zabilježiti ovaj poseban dan. Kako bi fotografije i video ispali onako kako ste si zamislili, pronađite fotografe specijalizirane za vjenčanja na moru/plaži. Pregledajte njihov portfelj i svakako se raspitajte o njihovim iskustvima s vjenčanjima na plaži. Jedino tako im možete pokloniti povjerenje da će uspjeti "uhvatiti" sve važne trenutke.

Pri odabiru glazbe, imate dvije opcije: bend s izvođačem koji će ujedno podizati atmosferu i voditi program ili DJ-a. Izbor je samo na vama, no svakako osigurajte da plesni podij ima dovoljno mjesta i da se na njemu svi mogu slobodno kretati. Na pijesku nije tako lako plesati kao što se čini!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Ilirije Biograd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 23:57