Senzacija!

U zagrebačkom Sheratonu ‘na vidjelo‘ dolaze hrvatske umjetnine koje su bile skrivene i do 90 godina!

Na aukciji će se predstaviti radovi ključnih imena hrvatske i regionalne umjetničke scene
 Ustupljena fotografija

Dolazak jeseni ne označava samo kraj ljeta, kupanja u moru i visokih temperatura, već za mnoge od nas predstavlja i svojevrsni početak godine. Vratili smo se s godišnjih odmora, djeca kreću u školu, a na poslu kreće gužva koja će vjerojatno potrajati do početka sljedećeg ljeta.

Priroda se priprema za mirnije doba godine, a gužva i uzbuđenje s početkom jeseni vraća se u svijet umjetnina. Padom temperature raste napetost među kolekcionarima, investitorima i ljubiteljima umjetnosti. Nova sezona pred nama ne nosi samo mogućnosti za nove investicije, već i trenutke u kojima se sudbine djela mijenjaju velikom brzinom, samo podizanjem jedne ruke.

Tržište treba profesionalizaciju

Nakon uspješne prve aukcijske sezone, u kojoj je Artmark postigao značajan uspjeh, ova vodeća aukcijska kuća umjetnina u istočnoj Europi vraća se s novom uzbudljivom aukcijom. Artmarkov cilj je, kako sami ističu na svojim stranicama, oblikovati i razviti hrvatsko tržište umjetnina u transparentnije, pristupačnije i dinamičnije okruženje.

Artmark je tijekom prošle aukcijske sezone ostvario ukupni prihod od gotovo milijun eura, kroz četiri aukcije, te time utabao čvrste temelje na zahtjevnom tržištu umjetnina koje vrvi potencijalom.

image

Milan Konjović - Polje

Ustupljena fotografija

Iz aukcijske kuće kažu da njihov uspjeh dokazuje kako postoji značajan interes za kupovinu umjetnina, što se jasno vidjelo kroz njihove prošle četiri aukcije. Svoj uspjeh također smatraju dokazom ne samo postojanja potražnje za kvalitetnim umjetničkim djelima, već i da postoji potreba za strukturiranim tržištem i trgovinom nekretnina.

Pokazali su i da se tržište može oblikovati na način koji zadovoljava visoke standarde i potrebe kolekcionara, dok istovremeno potiče profesionalizaciju i transparentnost u prodaji umjetnina, koje je do sada na tržištu manjkalo.

Prvi puta na aukciji nakon nekoliko desetljeća

Artmarkova jesenska aukcija donosi pažljivo odabranu kolekciju modernih i poslijeratnih umjetničkih djela, ali i suvremene radove, među kojima su i važna povijesna otkrića koja će zasigurno privući pažnju kolekcionara i ljubitelja umjetnosti.

Početak jesenske sezone otvorit će se prvom aukcijom zakazanom za 9. listopada u zagrebačkom hotelu Sheraton, gdje će se predstaviti radovi ključnih imena hrvatske i regionalne umjetničke scene, koji su ostavili značajan trag kojim su oblikovali kulturni krajolik prošlog stoljeća. Na uzbudljivoj aukciji će se po prvi puta nakon više desetljeća pojaviti neka jedinstvena djela, što privlači velik interes međunarodnih i domaćih kolekcionara.

Antička ljepota izlazi na aukciju

Vlaho Bukovac, rođen kao Biagio Faggioni u Cavtatu, jedan je od najznačajnijih hrvatskih slikara s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, čija djela uvijek privlače mnogo pažnje kolekcionara i ljubitelja umjetnina. Slikarstvom se počeo baviti tijekom mladenačkog boravka u Americi, no pravi uzlet u karijeri započinje kad odlazi u Pariz, gdje studira na prestižnoj École des Beaux-Arts. Tamo je stvorio ime kao vrsni portretist, radeći za aristokraciju pod pseudonimom Paul Andrez.

image

Vlaho Bukovac - Antička ljepota

Ustupljena fotografija

Nakon Pariza, Bukovac se vraća u domovinu, gdje se promiče u jednu od ključnih figura tadašnje umjetničke scene. Zalagao se za izgradnju Umjetničkog paviljona u Zagrebu, a kao vođa novog vala umjetnika, osnovao je Društvo hrvatskih umjetnika. Njegova djela iz tog perioda, poput "Gundulićevog sna" i zastora za Hrvatsko narodno kazalište, pokazuju majstorsku kombinaciju realizma s plenerističkim utjecajima, te secesijske elemente u kasnijim radovima.

Godine 1903. postao je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu, gdje je predavao do kraja života. Tijekom tih pariških godina Bukovac je naslikao 1915. godine djelo Antičku ljepotu, koja je poznata po svojoj izvanrednoj tehničkoj izvedbi. Bukovčeva Antička ljepota posebno je poznata po fotografiji snimljenoj u Bukovčevom praškom ateljeu 1919. godine, stoga je njen povijesni značaj iznimno visok. Slika se više od 70 godina nalazila u vlasništvu jedne značajne privatne kolekcije, a pronaći će se na nadolazećoj Artmarkovoj aukciji, s procjenom između 45 i 65 tisuća eura. Iz aukcijske kuće navode da je otkriće praške slike izvrsna je nadopuna za treću i završnu fazu prikaza Bukovčevog opusa.

Meštrovićev portret na aukciji nakon 90 godina

Među aktovima ponuđenim na jesenskoj aukciji istiće se onaj Omera Mujadžića. Ovaj akt pripada Mujadžićevom predratnom razdoblju tijekom kojeg se u Zagrebu probio u vrh slikarske produkcije onoga vremena. Mujadžić se nakon školovanja na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i usavršavanja u Parizu vratio u Zagreb gdje je 1931. postao profesor slikarstva. 1938. godine ovaj sjajan akt uvršten je na antologijsku izložbu Pola vijeka hrvatske umjetnosti u zagrebačkom Meštrovićevu paviljonu. Među više od tri stotine izložaka Mujadžićev Akt osvojio je publiku i kritičare koji su u svojim osvrtima listom isticali da je riječ o prvorazrednom ostvarenju.

image

Omer Mujadžić akt

Ustupljena fotografija

Meštrovićev gipsani Strossmayerov portret iz 1924. godine, jedan od tri primjerka izrađena u sklopu priprema za poznati zagrebački spomenik Josipa Jurja Strossmayera, zauzima posebno mjesto na Artmarkovoj aukciji. Nije samo riječ o djelu jednog od najbitnijih hrvatskih kipara, već je i znakovito što se taj Strossmayerov spomenik nalazi točno nasuprot galerije Artmark, smještene u kuću Amruš, koju je 1893. godine izgradio gradonačelnik Milan Amruš.

Gipsani portret bio je Meštrovićev dar jednoj uglednoj obitelji, koja ga je zadržala više od 90 godina. Budući da je riječ o jednom od najprepoznatljivijih likova u povijesti hrvatske kulture i umjetnosti, Artmark ističe da je ova skulptura jedinstvena prilika za kolekcionare, koja je procijenjena između 18 i 25 tisuća eura.

Raznolikost umjetničkih formi

Na aukciji će se ponuditi i vrlo bogata selekcija aktova, među kojom se ističu djela Jerolima Miše, Omera Mujadžića i Maksimilijana Vanke, Hinko Juhna i Frana Kršinića. Na aukciji će se također predstaviti impresivne skulpture Frane Kršinića, od kojih se ističe djelo Majčina igra.

image

Frano Kršinić, Majčina igra

Ustupljena fotografija

Sekcija poslijeratne umjetnosti prepuna je djela najpoznatijih umjetnika tog perioda, među kojima su Miljenko Stančić s svojim djelima Druženje sa sviračem i Djevojke u razgovoru, dok je Dušan Džamonja zastupljen s tri djela, a Instalacija Miroslava Šuteja procijenjena je na tri do četiri tisuće eura.

image

Dušan Džamonja - S - I,84

Ustupljena fotografija

Ove godine obilježava se sto godina rođenja Josipa Vanište, stoga će njegovim djelima na aukciji biti posvećena posebna pažnja. Predstavit će se šest njegovih mrtvih priroda i crteža s procjenama, od kojih se ističe Mrtva priroda (vrganji) s procjenom od 1800 do 2500 eura.

image

Miroslav Šutej - Instalacija

Ustupljena fotografija

Poseban humanitarni segment

Ove godine aukcija sadrži i poseban humanitarni segment. U suradnji s Rotary klubom Zagreb – Donji Grad, humanitarni segment posvećen je udruzi Osmijeh, a cilj je pomoći u liječenju djece koja boluju od rascjepa usne i nepca. Osamnaest mladih i etabliranih suvremenih umjetnika odazvalo se Artmarkovom pozivu i pridonijelo stvaranju dobrotvornog segmenta donacijom svojih umjetničkih djela.

image

Ljubo Babić - Španjolski pejzaž

Ustupljena fotografija

Prije aukcijske večeri koja će se održati u srijedu, 9. listopada 2024., s početkom u 19 sati, u hotelu Sheraton, posjetitelji će moći posjetiti aukcijsku izložbu u Galeriji Artmark od 20. rujna. Djela će biti izložena tijekom radnog vremena galerije pa će kolekcionari moći pregledati djela koja će licitirati uživo, a ljubitelji umjetnina dobiti vrlo rijedak uvid u neka od najznačajnijih djela hrvatskih umjetnika koja su do sada bila iza vrata, skrivena u privatnim kolekcijama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Artmarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 11:36