Liječnica objašnjava

Umorni ste, imate osipe ili migrene? Jedna jednostavna pretraga mogla bi otkriti uzrok vaših problema

Otišli smo na test intolerancije na hranu u Polikliniku Analiza, a poznata nutricionistkinja dr. Mirela Marić nam je otkrila zašto je on važan
 Shutterstock

Intolerancija na hranu postaje sve češći izazov u modernom životu. Iako ona nerijetko ostaje neprepoznata, simptomi mogu značajno utjecati na kvalitetu života. Osoba s intolerancijom na hranu ne razvija neposrednu reakciju kao kod alergija, već tijelo dugoročno pati zbog prisutnosti određenih namirnica koje imunosni sustav prepoznaje kao prijetnju.

Alergije su akutna stanja koja mogu uključivati reakcije poput osipa, gušenja ili anafilaktičkog šoka već nekoliko minuta nakon konzumacije alergena poput orašastih plodova, školjki ili jagoda. S druge strane, intolerancija na hranu razvija se sporije i stvara kronične upale u tijelu. Simptomi su raznoliki i mogu uključivati nadutost, grčeve, probavne probleme, probleme s kožom, umor, pa čak i smetnje poput migrena ili problema sa zglobovima.

I sama sam otišla na test intolerancije na hranu u polikliniku Analiza, koja je prva klinika u Hrvatskoj koja je uvela ovu uslugu. Postupak je vrlo jednostavan. Treba doći na vađenje krvi, a tjedan dana poslije na mail stiže tablica s ogromnim popisom namirnica. One na koje smo intolerantni označene su crvenom bojom, što su u mojem slučaju bili kravlje mlijeko, zob, grah, grašak, bjelanjak jajeta, pivo, kola i naranče.

image
poliklinika Analiza

Problemi na raznim poljima

Kako mi netom nakon dolaska nalaza na mail tumači doktorica Silvana Mišković iz poliklinike Analiza, to znači da trebam izbjegavati ove namirnice, ali i njihove prerađevine. U brzom tempu života, recimo, često posegnem za pekarskim proizvodima, što je - iako moje tijelo tolerira gluten o kojem često slušamo - i dalje prava nevolja za moju crijevnu floru jer većina ovih delicija sadrži jaja i mlijeko. Ako uz to popijem i jedan jogurt, moja crijeva ulaze u žestoku borbu s antitijelima. A to nije mala stvar jer brojna znanstvena istraživanja, pojednostavljeno, tvrde: crijeva su novi mozak.

Više o tome govori nam nutricionistkinja Mirela Marić, jedna od najcjenjenijih doktorica u svojoj branši. Dr. Marić trenutno radi u poliklnici Kardio metabolički centar, radila je u poznatim medicinskim ustanovama kao što su Aviva i Vaš pregled, a već 20 godina surađuje s poliklinikom Analiza. Njihove laboratorijske testove, govori, uvijek preporučuje, te za njih kaže da su jedna od rijetkih ustanova u kojima se njeguje proaktivan i cjelovit pristup zdravlju.

image

Dr. Mirela Marić

privatna arhiva

- Mozak je jedan od najkompleksnijih i najvažnijih dijelova ljudskog tijela, pa je prirodno da istraživanje u neuroznanosti stalno napreduje. Sve više istraživanja ukazuje na povezanost između zdravlja crijeva (mikrobioma) i funkcioniranja mozga, posebno u kontekstu raspoloženja, anksioznosti i kognitivnih funkcija. Neka istraživanja ukazuju da hrana na koju je tijelo intolerantno može izazvati upalu, što može utjecati na funkcioniranje mozga, izazivajući simptome poput umora, glavobolje ili problema s koncentracijom – kaže dr. Marić.

Doktorica Marić kao primjer čovjeka kojem je test intolerancije na hranu promijenio život uzima Novaka Đokovića.

- Profesionalni sportaši često koriste testove intolerancije kako bi prilagodili svoju prehranu. Jedan od najboljih tenisača, Novak Đoković, otkrio je da ima intoleranciju na gluten putem testiranja. Nakon što je eliminirao gluten iz svoje prehrane, primjetio je poboljšanje u energiji, fokusiranju i oporavku. Ovo mu je omogućilo postizanje boljih rezultata na terenu – priča dr. Marić, dodajući da hrana na koju smo intolerantni može izazvati upalne procese u organizmu, što može ometati oporavak i uzrokovati umor.

image
Shutterstock

Testovi presudni za plan prehrane

Kada sportaši znaju koje namirnice ne podnose dobro, mogu bolje birati suplemente koji će zadovoljiti njihove nutritivne potrebe bez izazivanja probavnih problema.

- Primjerice, sportaš intolerantan na laktozu može koristiti veganske proteinske praške umjesto onih baziranih na sirutki. Ako netko ima intoleranciju na gluten, njegovo izbacivanje može spriječiti kronični umor, ali i smanjiti rizik od razvoja celijakije i dijabetesa tipa 1. Testovi intolerancije na hranu ne pružaju samo uvid u specifične reakcije tijela na hranu, već su i alat za personaliziranje prehrane. Ovo je ključno za postizanje vrhunskih rezultata, prevenciju bolesti i optimizaciju kvalitete života – govori nutricionistkinja Marić.

image
poliklinika Analiza

Dalje nam nabraja što sve u našem organizmu može prouzrokovati intolerancija na hranu koju ignoriramo. Na popisu su nadutost, vjetrovi, proljev ili zatvor, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), kronične upale u tijelu koje dovode do bolesti poput artritisa, srčanih oboljenja i autoimunih bolesti, podložnost infekcijama, manjak vitamina i minerala, kožni problemi poput akni, ekcema, osipa ili crvenila, problemi s regulacijom težine, ansioznost, depresija, poremećaji hormona...

Doktorica ističe kako su zbog svega toga testovi intolerancije na hranu važni, a ponekad i presudni za slaganje općeg plana prehrane. Ističe koje skupine ljudi najčešće trebaju ovaj test kao asistenciju pri slaganju plana prehrane.

- To su, primjerice, osobe s kroničnim probavnim smetnjama, s kožnim problemima, kroničnim umorom ili glavoboljama, autoimunim bolestima, sportaši, pa i djeca s poremećajem pažnje ili hiperaktivnosti (ADHD). Neki roditelji traže testiranje kako bi identificirali prehrambene okidače koji mogu utjecati na ponašanje i koncentraciju – govori Marić.

Posebno problematične namirnice

Pitamo ju i koje se namirnice najčešće povezuju s intolerancijom na hranu. Kao što je slučaj kod mene, jedna od stvari koje se ističu su mlijeko i mliječni proizvodi. Naš organizam jednostavno ne može probaviti toliko velike proteine.

- Laktoza je čest uzrok problema zbog nedostatka enzima laktaze. Mlijeko također može uzrokovati upalu kod nekih ljudi. Potom je tu gluten, koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, a osim celijakije, mnogi ljudi imaju osjetljivost na gluten koja uzrokuje probavne i druge simptome. Jaja, a posebno bjelanjak, također mogu izazvati reakcije kod osjetljivih osoba. Soja je česta u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, ali može izazvati probleme s probavom ili kožom. Orašasti plodovi su česti alergeni, ali mogu uzrokovati i blaže oblike intolerancije. Tu su i šećer te umjetni zaslađivači, kao i histamin u određenoj hrani – nabraja nutricionistkinja.

image
Shutterstock

Objašnjava kako su ove namirnice problematične iz raznih razloga.

- Neki ljudi nemaju dovoljno enzima za pravilnu razgradnju određenih spojeva. Ponekad je problem u crijevnoj propusnosti. Kada je crijevna barijera oslabljena, spojevi iz hrane mogu izazvati imunološku reakciju. Određene namirnice mogu potaknuti kroničnu upalu, što doprinosi raznim zdravstvenim problemima, dok neki ljudi prirodno imaju veću osjetljivost na određene spojeve u hrani - objašnjava dr. Marić.

Pronalaženje odgovarajuće zamjene za hranu na koju smo intolerantni može biti izazovno, ali je, uz pažljivo planiranje, itekako moguće.

- Mlijeko životinjskog porijekla je moguće zamijeniti biljnim opcijama (bademovo, sojino, kokosovo, zobeno mlijeko), umjesto sira koristite biljne sireve ili nutritivni kvasac, umjesto glutenskih žitarica (pšenica, ječam, raž) upotrijebite brašna bez glutena. Birajte tjestenine od leće, kvinoje ili riže. U pečenju jaja zamijenite lanenim sjemenkama (jedna žlica mljevenog lana + tri žlice vode). Umjesto orašastih plodova pak posegnite za sjemenkama (suncokret, sezam, bundeva) – priča liječnica, dodajući da je, ako je potrebno, ponekad dobro i razmisliti o dodacima prehrani koji mogu nadoknaditi nedostatak vitamina i minerala sadržanih u hrani koju trebamo izbjegavati.

Ima li intolerancija kraj?

Dr. Marić preporučuje i vođenje dnevnika prehrane kako bismo pratili kako tijelo reagira na nove namirnice.

- Ako uvedete novu zamjenu, radite to postupno kako biste bili sigurni da je odgovarajuća. Uz malo istraživanja i prilagođavanja, možete sastaviti raznovrsnu i nutritivno bogatu prehranu čak i uz intolerancije – savjetuje.

Možemo li s vremenom prestati biti intolerantni na neku namirnicu ili se pak našem popisu namirnica mogu priključiti neke nove?

image
Shutterstock

- Da, intolerancija na određene namirnice može se s vremenom promijeniti, ali to ovisi o uzroku i prirodi same intolerancije. Primjerice, kod ljudi s blagom do umjerenom intolerancijom na laktozu često se može s vremenom povećati tolerancija konzumacijom malih količina mliječnih proizvoda. To je zato što crijeva mogu ‘istrenirati‘ enzime (laktazu) da bolje probavljaju laktozu. Ako je intolerancija rezultat alergije (npr. na gluten kod celijakije ili proteine mlijeka), mala je vjerojatnost oporavka budući se imunološki sustav ne mijenja lako. Intolerancije koje su posljedica narušene crijevne flore (npr. nakon antibiotika) mogu se povući kada se obnovi crijevni mikrobiom – objašnjava.

Potreba za dodatnom analizom

No stvar ide i u suprotnom smjeru. Nove se intolerancije mogu razviti iz različitih razloga.

- Stres, lijekovi ili loša prehrana mogu promijeniti mikrobiom i utjecati na probavu određenih namirnica. I prekomjerno konzumiranje jedne vrste hrane može izazvati intoleranciju. Kako starimo, proizvodnja probavnih enzima može opadati, što otežava probavu određene hrane (npr. masti, laktoza) – pojašnjava doktorica.

Testovi intolerancije na hranu, poput ELISA ili IgG testa, mogu biti korisni u otkrivanju potencijalnih problema sa određenim namirnicama, ali sami po sebi često nisu dovoljni za postavljanje konačne dijagnoze.

- Da bi se dobila kompletna slika o našem zdravstvenom stanju i potencijalnim uzrocima simptoma, obično je potrebno napraviti dodatne laboratorijske analize. To su analiza krvi, testovi za gastrointestinalni sustav, testovi za funkciju određenih organa, oni za hormonalni status i metabolizam, alergoški testovi, autoimuni markeri i analize za nutritivni status. Ako imate simptome poput kroničnog umora, probavnih tegoba, osipa, bolova u zglobovima ili drugih sustavnih problema, liječnik će na osnovu naše anamneze i osnovnih rezultata testova odlučiti koje dodatne analize su potrebne. Važno je raditi sve analize u suradnji sa nutricionistom ili liječnikom kako bi rezultati bili pravilno interpretirani – upućuje dr. Marić.

image
poliklinika Analiza

Dodaje kako se sve te pretrage mogu napraviti i u poliklinici Analiza.

- Od prvog dana surađujemo na području mnogih laboratorijskih analiza, intolerancija na hranu, alergoloških i nutrigenetskih testova, raznih analiza vitamina i minerala iz kose i ostalih, te je predivan osjećaj vidjeti sve te zadovoljne klijente koji se uvijek vraćaju i šalju sve preporuke za dalje. To je definitivan pokazatelj da zajedno radimo vrhunski posao i da su testiranja ovakve vrste sigurna prevencija raznih bolesti i u veliki ulog u budućnost. Prevencija je sigurna sam bar pola zdravlja i jako je važno znati da postoje sva ova testiranja koja ljudima mogu pomoći u dijagnostici i liječenju određenih zdravstvenih stanja koja zahtijevaju multidisciplinaran i stručan pristup svih stručnjaka medicinske struke - liječnika, nutricionista, farmaceuta i ostalih – zaključuje doktorica.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Poliklinike Analiza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 13:54