ULOG U BUDUĆNOST

Reddit i OpenAI najavljuju suradnju: Ovo će omogućiti da sadržaj korisnika unos u ChatGPT i ‘nove proizvode‘

Sukob između tehnoloških tvrtki i autora doveo je do toga da tehnološke tvrtke žele sklopiti partnerstva s izdavačima

Reddit, ilustracija

 Felix Schlikis/Imago Stock&people/Profimedia

Internetski forum Reddit najavio je partnerstvo s tvorcem ChatGPT-a OpenAI kojim će chatbot dobiti pristup sadržaju Reddita, a istovremeno će na platformu društvenih medija unijeti alate umjetne inteligencije (AI).

Tvrtke su potvrdile da će sporazum omogućiti OpenAI-ju unos Redditovih sadržaja u ChatGPT i "nove proizvode". Uz to, pokazivanje sadržaja sa Reddita pomoći će korisnicima da otkriju zajednice na Redditu, pridruže im se i potaknu dijalog u društvu, posebno o nedavnim temama koje su potaknule brojne rasprave.

Korisnici i moderatori Reddita dobit će i pristup novim AI značajkama i alatima za izgradnju web stranica na OpenAI-jevoj platformi AI modela.

Reddit je potvrdio i da će, kako dio dogovora, OpenAI postati partner u oglašavanju.

Glavni operativni direktor OpenAI-ja Brad Lightcap rekao je da je vrlo zadovoljan partnerstvom s Redditom i kako je cilj daljnje poboljšanje ChatGPT-a.

Dogovor o suradnji dolazi uoči testiranja AI-a i tehnološkog sektora, uz sve veću zabrinutost umjetnika, pisaca i ostalih vlasnika autorskih prava zbog korištenja njihovog materijala pri obuci i razvoju AI-a i AI modela.

U četvrtak Sony Music je poslao pisma velikim tehnološkim tvrtkama, uključujući i OpenAI, tražeči informacije o tome jesu li pjesme njihovih izvođača korištene za razvoj alata i modela AI-a.

Pokrenuti su i pravni procesi u Americi oko toga je li je razvoj AI modela na takvom sadržaju kršenje zakona o autorskim pravima, a slučajevi koji uključuju ljude poput autora "Igre prijestolja" Georgea RR Martina već su u tijeku.

Sukob između tehnoloških tvrtki i autora doveo je do toga da tehnološke tvrtke žele sklopiti partnerstva s izdavačima u nastojanju da se pozabave pitanjem o kršenju autorskih prava.

Debata o tom problemu dolazi u trenutku kada tempo razvoja umjetne inteligencije ne usporava. OpenAI i Google ovaj su tjedan predstavili značajna ažuriranja svojih alata i modela umjetne inteligencije, a očekuje se da će i Microsoft i Apple učiniti isto tijekom sljedećih tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:39