NAGRAĐIVANI DIZAJN

Postaja bi trebala biti povezana s morskim dnom, ali ostati fleksibilna da se kreće u skladu sa strujama

Osmi kontinent, koncept

 Foundation Jacques Rougerie/screenshot

Osmi kontinent' nagrađivani je koncept koji reciklira oceansku plastiku i potpuno je samoodrživ. Njegova petodijelna struktura sadrži sve, od staklenika i stambenih prostora do biorazgradivih sakupljača otpada. Riječ je o svojevrsnoj plutajućoj stanici osmišljenoj da funkcionira kao "živi organizam koji je potpuno samoodrživ" i koja ima sposobnost čišćenja oceanskih voda i uspostavljanja ravnoteže u morskom okolišu.

Viša dizajnerica u arhitektonskom studiju Zaha Hadid u Londonu, Lenka Petráková, razvila je ideju za svoj studentski magistarski rad prije nekoliko godina u Beču.

-Shvatila sam koliko su oceani uništeni i koliko je vrsta izumrlo, koliko je zagađenja i da dijelovi planeta gdje čovjek nikad nije kročio osjećaju posljedice naših aktivnosti- kazala je slovačka dizajnerica.

Koncept stanice se sastoji od pet glavnih dijelova: barijeri koja služi za prikupljanje otpada i prikupljanje energije plime i oseke, sakupljaču, gdje se otpad sortira, biološki razgrađuje i skladišti. Tu su i istraživačko-obrazovni centar,staklenici u kojima se uzgajaju biljke i desalinizira voda, stambeni prostor s pratećim sadržajima.

Petráková je prošle godine doradila svoje ideje, a konačni koncept joj je donio nagradu Grand Prix za arhitekturu i inovacije mora 2020. na natječaju koji je raspisala Zaklada Jacques Rougerie.

-Proučavala sam morske vrste, životinje kao i biljke. Proučavala sam kako one stvarno djeluju u vodenom okruženju, kako mogu prikupiti energiju i kako se hrane- objasnila je Petráková.

Postaja bi trebala biti povezana s morskim dnom, ali ostati fleksibilna da se kreće u skladu sa strujama. Kao što je gore opisano, proizvodila bi vlastitu energiju i i bila u potpunosti opremljena centrima za desalinizaciju vode.

-Vjerujem da bi Elon Musk bio odličan pokrovitelj projekta s obzirom na njegovu energiju i želju da i istraži nove teritorije- izjavila je Petráková nedavno.

Europski parlament smatra da je integrirani pristup duž lanca vrijednosti, od sakupljanja otpada i dizajna proizvoda do oporabe materijala, ključna strategija za povećanje opskrbe kritičnim sirovinama; međutim, izražava žaljenje što sakupljanje otpada i dizajn proizvoda imaju nisku razinu tehnološke spremnosti. Parlament ističe potrebu za kontinuiranim ulaganjem napora u istraživanje i inovacije u području recikliranja i zamjene kritičnih sirovina te pružanjem kontinuirane potpore takvom istraživanju i takvim inovacijama;

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 19:02