OPORAVAK VRSTE

Na Novom Zelandu samo deset posto mladih kivija preživi prvih šest mjeseci
Nizozemska kraljica i kralj s kivijem, prilikom posjeta Novom Zelandu
 -/The Photo One/Profimedia

Dobre vijesti s Novog Zelanda. Iz tamošnjih šuma ponovno se čuju krikovi kivija što znači da su se jedinke te ugrožene vrste, vratili na svoja staništa. Osluškivanje visokih tonova tih noćnih ptica, to jest predivnog plača koji odzvanja bubnjićima, još uvijek se smatra najboljim načinom mjerenja populacije kivija. Da bi se došlo do konačnog zaključka, analogno testiranje ušima kombinira se s rezultatima dobivenim pomoću digitalnih naprava koje su pet godina mjerili glasanje kivija.

Rezultati istraživanja razveselili su znanstvenike i ljubitelje ptica. Na nekim područjima populacije kivija narasla je s 80 jedinki, na čak njih 1000. Ove životinje posebno su ranjive na Novom Zelandu, otoku gdje samo deset posto mladih kivija preživi prvih šest mjeseci, uslijed napada štakora, lasica i pasa. Poput mnogih ptica s Novog Zelanda kiviji ne mogu letjeti, ali su zato izrazito brzi na nogama.

Ilegalno trgovanje divljim životinjama, baš poput kivija, sve više brine europske čelnike.

Zastupnici Europskog parlamenta tako su 19. lipnja 2020. osnovali istražni odbor za ispitivanje navodnih kršenja pravila EU-a o dobrobiti životinja tijekom prijevoza unutar i izvan EU-a.

Tijekom rasprave 2. prosinca 2020. zatražili su od povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog da osigura da poljoprivredna politika EU-a poboljša dobrobit životinja tijekom prijevoza. Pozvali su Komisiju da podrži skraćivanje opskrbnih lanaca, potakne prijevoz mesa umjesto živih životinja i zajamči uvoz u skladu sa standardima EU-a o dobrobiti životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 10:23