26. Špancirfest na tanjuru – mi znamo što morate probati

Najveći i najpopularniji ulični festival u Hrvatskoj ne donosi samo nezaboravne vizualne i zvučne doživljaje, već je i pravi praznik za nepce. Svake godine brojni posjetitelji Špancirfesta uživaju u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi bez obzira jesu li ljubitelji tradicionalne kuhinje ili preferiraju moderne zalogaje i jela s pomakom. Iznimke nema ni ove, evo što se sve ukusno priprema u špancirfestovskoj kuhinji koja u svom 26. izdanju donosi pravu rapsodiju okusa.

Špancirfest

Špancir Burger Festival treću se godinu vratio na prostran Kapucinski trg i ponovno ga pretvorio u pravu gurmansku oazu. Od 30-ak jedinstvenih i neodoljivih autorskih burgera na osam kućica teško je izdvojiti samo jednog favorita. Poznati chef i omiljeno TV lice Ivan Pažanin, sa svojim već slavnim Crispy Kapula burgerom, lani se prvi put predstavio špancirerima koji odbrojavaju dane do njegovog povratka. Kako i ne bi kada ga priprema od 100% junetine iz hrvatskog uzgoja te s posebnim mediteranskim štihom. Vesela ekipa iz Škartoca ljubavi ne treba dugo putovati do Varaždina. Prvi međimurski street food na kotačima ima svog aduta, njihov Čupavi Zagorec sa slamom od krumpira, domaćim pečenim špekom te aioli majonezom, baš svi žele probati. Uz burgere, chillajte uz koktele, rashlađenu pivu i druga omiljena pića u glazbenom programu za koji su zaduženi odlični DJ-evi.

image

Chefs Burger Crispy by Ivan Pažanin

Sandro Sklepic/
image

Ivica Sipus, Škartoc ljubavi

Sandro Sklepic/

Odlične street food ugostitelje i njihove još bolje specijalitete pronaći ćete u Carlsberg Food & Party zoni. Obavezno se zaustavite kod food trucka Mc Zalogaja i probajte sendvič od svježe pečene ciabatte s roastbeefom, konfitiranim rajčicama, rikolom, mascarpone sirom s dodatkom hrena i delikatnim vinegrete umakom, a svi ovi sočni i aromatični sastojci savršeno se nadopunjuju u ovom tradicionalnom talijanskom specijalitetu. Čakovečka Špizza, koja je prepoznata kao jedna od najboljih pizzeria u ovo dijelu Hrvatske, poslužit će prefine pizza cuteve koje pripremaju od kvalitetnih namirnica lokalnih proizvođača i OPG-ova te dugo odležanih laganih tijesta.

image

Gurmanska oaza na Kapucinskom trgu

Sandro Sklepic/
image

Pizza

Ako ste više tip za slatko nego za slano, onda pravac Franjevački trg na Ferdinand knedle. Napravljene su po tradicionalnoj recepturi za pripremu tijesta od svježeg krumpira, baš kako su to radile naše bake, a pune se najrazličitijom filom, od klasičnih pekmeza i nuttele kreme do slatko kiselih kombinacija od kojih mi izdvajamo punjenje malina-slatki sir. No, to nije sve, Ferdinand knedle mogu biti i slane, u tri neodoljive kombinacije - četiri vrste sira, špinat mozzarela i pršut rukola. Što god odabrali, kombinacija mekog tijesta i bogatog punjenja prava je poslastica koju ne smijete propustiti.

image

Ferdinand knedle

image

Ferdinand knedle

Ljubitelji veganske kuhinje vaš gastro kutak čeka vas u ŠenoINoj koja je nova točka susreta s naglaskom na održivost. Preporučujemo vege medaljone s umakom ili hrskave spring rolice punjene povrćem u kombinaciji sa sweet chilli umakom, a svu hranu serviraju u biorazgradivu ambalažu što je u skladu sa zelenim temama i odgovornim odnosom prema okolišu, koji prate sadržaje ove zone.

image

Spring rolls

image

Batat

Kao što sam njegov naziv govori, Roto Glam Garden, u idiličnom i intimnom ambijentu dvorišta jedne od najljepših varaždinskih palača, nudi ekskluzivan izbor pića koja će se odlično sljubiti s mesnim i sirnim platama i zadovoljiti najzahtjevnija nepca. Plate su savršeno upotpunjene hrskavim bruschettama pripremljenim na tri načina. Kušajte namaz od maslaca i češnjaka za klasičan početak, osvježavajuću kombinaciju rajčica, mozzarelle i bosiljka u stilu Caprese, te bogatu paštetu od pileće jetrice posluženu uz aromatični džem od luka.

image

Vinski grad

Mario Knor/
image

Vinski grad

Mario Knor/

Jedno od najomiljenijih mjesta za guštanje u dugim varaždinskim noćima je nezaobilazni Vinski grad. Probrana vina iz 30-ak vinarija odlično se sljubljuju s vrhunskim Vindija sirevima u kojima će siroljupci i vinoljupci moći uživati u prekrasnom ambijentu Staroga grada. Mjesto radnje te jedinstvene hedonističke priče bit će Vindija Cheese & Wine.

image

Špancirfest

Sve u svemu, gastronomska ponuda savršeno upotpunjuje bogat festivalski program, čineći ga nezaboravnim doživljajem za sva čula. Jedno je sigurno, sa Špancirfesta i iz Varaždina, od 23. kolovoza do 1. rujna, nitko neće otići gladan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 20:10