Jesensko uživanje

Čisti hedonizam: znamo gdje se jede najbolji perkelt i peče najukusniji kruh uz odličnu pivsku scenu

Michelinove zvjezdice i preporuke, u svijetu nagrađivana vina i atraktivna priroda s uređenim biciklističkim, pješačkim i planinarskim stazama kojima možete do vinarija i restorana, najbolja su pozivnica za posjet Slavoniji
Slavonski Brod šetnica, Bojan Haron Markićević

Hedonistima je Slavonija omiljena destinacija. Tamo se ne štedi niti na osmijesima niti na porcijama, cijene su povoljne, namirnice lokalne, sezonske i svježe, s iznimno kratkim putem od polja do stola. Za predjelo je obavezan kulen, zaštitna gastro ikona ovog dijela Hrvatske, a onaj od crne slavonske svinje, fajferice, posebno se cijeni.

image
Karanac Gastro, Ivo Biočina

U tradicionalnoj ili street food varijanti

U Slavoniji su popularni specijaliteti iz kotlića, čobanac i fiš, kojeg ćete u izvornom obliku pronaći u baranjskim restoranima, u Iloku serviraju ga bez kosti, a u Požegi čak i u modernoj street food varijanti. Iločki i požeški ćevap - ukusna jela koja nemaju baš nikakve veze s izvornim ćevapima, legirana krem juha od graševine iz Stupničkih brda, pastrva sa žara, perklet od soma, šaran na rašljama, najfinija jela od divljači iz slavonskih šuma, obične ili posne sarme za vegetarijance, masne pogače, tek pečeni kruh… od tradicionalne pripreme na turističkim gospodarstvima do modernih inačica u gradskim restoranima uživat ćete u gurmanskom iskustvu.

image
Požeški vinogradarski ćevap, Siniša Uštulica

Biciklom u vinogorja

Ne zbrajajte kalorije. Možete ih vrlo brzo sagorjeti spojite li hedonizam i aktivni odmor. Od Virovitice do Iloka na tisuće je kilometara uređenih biciklističkih, planinarskih, pješačkih i jahačkih staza, na slavonskim rijekama možete veslati u kanuu i kajaku, a za obiteljsku pustolovinu adrenalinski parkovi u Velikoj i Eko centru Zlatna Greda poseban su izazov.

image
Slavonski Brod, Poloj, Aleksandar Gospić
Aleksandar Gospic

Vožnja biciklom po slavonskim vinogorjima za svaku je preporuku, ne samo zbog prekrasnih pejzaža, nego i vrhunskih vina u poznatim vinarijama, od onih malih obiteljskih do najvećih u Hrvatskoj. Od najstarijeg podruma u ovom dijelu Europe kojeg su u Kutjevu u 13. stoljeću izgradili cisterciti i u kojem je carica Marija Terezija navodno ljubovala s barunom Trenkom do prvog hrvatskog pjenušca koji se u Slatini proizvodi još od 1864., od živopisnih baranjskih gatora i surduka, do najveće bačve u Erdutu i Starih podruma u Iloku u kojima je kneževska obitelj Odescalchi 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine – pravo otkriće za vinoljupce. Ljepše je uz čašu mirisne graševine, sjajnog traminca, silvanca ili frankovke…

image
Traminac, Ilok, Siniša Uštulica
image
Slavonski vinogradi, Ivo Biočina
image
Podunavski vinogradi, Matija Sćulac

Slavonska craft revolucija

Ako niste znali Slavonci su pioniri hrvatske craft revolucije. Nema pravog pivoljupca koji nije otkrio bogatu pivsku scenu od Nove Gradiške, Vinkovaca, Vukovara i Županje, Osijeka, Đakova, do Požege, Pleternice, Pakraca, Slavonskog Broda i Pitomače. Još su u 17. stoljeću slavonski pivari udarili temelje najstarijoj pivovari u Hrvatskoj, a posjetite li impresivan Muzej vučedolske kulture doznat ćete kako su prvo pivo na svijetu napravili stari Vučedolci još prije pet tisuća godina.

Više na: https://slavonia.travel/slavonija-puna-neispricanih-prica/hr/

image
Hanza media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 10:12