Globalni stručnjaci na Web3 Tales konferenciji u Zagrebu raspravljali o budućnosti fintecha

Organizacijski tim Alice in Blockchains

 promo

Završilo je drugo izdanje internacionalne Web3 Tales konferencije u organizaciji udruge Alice in Blockchains posvećene decentraliziranim financijama (DeFi). U srcu Zagreba okupilo se oko 400 uzvanika, 26 predavača i stručnjaka iz cijelog svijeta, a teme koje prožimaju blockchain, financije, sigurnost, tokenizaciju, stabilne kriptovalute, CBDC odnosno centralno bankarsku digitalnu valutu, postale su bliže široj publici.

image

Web3 Tales konferencija

promo

“Svjesno i hrabro smo odabrale nišnu temu decentraliziranih financija o kojoj se u Hrvatskoj premalo priča, a na globalnoj razini svega je nekoliko konferencija koje su u potpunosti fokusirane samo na ovo područje. Htjele smo dovesti perspektivu globalnih stručnjaka baš u Zagreb. Konferencija je specifična i po tome što ju organizira ženski volonterski tim, na što smo jako ponosne, jer smo prije svega tech udruga posvećena edukaciji o blockchainu, fintechu i uključivanju više žena u ovo područje.” - kaže Magda Milas, jedna od organizatorica i predsjednica udruge.

image

Web3 Tales konferencija

promo

Predavači iz Švicarske, Kanade, UAE, Austrije, Makedonije, Slovenije, Srbije, Engleske, Bosne i Hercegovine, Francuske te Hrvatske podijelili su svoje znanje i iskustvo kroz zanimljiva predavanja te interaktivne radionice, budući da je konferencija i ove godine osigurala dva različita stagea. Konferenciji se i ove godine trebala pridružiti Amber Ghaddar, osnivačica DeFi kompanije AllianceBlock te 200bnClub, no zbog ratne situacije u Libanonu nažalost nije mogla napustiti zemlju.

Belma Gutlić, dopredsjednica inženjerstva kanadske blockchain kompanije ChainSafe, i glavna organizatorica programa konferencije, naglasila je da ne možemo pričati o budućnosti web3 niti fintecha ukoliko ne uzmemo u obzir globalnu perspektivu. “Vjerujem da smo uspjele postići segment raznolikosti, a isto tako privući masovniju publiku, stoga želimo pohvaliti sve koji su danas sudjelovali i koji su otvoreni naučiti nešto novo.”

Kroz opuštenu atmosferu, netipičnu za financijsku industriju, raspravljalo se o mogućnostima, rizicima i prijetnjama, a sudionici su imali tijekom svih predavanja priliku postavljati direktna pitanja predavačima.

image

Sanja Kon

promo

Ovogodišnja keynote predavačica Sanja Kon iz američkog Circlea (USDC) istaknula je da za masovno prihvaćanje blockchain mora biti integriran u svakodnevni život te da za 5-10 godina ljudi neće ni znati da se blockchain koristi u pozadini - ono što je važno je omogućiti prijenos informacija.

image

Jacqueline Robinson iz Consensya

promo

Kanadski Consensys, kompanija koja je kreator jednog od najzastupljenijih virtualnih novčanika na svijetu - Metamask te Infura proizvoda, imao je svoju predstavnicu na konferenciji. Jacqueline Robinson zaključila je da je krajnji cilj za korisnike da ne primjećuju razliku između tradicionalnih i decentraliziranih financija.

image

Anita Erker

promo

Svojstvo globalnosti i transparentnosti blockchaina uvelike ima primjenu u zemljama poput El Salvadora, a o čemu su zanimljivo predavanje održale Anita Erker i Ana Lukner Roljić. Upravo njihove decentralizirane platne kartice NAKA rješavaju problem financijske uključenosti u Latinskoj Americi, kroz korištenje blockchaina kao primarne tehnologije.

Na konferenciji Web 3 Tales razgovaralo se i tomekako tradicionalne financijske institucije poput Raiffeisen Bank International i Visa-e kao globalne platne institucije, pomalo uvode rješenja bazirana na blockchain tehnologiji.

image

RWA panel

promo

Vid Hribar iz austrijskog ogranka RBI dao je uvid u blockchain iz perspektive tradicionalne banke, ističući da, iako DeFi može djelovati kao prijetnja, neke banke prepoznaju njegove prednosti poput nižih troškova i inovativnih financijskih proizvoda. U RBI fokusirani su na tokenizaciju imovine i čuvanje kripto sredstava, s projekcijama da bi tržište moglo dosegnuti 16 bilijuna eura do 2030. godine.

image

Emilie Raffo

promo

Jedan od artikuliranih problema DeFi potencijala je sigurnost, o kojoj je govorila Emilie Raffo, osnivačnica globalne ChainSecurity kompanije i Forbes 30 under 30 za tržište Švicarske.Kroz fireside chat razgovor s novinarkom Dinom Hrastović, napomenula je da se njena kompanija širi i zapošljava: “Sigurnost u web3 nudi bezbrojne poslovne i karijerne prilike. S mogućnošću rada na daljinu kao i pod pseudonimom, ovo je sektor koji vas neće diskriminirati jer su vaše tehničke vještine i osobni brending s ključni!”

image

DeFi odvjetnica Anne Grace Klaczewski

promo

Publici je osobito zanimljiv bio završni debatni panel, u kojem su dva suprotna tima raspravljala o tri teze u zadanom vremenskom roku. Na tradicionalnoj strani debatnog panela izvrstan je bio Linardo Martinčević, predstavnik HNB-a, dok je na DeFi strani dominirala švicarska odvjetnica Anne Grace Kleczewski. Ključna i zajednička poruka debatnog panela je da je budućnost u koegzistitranju tradicionalnih i decentraliziranih financija, pri čemu će kombinirati najbolje iz oba svijeta kako bi stvorili efikasniji i inkluzivniji financijski sustav.

“Drugo izdanje Web 3 Tales konferencije povezalo je inovatore i profesionalce iz cijelog svijeta. Nadam se da će Web 3 Tales nastaviti doprinositi industriji i zajednici pružajući relevantnu platformu za razmjenu ideja i pripremu za sve što dolazi.” istaknula je Hanan Nanić, novinarka Al Jazeere i moderatorica debatnog panela.

Konferencija se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva financija, podršku Veleposlanstva Kanade u Hrvatskoj te uz veliku pomoć i partnerstvo globalnih i domaćih tech i payment kompanija poput Base58, Neuralab, Studio Size, Circle, A1 Hrvatska, Lost Hex, ChainSafe, Infobip, Woom, NAKA, BitGet, Go2Digital, Aircash, Monri, ASEE, Zg Holdinga, Blockchain Alliance Europe te brojnih drugih.

Više o konferenciji dostupno je na www.web3tales.io

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:34