GR8 Coffee Festival: uzbudljiva atmosfera već u prvim minutama

Barista Latte Art Battle – najnapetiji 1na1 dvoboj barista na ovim prostorima

GR8 Coffee Festival

Zagreb, 17. svibnja 2024. – GR8 Coffee Festival najavljuje uzbudljivu atmosferu već od prvih festivalskih minuta jer će svi ljubitelji kave, bilo da su strastveni zaljubljenici, coffee snobovi ili elitisti, na Zagrebačkom velesajmu prvog dana festivala pratiti najnapetiji jedan na jedan dvoboj barista na ovim prostorima - Barista Latte Art Battle.

Dvanaest pažljivo selektiranih barista iz regije suočit će se prsa u prsa, pokazujući svoje vještine crtanja u stvaranju složenih kreacija sa zagrijanim mlijekom na espressu. Četiri vrsna suca, dobro poznata na coffee sceni, budnim okom će pratiti svaki pokret i art kreaciju, ocjenjujući estetsku privlačnost, kreativnost, tehniku i prezentacijske vještine. Sudačka ekipa uključuje Domagoja Trusića, certificiranog trenera i poznatog hrvatskog baristu, Zorana Trkulju, barista trenera, Ivana Životića, stručnjaka za kavu i razvoj poslovanja, te Laitha Hardyja, coffee stručnjaka i promicatelja kulture ispijanja kvalitetnih kava.

Natjecanje će se odvijati u dva kruga. U prvom krugu, natjecatelji će morati reproducirati zadani oblik, dok će u završnom krugu troje najboljih barista imati priliku pokazati svoju kreativnost stvarajući dizajn po vlastitom izboru. U završnom krugu, osim estetske privlačnosti kreacije, ocjenjivat će se i kvaliteta napitka, tehnika izvođenja te prezentacijske vještine. Najbolji među najboljima osvojit će titulu GR8 Latte Art Mastera & Fiorenzato Pietro Manual Coffee Grinder.

„Naše barističke škole i predanost barista zaslužni su što u Hrvatskoj pijemo kvalitetnu kavu. Očekujemo iznimno dinamičnu atmosferu i jedinstven prikaz talenta, kreativnosti i strasti unutar zajednice.“ istaknula je Silvana Fanjek, direktorica GR8 Coffee Festivala. Dodala je kako je jedan od ciljeva festivala prikazati umjetničku notu predanog rada i truda barista i cijele zajednice, jer oni to zaslužuju.

image

Silvana Fanjek

Coffee groznica od 23.-25.5. na Zagrebačkom velesajmu u paviljonu 9

I to, definitivno, nije sve jer posjetitelje u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma od 23. do 25. svibnja očekuje prava coffee groznica u kojoj će bezrezervno uživati sva vaša čula. Uz omiljeni napitak uživat će se i istraživati najfiniji čajevi, čokolade, žestice i craft piva.

Razotkrit će, između ostaloga, zašto je barrel aged kava koja je odležavala u bačvama nagrađivanog gin apsolutni hit, što donosi fluid bed tehnologija u svijetu kave. Doživjet će sudionici i CSI rekonstrukciju espressa, a i pokoju premijeru. Uživat će u pregršt nijansi okusa kave koje će im pripremati pravi meštri, a među njima je i višestruki Latte Art šampion Sanin Kadić. Naravno, bit će riječi i o povijesti i tradiciji kave koja pronašla put do naših srca, domova i života o čemu će se pobrinuti Timur Kahrović.

Za gastro spektakl u festivalskoj Cooking zoni pobrinuli su se Rudolf Štefan, glavni chef i vlasnik prestižnog restorana Pelegrini iz Šibenika, nositelj Michelinove zvjezdice i nagrađen s četiri toke Gault&Millaua i David Skoko, kulinarska zvijezda i omiljeni chef na našim prostorima, poznat po svojoj karizmi i velikodušnom dijeljenju kulinarskih trikova. Njih dvojica će pripremati vrhunske delicije koje će očarati sva vaša čula.

image

GR8 Coffee Festival

Ozon Media D.o.o./

Zemlja počasni gost festivala je Kraljevina Maroko. Program uključuje senzorno putovanje kroz tradicionalnu ceremoniju pripreme zelenog čaja s mentom, ritual koji će vas zasigurno očarati i možda postati dio vaše svakodnevne rutine. Tijekom svih festivalskih dana, Maroko će oduševljavati posjetitelje svojim autentičnim slatkim delicijama i tradicionalnim čajevima, čime će dodatno obogatiti cjelokupno festivalsko iskustvo.

Na festivalu će se govoriti o etičkim praksama u kavi i istraživat će se put od šalice kave do holističkog iskustva uz stručne prezentacije. Sudionici će imati priliku upoznati najnovije uređaje za pripremu kave i saznati zašto je bitna dobra voda za pripremu kvalitetnih napitaka. Predstavit će se ljetna osvježenja, a stručnjaci će razbijati mnogobrojne predrasude, uključujući i one o veganskom mlijeku u kavi. Posjetitelji će, između ostaloga, uživati u koktelima, sudjelovati u virtualnim igrama, a zagarantirana su brojna doživljajna iznenađenja. Gotovo je nemoguća misija predstaviti cijeli program, ali bitno je kazati da sudionike očekuju tri intenzivna dana posvećena kavi, čaju, craft pivima, čokoladi i žesticama. Kroz ova nezaboravna iskustva vodit će ih popularna voditeljica Ida Prester.

GR8 Coffee Festival, s izgovorom koji mu savršeno pristaje [Grejt], održava se od četvrtka do subote, 23.-25. svibnja od 10 do 18 sati na Zagrebačkom velesajmu u Paviljonu 9. Ulaznice potražite na mrežnim stranicama gr8coffeefestival.com.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:19