- Sveobuhvatan ciklus, od ratarstva do maloprodaje, recept je za uspjeh jedne od najvećih mesnih industrija u ovom dijelu Europe
- Grupa Pivac lani je na tržište stavila oko 10.000 grla tovne junadi i 220.000 svinja iz domaćeg uzgoja. Cilj je osigurati što veći udio domaće sirovine u svim proizvodima, uključujući zemljopisno zaštićene proizvode – Dalmatinski pršut, Dalmatinsku pancetu i Dalmatinsku pečenicu.
- Kako bi ostvarila samodostatnost u proizvodnji junećeg i svinjskog mesa, kompanija kontinuirano širi vlastite uzgojne kapacitete, kao i učinkovit i transparentan sustav kooperacije s domaćim uzgajivačima.
Na farmama junadi Grupe Pivac vrijedno se radi cijelog dana. Od rane zore, sedam dana u tjednu, dvanaest mjeseci godišnje. Ovih dana u tijeku je priprema zemljišta za sjetvu ratarskih kultura za prehranu stoke. Osim sezonskih poslova na proizvodnji silaže, tu je svakodnevna i cjelodnevna briga o stoci, od hranjenja, čišćenja i nadzora do brige o zdravstvenom stanju. Slični su i dani farmera koji uzgajaju junad i svinje u kooperaciji s Grupom Pivac. Bavljenje poljoprivredom zahtijeva poštovanje i ljubav prema zemlji, mnogo upornosti i uloženog truda, ali se zato višestruko vraća – nemjerljivim osjećajem ponosa, jer činiti pravu stvar i biti važan kotačić jačanja domaćeg agrara i razvoja cjelokupnog gospodarstva misija je bez koje nema zajedničke dobrobiti i napretka.
Zaokružen poslovni ciklus
Uzgojem stoke na vlastitim farmama i farmama kooperanata, uz dodatni otkup na hrvatskom tržištu, Grupa Pivac lani je na tržište stavila oko 10.000 grla tovne junadi i 220.000 svinja iz domaćeg uzgoja. Osigurati što je moguće više kvalitetne, domaće sirovine za svoju proizvodnju jedan je od najvažnijih strateških prioriteta kompanije. Vrijednim radom na ostvarenju ovog cilja Grupa Pivac već godinama daje doprinos ruralnom razvoju. Dugoročno, pokazalo se to jedinim ispravnim putem prema približavanju samodostatnosti domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora. Prvi korak prema tom cilju jest dosegnuti maksimalno moguću razinu samodostatnosti unutar vlastitog sustava. Upravo iz tog razloga poslovanje kompanije pokriva cjelokupni proces „od polja do stola“. Žitarice za prehranu vlastite stoke uzgajaju sami na gotovo 900 hektara zemlje. Na dvjema farmama, u Karlovcu i Pitomači, sami tove junad za svoje potrebe, a osim uzgojem na vlastitim farmama, domaću sirovinu osiguravaju pomno osmišljenim sustavom kooperacije koji u ovom trenutku okuplja više od 80 domaćih uzgajivača svinja i junadi, prvenstveno na području Slavonije i Međimurja, s namjerom daljnjeg širenja. Sustav nadalje obuhvaća više od 50.000 četvornih metara proizvodnih pogona u Vrgorcu, Karlovcu i Čakovcu, čiji proizvodni kapacitet iznosi oko 45.000 tona svježeg mesa i 14.000 tona prerađevina godišnje. Prošle godine, u jeku pandemije, pušten je u rad novi pogon za proizvodnju Dalmatinskog pršuta i ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda, koji je povećao godišnji kapacitet ove kategorije proizvoda na 350.000 komada pršuta i 2.500 tona dalmatinske pancete, pečenice i buđole. Plasman proizvoda, osim veleprodajom, osiguravaju kroz vlastitu maloprodajnu mrežu sa skoro 250 poslovnica diljem Hrvatske, a značajan dio distribucije obavljaju sa 170 vlastitih transportnih vozila i vlastitim vozačima.
Fokus na revitalizaciji stočarstva
Unatoč nepredvidivom i nikad izazovnijem globalnom okruženju, rad na revitalizaciji domaćeg stočarstva ostaje u fokusu Grupe Pivac i u nadolazećem periodu. „Oživljavanje proizvodnje primarne sirovine kroz povećanje kapaciteta naša je svakodnevica, o čemu svjedoči niz realiziranih investicija. Približavanje samodostatnosti u središtu je našeg poslovanja već dugi niz godina. Sposobnost Hrvatske da sama proizvede hranu za potrebe svojih građana, na čiju nužnost smo i mi upozoravali još prije koronakrize i okolnosti nastalih na vanjskopolitičkom planu, mora biti strateški interes naše države. Samo tako možemo stvoriti otpornost na neke vanjske čimbenike i učiniti da se građani osjećaju sigurno u najprimarnijem segmentu – prehrani. Grupa Pivac kroz osiguravanje domaće sirovine za vlastitu proizvodnju podupire primarne proizvođače, stočare i poljoprivrednike, a time se stvara cirkularno dobro za hrvatsko gospodarstvo“, izjavio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave MI Braća Pivac.
U farmu Šumbar u Karlovcu u zadnjih je nekoliko godina uloženo čak 35 milijuna kuna. Kompletno je obnovljena 2019. godine kada je realiziran projekt ekološki prihvatljivog zbrinjavanja i smanjenja štetnog utjecaja stajskog gnoja na okoliš, koji je bio preduvjet za proširenje uzgojnih kapaciteta. Krajem 2020. godine dovršeno je proširenje farme, koja sada ima kapacitet 2.200 grla junadi. Nova farma u potpunosti je automatizirana. Izgrađena je po standardima otvorenih štala, koje su se pokazale najboljima za uzgoj tovnih goveda i koje zadovoljavaju sve uvjete dobrobiti životinja. Imaju puni pod, a objekti su opremljeni automatskim izgnojavanjem, čišćenjem i nastiranjem slame. Na farmi je nedavno dovršen i bunar za pitku vodu sa stanicom za filtraciju te je puštena u rad fotonaponska elektrana snage 0,2 MW, koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe farme za električnom energijom. Farma u Pitomači, kapaciteta 2.000 grla, također je u procesu rekonstrukcije i ugradnje fotonaponske elektrane. Dugoročni je cilj, pojasnio je Ivica Pivac, osigurati zadovoljenje cjelokupne potrebe za junećim mesom na razini sustava Grupe Pivac, zbog čega i dalje planiraju investirati u primarnu proizvodnju kroz daljnje širenje vlastitih kapaciteta, kao i širenje kooperacije u segmentu tova junadi. Plan je uskoro premašiti 10.000 grla godišnje iz vlastite proizvodnje, čime bi se, uz sadašnju razinu dodatnog otkupa domaće sirovine, zadovoljile cjelokupne potrebe za junećim mesom na razini sustava Grupe Pivac.
Vrhunska sirovina za Premium proizvode
Kad je riječ o svinjskom mesu, također se ulažu značajni napori kako bi se osigurao što veći udio domaće sirovine u svim proizvodima, uključujući Premium kategoriju proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU – Dalmatinskom pršutu, Dalmatinskoj panceti i Dalmatinskoj pečenici. S tim je ciljem u posljednjih šest godina višestruko povećan broj svinja uzgojenih na farmama kooperanata, a plan je i dalje širiti suradnju sa zainteresiranim farmerima. „Kooperantima pružamo sigurnost i priliku za optimizaciju proizvodnje zahvaljujući fiksnoj cijeni usluge tova po kilogramu prirasta, ostvarenju minimalno triju turnusa godišnje i isplati unutar samo tjedan dana. U interesu nam je da naši kooperanti budu zadovoljni. Za nas to znači trajni izvor domaće sirovine i približavanje toliko željenoj samodostatnosti“, poručuju iz Grupe Pivac.
U kompaniji su svjesni nužnosti kontinuiranih investicija, ne samo za zadržavanje i unapređenje pozicije na tržištu, već i za razvoj domaće poljoprivrede i prehrambene industrije. Stoga nastavkom ulaganja u povećanje uzgojnih kapaciteta, nove tehnologije i proizvodnju Grupa Pivac ima cilj postati još snažniji pokretač revitalizacije hrvatskog stočarstva i gospodarstva u cjelini.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....