Hrvatski studenti briljirali na festivalu Imagine RIT u SAD-u

Imagine RIT je festival inovacija i kreativnosti američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology koji svake godine privuče više tisuća posjetitelja

 /Rit

Studenti RIT Croatia, kampusa američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology (RIT), proteklog su travnja predstavili svoj inovativni projekt "Odjeci delte Neretve: na krilima vjetra", na prestižnom festivalu kreativnosti Imagine RIT, koji se svake godine održava na glavnom kampusu u Rochesteru, u saveznoj državi New York. Na RIT Croatia, najstarijem međunarodnom kampusu RIT-ja, izvode se američki visokoobrazovni studiji, a studenti se pripremaju za međunarodno tržište rada. Jedna od mnogobrojnih prednosti studiranja na RIT-ju je sudjelovanje u projektima i na događanjima na glavnom kampusu u SAD-u, kao što je Imagine RIT. Na festivalu studenti i zaposlenici RIT-ja predstavljaju svoje projekte i ideje tisućama posjetitelja, stvarajući platformu za razmjenu znanja i inovacija.

image

Imagine RIT je festival inovacija i kreativnosti američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology koji svake godine privuče više tisuća posjetitelja

/Rit

Ove godine, hrvatski kampusi predstavljeni su projektom "Odjeci delte Neretve: na krilima vjetra". Projekt su osmislili studenti Leona Sentić, Josip Vukašin i Marko Radulović s dubrovačkog kampusa pod mentorstvom nastavnice dr. sc. Marlene Ćukteraš. Cilj projekta bio je povećati svijest javnosti o antropogenim utjecajima i klimatskim promjenama kroz interaktivnu prezentaciju delte Neretve. Studenti su koristili 3D printer za izradu modela delte Neretve, prikazujući njezin značaj i važnost pojedinih vrsta i staništa.

image

Dr. Marlena Ćukteraš i studenti Josip Vukašin, Leona Sentić i Marko Radulović ove su godine predstavljali hrvatske kampuse RIT-ja s projektom "Odjeci delte Neretve: na krilima vjetra"

/Rit

Mentorica projekta, dr. sc. Marlena Ćukteraš, naglasila je važnost osvješćivanja javnosti o utjecajima na prirodu: "Sve je veća svijest ljudi o antropogenim utjecajima na prirodu, ali je još uvijek nedovoljna. Projekt je osmišljen kako bi prikazao značaj delte Neretve, biološku raznolikost, važnost močvarnog područja i ušća te utjecaje intenzivne poljoprivrede i onečišćenja."

Leona Sentić opisala je iskustvo rada na projektu kao iznimno inspirativno: "Cijeli tim zajedno s mentoricom uložio je mjesece rada u ovaj projekt. Najdojmljiviji trenutak za mene bio je komentar starije gospođe koja je, gledajući modele ptica i slušajući priču o Neretvi, rekla: ‘Pogledaj mi ruke, kako sam se naježila! Zamislila sam se na toj livadi.‘ To je bio trenutak kada sam znala da smo uspjeli."

Josip Vukašin istaknuo je kako su posjetitelji, posebno obitelji s djecom, bili oduševljeni projektom: "Model doline Neretve bio je vrlo privlačan i misteriozan. VR video dodatno je obogatio iskustvo, a mnogi su izrazili želju da posjete Hrvatsku i dožive ljepote Neretve uživo."

Marko Radulović dodao je kako je djeci posebno bilo fascinantno doživjeti Neretvu iz ptičje perspektive: "Vidjeti rijeku Neretvu iz zraka bilo je fascinantno iskustvo za djecu. Reakcije su bile iznimno pozitivne i inspirativne za nas kao tim."

image

Na festivalu je ove godine sudjelovalo više od 2,800 profesora i studenata s RIT-jevih kampusa iz SAD-a, Azije i Europe

/Rit

Leona je zaključila da je najvažnije iskustvo bilo rad s ljudima iz cijelog svijeta: "Upoznali smo kolege s kampusa iz SAD-a, Azije i Europe. Na festivalu je sudjelovalo više od 2,800 ljudi, a naš projekt je bio jedan od 400 projekata koji su tamo predstavljeni. Shvatili smo koliko možemo postići, iako dolazimo s jednog od najmanjih kampusa."

Projekt "Odjeci delte Neretve: na krilima vjetra" na Imagine RIT festivalu bio je izniman uspjeh, inspirirajući i educirajući posjetitelje o važnosti očuvanja prirodnih staništa i borbe protiv klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2024 14:26