ITS Split – siguran i održiv promet u Splitu do kraja 2025.

promo

Upravljanje i nadzor prometom predstavlja izazov s kojim se susreću svi veći gradovi, moderna prometna i lučka središta. Prečesta zagušenja, posebno u vrijeme dolaska i odlaska s posla, predugo vrijeme čekanja u gužvama, prometne nesreće, ekološka onečišćenja, samo su neki od problema, koji će implementacijom jednog od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi – ITS, postati prošlost u gradu Splitu.

Usprkos izazovima i poteškoćama uzrokovanim terorističkim napadom na brod u Crvenom moru, na kojem se prevozila vrijedna oprema za splitski ITS, Grad Split je ustrajao da uspješno implementira projekt u planiranim rokovima. Bez obzira na dvomjesečno kašnjenje, vrijedna oprema je stigla u Split i postavljena je u Centru za kontrolu i nadzor prometa, središnjem mjestu, „mozgu“ ukupnog projekta.

Do kraja 2025. godine, Grad Split će imati funkcionalno prometno rješenje koje će znatno povećati sigurnost i protočnost prometa, i na taj način poboljšati kvalitetu života građana, turista i posjetitelja. Projekt se provodi u četiri etape, od kojih su dvije dovršene, a realiziraju se slijedećom dinamikom:

1. etapa 12.2023. – dovršena

2. etapa 06.2024. – dovršena

3. etapa 12.2024. –u tijeku

4. etapa 06.2025.

(Sve informacije o lokacijama obuhvaćenim projektom te radovima na gradskim raskrižjima, dostupne su na službenim stranicama Grada Splita, https://split.hr)

Građani koji svakodnevno putuju iz Solina, Stobreča i drugih okolnih gradova i mjesta u Split na posao, brže će stizati na svoje radno mjesto jer će kroz prioritizaciju javnog prijevoza i informiranje putnika, javni prijevoz biti učinkovitiji. Bolja protočnost, dolazak na vrijeme i smanjenje čekanja gradskih autobusa, potaknut će građane da u većoj mjeri koriste javni prijevoz kojim će se osigurati brži i jeftiniji dolazak do željenih odredišta.

Sve bitne informacije o stanju u prometu putnici će dobivati u realnom vremenu putem mobilne aplikacije i na taj način će putem preciznih i pouzdanih informacija moći donijeti najbolju odluku za svoje putovanje.

image

promo

Kako je istaknula pomoćnica pročelnice Službe za razvoj grada Splita, Vedrana Franić: „Inteligentni transportni sustav će predstavljati nadogradnju klasičnog sustava prometa i doprinijet će većoj prometnoj efikasnosti i održivosti te smanjenju prometnih zagušenja, s krajnjim ciljem povećanja broj putnika u javnom gradskom prijevozu i smanjenja koncentracije štetnih emisija.“ Splitski ITS bit će jedan od najnaprednijih sustava u Europi – sličan uspješnom primjeru iz poljskog grada-prijatelja Rzeszow, gdje ovakvo rješenje već godinama savršeno funkcionira.

image

promo

U sklopu projekta ITS uspostavljen je i Centar za kontrolu i nadzor prometa – središnja kontrolna soba, u kojoj će se 0-24 promet nadgledati i kontrolirati. Centar je trenutno u testnoj fazi, a s radom će službeno započeti pred kraj 2025. godine. Uloga centra je da uz pomoć kamera visoke rezolucije i tzv. „pametnih semafora“ upravlja boljom protočnošću prometa na zagušenim raskrižjima, najprometnijim ulicama i najkritičnijim lokacijama cestovne infrastrukture u Gradu Splitu i Solinu, na način da će se vozači, putem izmjenjivih prometnih znakova i pametnih semafora, upućivati na manje zagušena raskrižja i ceste, a prioritet prolaza dobit će vozila gradskog javnog prijevoza i žurnih službi (hitna pomoć, vatrogasci). Na taj način će hitne službe brže dolaziti do mjesta nesreća i intervenirati u vremenu „zlatnog sata,“ čime će se značajno utjecati i na smanjenje broja žrtava prometnih i drugih nesreća. Po završetku projekta iz Centra će se nadgledati 84 raskrižja u gradu.

Osim navedenih značajki, u sklopu projekta, na dvije ključne lokacije, iz smjera Solina i Stobreča, postavit će se izmjenjivi prometni znakovi, video displayi za informiranje vozača. Na taj će način svi sudionici u prometu biti pravodobno informirani o prometnim i drugim informacijama s krajnjim ciljem povećanja sigurnosti i protočnosti prometa, smanjenju kašnjenja i učestalosti zastoja.

Projekt „Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom prometnom području grada Splita – KK.07.4.2.30.0002“ – ITS Split – vrijedan je 12.757.241,01 EUR, dok bespovratna sredstva iznose 10.843.654,85 EUR, a osigurana su iz Kohezijskog fonda, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Promotivni film ITS sustava možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 10:44