Iza fasade: Arhitektura i projekti po mjeri prostora i zajednice

 promo

Hrvatska se ponosi bogatim urbanim naslijeđem, no suočavamo se s izazovima održivosti i kvalitete u izgradnji. U vremenu ubrzanog urbanog razvoja, sve veći naglasak stavlja se na to kako arhitektonska rješenja i proces projektiranja izravno utječu na održivost, funkcionalnost i dugoročnu vrijednost građevina i prostora.

S razorenim gradskim jezgrama i prenapučenim obalama, hitna je potreba za uvođenjem nacionalne klasifikacije projektiranja. Kvalitetna dokumentacija, kao sastavni dio uspješnog projektiranja, igra ključnu ulogu u ovom procesu. Precizno izrađena dokumentacija osigurava da se sve faze projekta — od planiranja do izgradnje — odvijaju prema standardima koji garantiraju dugovječnost, sigurnost i funkcionalnost.

Stoga Hrvatska gospodarska komora organizira konferenciju Iza fasade: Arhitektura i stanovanje o kvaliteti projektiranja kao ključu uspješne realizacije investicija. Konferencija će se održati 21. listopada u HGK u Zagrebu.

„Kada govorimo o kvaliteti, često se prvo osvrnemo na ono što je oku vidljivo, na fasade i estetiku. Međutim, kao što ime ove konferencije sugerira, želimo otići iza fasade i raspravljati o onome što čini suštinu svakog uspješnog projekta — promišljeno planiranje, integracija u kontekst prostora te dugoročna vrijednost za zajednicu,“ poručila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

image

Mirjana Čagalj

Primjeri nagrađivanih projekata poput Svarčićeve Ulice Ruđera Boškovića u Splitu i kvarta Vrbani III, Cvjetno naselje i Jarun u Zagrebu potvrđuju da se kroz suradnju arhitekata, urbanista i investitora može stvoriti stambeni prostor koji zadovoljava potrebe današnjih i budućih generacija.

Poseban naglasak konferencija će staviti na održivu gradnju, koja postaje neizostavan dio svakog kvalitetnog projekta. Korištenje ekoloških materijala, materijala s određenim postotkom reciklata, energetski učinkovitih rješenja te pametno planiranje resursa ključni su za stvaranje prostora koji smanjuju negativan utjecaj na okoliš i istovremeno osiguravaju dugoročnu održivost. Održiva gradnja, projektiranje i planiranje nisu samo trend, već nužnost koja pridonosi ekonomskoj, ekološkoj i društvenoj vrijednosti svakog projekta.

Konferenciji će nazočiti stručnjaci iz područja arhitekture i građevine koji će dati uvid u ključne aspekte koji oblikuju kvalitetu projektiranja i dugoročnu uspješnost investicijskih projekata.

Više o temama konferencije, govornicima i programu dostupno je na webu HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 09:50