Ne znate gdje za vikend? Imamo odličan prijedlog!

Špancirfest, najveći ulični festival u Hrvatskoj, počinje danas.
 /INA

Vikend je pred vratima i donosi nam jedan od najiščekivanijih događaja u Hrvatskoj - Špancirfest. Brojni koncerti, ulični performeri, predstave, radionice i raznovrsna gastro ponuda u deset festivalskih dana privuku više od 300 tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. I tako već više od četvrt stoljeća.

Bogat festivalski program jamči da će svatko pronaći nešto po svom ukusu. Čak deset koncerata je potpuno besplatno za posjetitelje. Na tom popisu je i Eurosong senzacija Baby Lasagna, a među devet drugih glazbenika su i Prljavo kazalište, M.O.R.T., Savršeni Marginalci, Goran Bare & Majke, Psihomodo Pop, Tony Cetinski, Rock opera te lokalne, varaždinske snage Dodger Artfool i The Fakin‘ Lajsne.

Za druge koncerte ćete ipak morati izdvojiti nešto novca. Posebna poslastica je koncert glazbene dive Josipe Lisac. Teško je naći prave riječi za opisati tu glazbenu veličinu. Svaki njezin nastup je doživljaj za pamćenje i ne očekuje se ništa manje od spektakla.

Branko Đurić Đuro predvodi kazališni program sa svojim stand-up nastupom Đurologija. Oborio je sve rekorde gledanosti iz svijeta teatra i u stand-up svijetu, a sada se vraća na varaždinske „daske“. Ističe se i predstava Maratonci trče počasni krug. Nema sumnje da će izvedba glumaca iz Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka sve nasmijati do suza.

Na Špancirfestu se mogu vidjeti i odlični nastupi uličnih umjetnika koje inače ne možete gledati u Hrvatskoj. Pa će tako prekrasni barokni gradić na sjeverozapadu Hrvatske ugostiti dvadesetak uličnih umjetnika i skupina koji dolaze iz cijeloga svijeta, od susjedne Mađarske do dalekog Čilea.

Sve ove godine posjetitelji su mogli uživati u izvedbama štulaša, akrobata, žonglera… No, na ovogodišnjem, 26. izdanju Špancirfesta posebno se ističe europska senzacija Big Bike Orchestra iz Poljske. Njihove snimke imaju više od 100 milijuna pregleda na društvenim mrežama. Što ne čudi, jer u svojem originalnom performansu šestorica članova benda istovremeno sviraju različite instrumente i voze posebno konstruiran bicikl. Nastupaju tek tri godine, a do sada su odradili više od 200 nastupa i gostovali u 12 zemalja.

Premijerni nastup u Hrvatskoj imat će Orchestra International du Vetex, odličan bend sastavljen od petnaest glazbenika iz Belgije i Francuske.

Na Špancirfestu se i dobro jede. Izdvajamo Fresh Corner zbog slasnih hot dogova, koji su svima već dobro poznati. Ako još uvijek sumnjate, preostaje vam da ih kušate. Treba istaknuti i da je festivalska ponuda u Fresh Corneru dodatno obogaćena posebnim hot dogom Hudi Varaždinec koji ne možete probati nigdje drugdje! Osim hot dogova tu su i sendviči pripremljeni od pomno biranih svježih sastojaka, ali i hrskavi Crunch&Go čips. Ponudu pića predvodi odlična Fresh Corner kava, a za one koji žele ubaciti u petu brzinu, tu je energetski napitak Jim. Fresh Corner vas čeka na dvije lokacije u Varaždinu: u Starom Gradu i Gajevoj ulici.

Ne zaboravite i da je Varaždin sljedećih nekoliko dana savršena kulisa za odlične fotografije i snimke koje ćete rado dijeliti s pratiteljima na društvenim mrežama.

Sve detalje o programu Špancirfesta potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:01