Osijek Gourmet 2024.: Treća godina gastronomskog događaja u srcu Slavonije

Grad Osijek

 Davor Javorovic/

Kao srce i središte regije poznate po plodnim ravnicama te šumama koje ga okružuju, Osijek nudi najbolje namirnice iz svoje okolice na jednome mjestu. U rukama kulinarskih stručnjaka tradicionalni mirisi i okusi u kojima se uživa u prepoznatljivim i priznatim ambijentima osječkih restorana doista postaju jedinstveno iskustvo. No, očuvanje, unapređenje i valorizacija gastronomskog nasljeđa predstavljaju sve veći izazov u doba brze hrane, klimatskih promjena i slabe umreženosti ključnih karika u lancu ponude i proizvodnje.

Upravo se zato već treću godinu zaredom održava Osijek Gourmet kao projekt Turističke zajednice grada Osijeka kojim se pobuđuje interes, promiče edukacija i valorizacija te potiče kreativnost i inovativnost na vinskoj i gastronomskoj sceni. U prethodnim izdanjima masterclassovi i paneli organizirani u sklopu ovog događaja bili su posvećeni crnoj slavonskoj svinji (Osijek Gourmet 2022) i riječnoj ribi (Osijek Gourmet 2023). Ove godine pažnja se preusmjerava na divljač i „divlje” namirnice, odnosno samoniklo jestivo bilje bogato hranjivim tvarima, a zajedno će biti predstavljeni kao „divljina na tanjuru”.

Divljač kao gastronomski dragulj Slavonije i Baranje

Divljač ima posebno mjesto u gastronomiji Slavonije i Baranje, poznate po bogatoj tradiciji lova i pripremi pikantnih, aromatičnih jela. Ove regije obiluju prirodnim resursima, poput šuma i parkova prirode koji pružaju idealno stanište raznovrsnoj divljači, uključujući jelene, srne, veprove, fazane i zečeve.

image

Kopački rit

Mario Durkic/
image

Kopački rit

Mario Durkic/
image

Kopački rit

Mario Durkic/
image

Kopački rit

Mario Durkic/
image

Kopački rit

Mario Durkic/

Na ovogodišnjem Osijek Gourmetu koji će se održati 18. rujna u Hotelu Osijek o važnosti divljači i divljih namirnica govorit će više stručnjaka. Na panelu naziva „Kako divljač i šumski plodovi stvaraju jedinstven doživljaj destinacije” o izazovima i budućnosti divljači govorit će dr. sc. Vlado Jumić, voditelj Uprave šuma Podružnice Osijek, Karin Mimica, autorica i voditeljica najstarijih brendova kvalitete u hrvatskom ugostiteljstvu te lice brojnih uspješnih projekata gastronomskih brendiranja destinacija, zatim pastry chef, konzultantica i edukatorica Ivana Bralić, chef restorana Vinarije Josić i chef Hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić, sommelier Tomislav Jakopović i Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Ivo Bašić. Panel će moderirati Željka Balja, vlasnica Autentike te osnivačica Family Welcome, prvog specijaliziranog portala za obiteljska putovanja.

Panelu će prethoditi dva masterclassa u kuhanju jela s divljači koje će predvoditi chef renomiranog restorana Josić i chef hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić s glavnom chef kuhinje Hotela Osijek Ivom Gracek te glavnom pastry chef splitskog restorana Dvor Ivanom Bralić. Događaj će obogatiti i prezentacija Varje Guttert, voditeljice prodaje u javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit i najbolje turističke vodičice u Hrvatskoj u kategoriji Djelatnici godine u turizmu 2022. U projektu su sudjelovali i uvažena osječka povjesničarka dr. sc. Zlata Živaković Kerže te prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku.

Vrhunski chefovi dijele inspiraciju na masterclasovima

Široj javnosti bit će dostupni recepti vrhunskih kuhara i kuharica. Tako će recepte za jela od divljači ili „divljih” namirnica napisati spomenuti Tomica Đukić, zatim voditelj prve Kuharske akademije u Hrvatskoj te vrhunski chef, edukator i međunarodni kuharski sudac Željko Neven Bremec, Alen Radanović (pizzerija Bocconcino) koji je 2024. osvojio prvo mjesto na svjetskom natjecanju u Napulju u pripremi najbolje sezonske pizze, spomenuta pastry chef Ivana Bralić, Saša Vojnović (chef u Bistrou Sloboda) koji će se pobrinuti za one željne vege opcija te gospođa Dušica Siber (Vinarija Siber) koja će raspisati recept za pripremu prepelica.

image

Desert s kestenom

image

Tortelini punjeni s raguom od šumskih gljiva

Nema sumnje da će i ovogodišnje izdanje Osijek Gourmeta biti vrlo dobro posjećeno te da će ga pohoditi brojni turistički dionici i stručnjaci željnih umrežavanja, rasprave i edukacije. Pokazale su to i prethodne, uspješno održane i dobro posjećene godine, a ovogodišnja tema zaslužuje posebno promišljenu raspravu i razmjenu ideja kako bi dosadašnji i budući gosti i gurmani u Osijeku mogli na najkvalitetniji način uživati u najboljem što regija nudi.

Projekt Turističke zajednice grada Osijeka, pod nazivom Osijek Gourmet, podržavaju partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Glas Slavonije d. d. i Hrvatske šume d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 19:38