Priče u prirodi: Istraživanje ljepota Varaždinske županije

Zavirite u srce šuma i rijeka, gdje svaka staza krije tajne prošlosti i snove budućnosti

Biciklizam uz Dravu

 Matthew Nelson

Dok vi uživate u ugođaju Varaždinske županije, stanovnici ove destinacije stvaraju svoje priče u okruženju prirode. Ne nosi uzalud Rijeka Drava nadimak europska Amazona.

Bicikliranje Varaždinskom županijom je razvijena aktivnost, a poseban je doživljaj cikloruta uz rijeku Dravu. Ako više volite koristiti svoje dvije ruke, vesla su spremna za rafting Dravom. Za diskretno istraživanje riječnih rukavaca i mekanih sprudova, daska za veslanje je idealan odabir. Pozdravit će vas i brojne životinje zaštićenog dravskog biorezervata.

Ljubitelji panoramskih pogleda i šumskih puteva znaju da je Ivančica najviša planina Hrvatske sjeverno od Save, do čijeg se vrha isplati malo oznojiti. Kao što paraglideri dobro znaju kakav užitak je spustiti se s Ravne Gore prelijetajući Trakošćan i druge dvorce Varaždinske županije.

image

Kajak na Dravi

Mario Knor/
image

Drava

Matthew Nelson
image

Drava

Matthew Nelson

U Varaždinskoj županiji svatko može pronaći svoje utočište, osobnu lokaciju za bijeg od stresne svakodnevice.

Bednjanski kraj kao da nije stvaran. Poput priče iz kakve ilustrirane bajke, smjestio se u podnožju Ivančice, Strahinščice, Maceljske i Ravne gore. Ovdje možete uživo doživjeti i čuveni Bednjanski dijalekt, međunarodno zaštićen kao nematerijalna kulturna baština.

Za obnovu tijela i duha, preporuka je termalna sumporna voda. Baš ova koja izvire na prostoru današnjeg parka u Varaždinskim Toplicama. Artritis i reumatske tegobe ovdje su olakšavali još stari Rimljani. Tada je bilo poznato pod nazivom Aqua Iasae, a posljednjih „samo“ 185 godina, službeno je lječilište.

Jeste li znali da se na području Lepoglave nalazi zaštićeno područje Gaveznica – Kameni vrh, jedini fosilni vulkan u Hrvatskoj i nalazište poludragog kamena ahata. Ovaj geološki spomenik nastao je prije 22 milijuna godina, a danas je znanstvena, obrazovna i turistička atrakcija.

image

Penjalište Podrute

Siniša Sović/fas/
image

Penjalište Podrute

Siniša Sović/fas/

Uzbuđenje kombinacije povijesnih lokaliteta i uređenih planinarskih staza s vidikovcima i izvorima vode nigdje nije tako intenzivno kao u Varaždinskoj županiji. Posjetite arheološki lokalitet utvrde Paka, dio srednjevjekovnog obrambenog sustava s utvrdom Kalnik na istoku, Kamenom Goricom na sjeverozapadu i Grebengradom na sjeveru.

Obilazak utvrda Grebengrad, utvrde Paka i utvrde Čanjevo povezuje šetnica kroz šumu. Usput vam je i takozvani „zagorski Klek“ – Čevo, nezaobilazna točka rekreativaca, ali i raznih rekreativnih natjecanja poput cross liga.

image

Konjički turizam Varaždinske Toplice

Pointers produkcija/
image

Drava

Siniša Sović/fas/

Ako niste baš u natjecateljskoj formi ili ju želite steći, odaberite jednu od treking ruta u Ludbregu. Sve staze počinju i završavaju na Otoku mladosti, a vode vas kroz netaknutu prirodu i čist zrak.

Osim trkačko/planinarskim stazama, Varaždinska županija obiluje i lako dostupnim izletištima za obitelj s djecom, s potrebnom infrastrukturom i obaveznim pitomim šumarcima i jezerima koji zaokružuju idiličnu priču.

image

Polja maka Seketin

Siniša Sović/fas/
image

Biciklizam uz Dravu

Siniša Sović/fas/

Za one koji znaju da se za istinsko opuštanje potrebno malo (ili malo više) rekreirati, Varaždinska županija je kao stvorena.

image

promo

image

promo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 08:19