Svečano otvoren odgojno-obrazovni i kulturni centar

Sisačko-moslavačka županija opet podigla visoko ljestvicu u uređenju i izgradnji

Večernji program otvorenja

Na mjestu na kojem su se prije potresa nalazili istražni zavor i policijska uprava, Sisačko-moslavačka županija izgradila je i opremila odgojno-obrazovni i kulturni centar u središtu Siska.

Obnova, koju je provela Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, bila je iznimno zahtjevna zbog sanacije oštećenja nastalih u potresu, ali i ostalih radova koje je bilo potrebno izvesti kako bi se objekt prilagodio potpuno novim sadržajima. Obnova objekta iznosila je oko 12 milijuna eura, a financirana je iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Sisačko-moslavačka županija cijeli ovaj prostor predstavila je i građanima za koje je organizirala program koji su s velikim zanimanjem obišli ovaj kompleks u kojem se na jednom mjestu nalaze četiri ustanove, prvi županijski dječji vrtić, galerije, glazbena škola i praktikum Srednje škole Viktorovac Sisak.

Glazbena škola, vrtić i galerije na jednom mjestu

„Ovaj kompleks je promijenio vizuru grada Siska. Međutim, još su važniji sadržaji koji će se odvijati u njemu. Ovdje je naš Kulturno-povijesni centar s dvije galerije, odnosno galerija Marijana Glavnika i dodatni galerijski prostor u kojem će umjetnici izlagati svoja djela, predstavljati knjige, čitati pjesme. Sisačko-moslavačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je izgradila dječji vrtić kojega smo opremili najkvalitetnijom opremom kako bismo osigurali najbolje uvjete za našu djecu. Vrtić će moći primiti pedesetak djece u 4 odgojno-obrazovne skupine. Ovdje se nalazi i praktikum Srednje škole Viktorovac, odnosno ugostiteljski objekt koji će voditi učenici i profesori, a uredili smo i sobe za gostujuće umjetnike. Promijenjena je vizura središta grada i ono što je najvažnije, Sisak je dobio novi sadržaj koji nije imao prije potresa“, rekao je župan Ivan Celjak.

image

Župan Ivan Celjak i ministrica Nina Obuljen Koržinek na otvorenju

Novo mjesto okupljanja za sve generacije

U središtu kompleksa nalazi se dječje igralište i reprezentativan trg koji će postati novo mjesto okupljanja na kojem će se održavati koncerti i zanimljiva zbivanja na otvorenom.

„Kompleks će moći koristiti stotine naših sugrađana, sve generacije, no posebno se veselimo što realizacijom ovog projekta vraćamo mlade u centar grada! Sisak do sada nije imao ovako uređenu zonu gdje bi se u ambijentu, prilagođenom svim dobnim skupinama, mogla održavati događanja na otvorenom“, dodao je župan Celjak.

Glazbena škola Frana Lhotke prvi put u povijesti ima svoju zgradu koja u potpunosti zadovoljava sve potrebe za izvođenje nastave. Učenici i nastavnici imaju na raspolaganju moderan i suvremeno opremljen prostor s puno većim brojem učionica nego što su ih imal prije.

Županijska ustanova Kulturno-povijesni centar, za koji je Sisačko-moslavačka županija još ranije obnovila zgradu u Tomislavovoj ulici, dobila je u Rimskoj 19 na korištenje dodatni prostor za djelatnosti u području kulture u kojima se nalaze galerijski prostori. U jednoj od njih bit će postav proslavljenog sisačkog umjetnika Marijana Glavnika dok će se u drugoj galeriji održavati povremene izložbe.

image

Ulaz u glazbenu školu

Prvi županijski vrtić u Hrvatskoj

Sisačko-moslavačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je izgradila dječji vrtić i za njega nabavila najmoderniju opremu. Odgoj i usmjeravanje djece predškolske dobi prema glazbi, STEM području, stranim jezicima i sportskim aktivnostima bit će organizirani u posebno opremljenim kabinetima kako bi se svakome djetetu posvetilo vrijeme u njegovoj izvrsnosti.

Prvi koncert na vanjskom trgu

Na novom vanjskom trgu održan je program u kojem su uživali brojni sugrađani koji nisu krili oduševljenje novim kompleksom u središtu grada Siska. Za zabavni dio programa bio je zadužen atraktivni vokalni ženski trio Gelato Sisters koje su oduševile obradom popularnih domaćih pjesama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 15:09