Plant-based prehrana sve je popularnija i u Hrvatskoj, no mnogima je ona još uvijek nepoznanica i zvuči pomalo – ograničavajuće. Međutim, plant-based oduvijek je postojala kao dio uravnotežene prehrane koja uključuje što više kvalitetnih namirnica biljnog podrijetla i jednostavnu pripremu. Najbolje to znaju nutricionisti, koji će uvijek prednost dati raznolikoj i uravnoteženoj prehrani umjesto ograničavajućih dijeta.
S time se slaže i Ivana Barišić, magistra nutricionizma koja u svom nutricionističko-dijagnostičkom centru Nutrilife, koji je otvorila 2016. godine, promovira upravo takav način prehrane. Zato je nedavno postala ambasadorica Planet of Plants, prve domaće linije plant-based proizvoda. Primjerima jednostavnih, brzo spremnih, nutricionistički uravnoteženih i cjelovitih obroka pokazat će nam kako plant-based ne mora biti ograničavajuća kategorija.
Pojašnjava kako su svačije potrebe individualne i tako im treba pristupati.
„U svojoj praksi uvjerila sam se da svakome treba pristupati individualno te da za promjenu treba vremena. No, želim pokazati kako je u svakodnevnu prehranu jednostavno uvrstiti proizvode koji su 100 posto biljnog podrijetla, a imaju bogati i puni okus. Naime, ne biramo hranu samo zato što je zdrava, nego zato što nam je ukusna. Ovdje sam da dokažem kako možemo imati oboje“, rekla je Ivana.
Ona koristi Planet of Plants proizvode otkad su se pojavili na tržištu i preporučuje ih svima koji žele isprobati nešto drugačije u kuhinji.
„S Planet of Plants proizvodima ne morate promijeniti sve navike preko noći, naprotiv. Osim vrhunske kvalitete i okusa, iznimno su jednostavni za pripremu, a ne sadrže gluten ni soju pa su prikladni za sve načine prehrane. Najvažnije je pronaći ravnotežu, a jedino dugoročnom promjenom navika možemo postići rezultate i pozitivno utjecati na naše zdravlje. Plant-based hrana lako je probavljiva i ne opterećuje organizam“, ističe. Jasno je to i iz recepata koje je osmislila s Planet of Plants proizvodima, a koje svatko može pripremiti kod kuće.
Liniju Planet of Plants pokrenuli su 2021. godine Zvijezda i PIK Vrbovec, a trenutno sadrži 11 različitih proizvoda koji su u potpunosti biljnog podrijetla, bez soje i glutena, ali sa 100 posto okusa.
Recept: Soba Noodles plant besed
Sastojci:
250 g PoP mljeveno
1 žličica morske soli
Prstohvat crnog mljevenog papra
2 jušne žlice maslinovog ulja
1 vezica mladog luka
2 jušne žlice sezamovih sjemenki
2 jušne žlice PoP umaka
150 ricotta sir
90 g soba rezanaca ili rižinih rezanaca (ili 1 manje pakiranje)
1 srednja svježa brokula
½ naribana jabuka
Priprema:
- U wok tavi prepržiti nasjeckani mladi luk na maslinovom ulju.
- Dodati PoP mljeveno, sol, papar. Dobro promiješati i poklopiti wok tavu. Za 10-ak minuta podliti sa 100 ml vode te dodati sezamove sjemenke. Nakon 5-6 minuta pečenja (dok voda ispari) dodati 2 jušne žlice PoP umaka i 150 g ricotte, promiješajte i na laganoj vatri pecite još 5 minuta.
- Nasjeckati cvjetove brokule i skuhati u slanoj vodi. Kuhati 10-ak minuta na jakoj vatri.
- Skuhati soba i/ili rižine rezance kako piše na pakiranju. Nakon kuhanja isperite rezance u hladnoj vodi da se ne zalijepe.
- Pomiješajte kuhane soba i/ili rižine rezance s prethodno dobivenom smjesom PoP mljeveno.
Serviranje:
Dobivenu smjesu stavite u duboki tanjur i na vrhu posložite komadiće kuhane brokule, te po želji dodatno pospite sezamove sjemenke i dodajte ½ naribane jabuke.
Recept: PoP hot dog zalogaji
Sastojci:
2 komada PoP Hot dog
1 šalica kuhane integralne riže
Umak:
2 žiličice meda
2 žličice maslinovog ulja
2 -3 jušne žlice PoP majoneza
Povrće:
1 ribana mrkva
1 manji svježi krastavac
½ ribanog ljubičastog luka
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Narežite PoP hot dog na srednje komade (veličina zalogaja) i stavite na papir za pečenje.
- Dodajte sastojke za umak u zdjelicu i pomiješajte, te prelijte preko PoP narezanih komada hot doga.
- Pecite u pećnici 15-20 minuta ili dok ne porumene Pop zalogajčići (narezani komadi) hot doga
- Poslužite u varijanti salate (bowl) s integralnom rižom, ribanim ljubičastim lukom, svježom ribanom mrkvom i svježim komadićima krastavaca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....