Zašto postati policajac? Brojne su prednosti!

 Izvor: Foto MUP RH

Oduvijek ste sanjali o karijeri i pozivu koja je više od običnog posla? Želite raditi u profesiji koja vam omogućava da koristite svoje psihičke i fizičke vještine za pozitivan utjecaj na živote drugih u vašoj zajednici? Želite pomoći u pokretanju pozitivnih promjena u društvu? Ako tijekom svog profesionalnog razvoja želite graditi sigurno i uključivo društvo, pomagati drugima i štititi slabije, karijera policajca ili policajke mogla bi biti savršena za vas.

image
Izvor: Foto MUP RH

Policijski poziv je izazovan, nepredvidiv i postoje brojni razlozi zašto ga odabrati, a neke donosimo u nastavku.

1. Želite pomagati drugima

Policijski službenici osluškuju probleme građana u lokalnoj zajednici te zajedničkim snagama nastoje riješiti postojeće probleme, ali i djelovati proaktivno na izgradnji sigurnijeg društva. Ako ste komunikativni, empatični i spremni dati svoj doprinos u stvaranju osjećaja sigurnosti za naše građane, policijski poziv je stvoren za vas.

2. Tražite siguran posao na koji ćete biti ponosni

Polaznici i polaznice Policijske škole „Josip Jović“ se nakon završenog školovanja primaju u državnu službu u Ministarstvo unutarnjih poslova (policijske uprave, odnosno u ostale ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova). Od ove godine, 25 učenika i učenica, nakon završetka školovanja imaju mogućnost zaposlenja u Ministarstvu pravosuđa i uprave, kao pravosudni policajci.

image
Izvor: Foto MUP RH

Tijekom školovanja na Policijskoj akademiji polaznici izgrađuju odnos međusobnog povjerenja i poštovanja koji traje cijeloga života. Međusobna su si podrška u radu, koja dolazi do izražaja posebice u izazovnim trenucima. Rijetke su profesije koje izgrađuju ovakvu vrstu odnosa. Obavljajući policijski posao zakonito i profesionalno te poštujući dostojanstvo građane, steći ćete ugled i posebno mjesto u društvu na kojie možete biti ponosni.

3. Cijenite raznolikost u poslu

Pomisao na to da cijeli dan sjedite za stolom u uredu vam se niti malo ne sviđa? Ako je tako, karijera u policiji mogla bi biti kao stvorena za vas. Za policijskog službenika niti jedan dan nije isti i to zahvaljujući različitim dužnostima i zadaćama koje obavlja tijekom rada. Jedan radni dan policajca može započeti uhićenjem počinitelja, razgovorom sa svjedocima i žrtvama nekog kaznenog djela i potom završiti sa spašavanjem ili važnim otkrićem u nekom slučaju na kojem radi. Nijedan dan nije isti, svaki je neponovljiv, a mi vam donosimo pogled jednog takvog dana u videu:

Uz to, policijski službenici i službenice rijetko kada rade u tradicionalnim smjenama od 9 do 17. Umjesto toga, mogli biste raditi smjenski rad ili rad u turnusu, koji vam ostavlja više slobodnog vremena za obitelj i hobije.

4. Volite životinje

Ako želite karijeru koja vam omogućuje rad sa psima, karijera policijskog službenika bi mogla biti dobra opcija za vas. Policijski službenici se mogu obučavati za vodiče službenih pasa i raditi sa psima za detekciju ilegalnih droga, eksploziva ili sa psima tragačima sudjelovati u akcijama traganja i spašavanja.

5. Sportskog ste duha

Ako vam je važno biti u dobroj fizičkoj formi i volite sportske aktivnosti, karijera policajca vam omogućava i to. Policijski poziv zahtjeva dobru psihofizičku spremu i izdržljivost. Sportski duh i dobra kondicija važni su preduvjeti da postanete policijski službenik ili službenica, ali i da obavljate ovaj zahtjevan posao.

image
Izvor: Foto MUP RH

Tijekom školovanja u Policijskoj školi, vaša sportska izvrsnost bit će nagrađena te će vam biti omogućen nastavak aktivnog bavljenja sportom. Važnost bavljenja sportom u Policijskoj školi nije fraza, već su tijekom školovanja osigurane brojne sportske aktivnosti u kojima možete sudjelovati.

Kako se postaje policijski službenik ili službenica?

Tako da svoje srednjoškolsko obrazovanje završite u Policijskoj školi „Josip Jović“. Ako se niste pronašli u svojoj trenutnoj srednjoj školi, ako želite više, možete upisati III. razred Policijske škole „Josip Jović“, gdje ćete steći kvalifikaciju za obavljanje policijskog posla. Jedan od uvjeta za upis su završeni 1. i 2. razred srednje škole s minimalnim općim uspjehom ‘dobar’ i uzornim vladanjem, a sljedeći uvjet je da na dan početka nastave 5. rujna 2022. niste navršili 19 godina starosti. Detalje o kriterijima za upis i svemu potrebnom za prijavu, doznajte putem linka.

image
Izvor: Foto MUP RH

S druge strane, ako ste mlađi od 28 godina i želite promijeniti dosadašnje zanimanje - i za vas imamo način kako se pridružiti policijskom pozivu. Potrebna vam je svjedodžba završene trogodišnje ili četverogodišnje srednje škole, a potom da imate posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, kao i propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti. Kako se prijaviti za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka doznajte ovdje.

Nakon što ispunite uvjete mogli biste postati jedan od 100 učenika/učenica koji su se u Policijsku školu „Josip Jović“ upisali u III. razred srednjoškolskog obrazovanja za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova ili jedan od 25 učenika/učenica koji su se upisali za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave. Za odrasle, Ministarstvo unutarnjih poslova planira upis od čak 480 polaznika/polaznica u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2022. godine.

image
Izvor: Foto MUP RH

Bonus je taj što Ministarstvo unutarnjih poslova, budućim policijskim službenicima i službenicama, nudi siguran posao nakon završenog školovanja kao i mogućnost napredovanja i nastavka školovanja. Polaznici i učenici Policijske škole „Josip Jović“ imat će osiguranu opremu, stipendiju, smještaj i prehranu te mogućnost izbora liječnika opće medicine i stomatologa. Požurite i uhvatite svoje mjesto!

image
Izvor: Foto MUP RH

Svi zainteresirani srednjoškolci koji ispunjavaju uvjete, mogu se prijaviti do 1. kolovoza 2022. godine na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova. S druge strane, svi zainteresirani za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajca/policajke, mogu se prijaviti do 15. kolovoza 2022. godine.

Ako dvojite je li policijski poziv za vas, u video zapisu u nastavku možete vidjeti kako izgleda jedan dan u Policijskoj školi „Josip Jović“:

Otkrijte kakva su iskustva polaznika Policijske škole „Josip Jović“

Polaznike 16. naraštaja pitali smo tko ili što ih je potaknulo na to da odaberu policijski poziv, što je na njih, tijekom boravka na Akademiji, ostavilo najsnažniji utisak te što bi u budućnosti htjeli raditi u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova. U nastavku smo izdvojili nekoliko zanimljivih odgovora na ova pitanja!

Toni: „Jednostavno rečeno - želim pomagati ljudima da spasim njihove živote koliko mogu i, naravno, pomoći im sukladno motu: Sigurnost i povjerenje!

Volim disciplinu, super mi je nastava Policijskog naoružanja i gađanja, razredni odjel čini draga i dobra ekipa! Sviđa mi se hrana (Ha! Ha!) i naravno naši voditelji, profesori i svi drugi pripadnici ove predivne ustanove zvane Policijska akademija. Jednoga dana volio bih raditi kao pomorski policajac ili kao interventni policajac, a možda i kao voditelj ili profesor na Policijskoj akademiji ili u Policijskoj školi „Josip Jović“.“

image
Izvor: Foto MUP RH

Dario: „Policijski poziv privukao me zato što smatram da treba poštivati zakon, a motivirala me i obitelj, prijatelji te razna iskustva i priče koje sam čuo od njih. Na Akademiji nije dosadno, neprestano smo u pokretu, učimo nove stvari i stječemo nova iskustva. Također, stječemo i nova prijateljstva te profesionalan odnos prema poslu uz brojne odgovornosti. Istodobno, sve nam je nadohvat ruke, a ako nam štogod zatreba, voditelji i razrednica su nam na raspolaganju. Razmišljao sam o budućem poslu. Zasigurno ne bih ostao samo na ovom obrazovnom stupnju nego bih htio nešto više. Još uvijek nemam neki određeni cilj, ali svakako ću se potruditi da napredujem.“

Bernarda: „Na odabir policijskog poziva potaknulo me to što u obitelji imam policajce. Uz to, odmalena mi se sviđala "plava odora", za koju sam rekla da ću je kad-tad obući - i evo to se ostvarilo! Puno mi znači podrška mojih kolega, s kojima je sve lakše odraditi, te energija profesora koji se trude da nas nauče što više. Trenutno mi je cilj završiti Policijsku školu, a nakon toga se usmjeriti prema studiju kriminalistike. No, kako bi se reklo, vrijeme će već sve pokazati! Svakako, cilj mi je doći na što višu poziciju jednog dana.“

image
Izvor: Foto MUP RH

Ivan: „Gledajući televiziju i serije poput CSI odlučio sam se za poziv forenzike, odnosno, za početak, u početku za poziv policajca. Na samom početku, na Policijskoj akademiji najviše su me se dojmile vježbovne radnje i zapovijedi koje idu uz njih. S obzirom na to da sam apsolvent kriminalistike, vrlo sam zainteresiran za područje bihevioralne kriminalistike, koja nije baš razvijena u RH. Ukoliko bi me put odveo na drugu stranu, nadam se da bih dobio posao u mobilnoj policiji, u sastavu Ministarstva („Kobre“).“

Matea: „Kako u jednom trenutku nisam znala sto želim sa svojim životom, tata mi je ubacio ‘bubicu’ u uho s prijedlogom da odem - u policiju. Nakon dosta razmišljanja i analiziranja zaključila sam kako bih se tu mogla dobro osjećati i da sam pronašla mjesto gdje pripadam. Na samom početku jako me se dojmio timski duh i atmosfera koju su stvorile kolege iz odjela. Također, jako sam zadovoljna profesorima koji se, kako se kaže, dušom daju da bi nas što bolje obučili. U principu, cijeli program mi je odličan! U budućnosti mi je cilj studirati kriminalistiku, ali tko zna, možda me cijela obuka navede na nešto drugo. Znam samo da mi je cilj kroz službu napredovati do što bolje pozicije.“

image
Izvor: Foto MUP RH

Stipan: „Odabrao sam taj poziv jer je posao dinamičan, zanimljiv i uzbudljiv. Snažan dojam na mene su na početku obrazovanja ostavile stega, disciplina i brojne borilačke aktivnosti. Volio bih u budućnosti biti pripadnik specijalne ili interventne policijske jedinice.“

Ivan: „Odabrati policijski poziv bila je moja vlastita želja, ali i prijedlog mojih roditelja, koji poznaju brojne uzorne policajce. Istovremeno, bio sam svjestan da je to siguran posao, sigurna plaća te da ima mogućnost napredovanja, što je smo učvrstilo moju odluku. Na akademiji mi se najviše svidjelo postrojavanja te podizanje zastave i intoniranje himne Lijepe Naše. Dobar dojam ostavili su i vrlo ljubazni voditelji, koji su mi se jako svidjeli. U više navrata sam, razmišljajući o svojoj budućnosti, zaključio kako mi prometna, granična policija te krim. policija trenutačno djeluju kao najbolje opcije.“

Mateo: „Odabrao sam ovaj poziv jer volim upoznavati nove ljude te red, rad i disciplinu. Najviše me se, zasada, dojmila nastava Policijskog naoružanja i gađanja i Sporta i samoobrane. U budućnosti bih htio raditi u specijalnoj ili prometnoj policiji.“

Više informacija o ovim natječajima možete pronaći na mrežnoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova te Facebook i Instagram profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:32