ROCKERI

Adastra priprema pjesme na talijanskom jeziku i album s puno hard rocka i metala

Zagrebački bend poznat je po sjajnim ljubavnim pjesmama, ali i pjesmama koje su društveno angažirane. Od toga nikad neće odustati

Adastra

 Vedran Tomac/

Ovoga ljeta ekipa iz zagrebačkog rock-benda Adastra odlučila je u svoje kalendare upisati samo nekoliko nastupa. Jednostavno, željeli su se malo odmoriti jer neumorno rade od prošlog ljeta. Em su cijelo ljeto svirali, a nakon što su objavili novi, peti studijski album "Tajni prolaz", krenuli su na jesensko-zimsku turneju i promovirali nove pjesme. Zato će ovih vrućih mjeseci više odmarati, manje raditi.

Nakon nešto više od šest mjeseci od objave "Tajnog prolaza", Jerko Marić, frontmen Adastre i autor njihovih pjesama, zadovoljan je rezultatima.

- Barem jednom tjedno dobivam vrlo lijepe poruke naših fanova, a i novih slušatelja Adastre. Puno nam znače i guraju nas da nastavimo - kaže Jerko.

Adastra sljedeće godine slavi 20 godina postojanja i lijepih uspjeha.

- Da, čini se kao vječnost, no stvarno smo u tome uživali. Bilo je borbi i teških trenutaka, no bilo što što opstaje 20 godina je veliki uspjeh. Pripremamo pred kraj 2025. nešto posebno, imamo par ideja, stay tuned! - govori.

Jerko i bend poznati su po sjajnim ljubavnim pjesmama, ali i pjesmama koje su društveno angažirane, pjesmama koje su kritika društva i poziv na promjenu. Adastra je 2008. godine objavila pjesmu "Surovi grade" posvećenu 17-godišnjem Luki Ritzu kojeg su vršnjaci pretukli u lipnju 2008. i koji je od posljedica napada nakon nekoliko dana preminuo. Pjesma je postala himna borbe protiv nasilja među mladima. Na zadnjem albumu je, pak, još jedna angažirana pjesma "Tanki zid" posvećena podizanju svijesti o problemu nasilja nad ženama, koja je napisana u suradnji s autorom Zoranom Brajevićem. Jerko, takav aktivistički, humanitarni angažman smatra važnim iako rijetko pridobiju pažnje koliko bi trebale.

image

Adastra na humanitarnom koncertu Budi pravi navijač

Damir Krajac/Cropix

- Ima pjesama koji se bave socijalnim i sličnim temama, no ti izvođači i autori su nažalost izgurani sa strane. Formula ide ovako: 1. Budi uporan i ažuran na društvenim mrežama, 2. Savladaj vještine digitalnog marketinga, 3. Pjevaj o seksu, varanju, drogama, oružju, skupim markama, 4. Snimi spot sa skupim autima i polugolim ženama, 5. ubaci neku brojalicu. - objašnjava glazbenik - Mora biti neke doze coola i to je to. Billboard je pun takvih izvođača. To je vrlo agresivno nametnuta formula i koriste je i cajke i trap scena, a i vani je tako. Mislim da to ubija prave autore glazbe i karizmatične izvođače. Teško ili nikako aktivistička pjesma može doprijeti do ljudi u današnje doba. Evo, čisti dokaz je i nepostojanje neke vrlo poznate antiratne pjesme vezane za rat u Ukrajini. A pjesmu i spot protiv nasilja nad ženama "Tanki zid". Poslali smo je svim medijima u Hrvatskoj i bila je vrlo slabo popraćena. Samo da spomenem da je u Hrvatskoj godine 2023. ubijeno 13 žena.

U gotovo 20 godina na sceni Adastra se često mijenjala i često su eksperimentirali s različitim stilovima.

- To se baš i nije svidjelo dijelu naše publike, a i benda, no nadam se da shvaćaju da mi autori upijamo okolinu i trendove na vrlo neobičan način pa nam glazba bude pod različitim utjecajima. Zlobnici bi rekli da se tražimo, no ja se držim metode grupe Queen koja je upravo imala pjesme u sto različitih stilova, a opet su bili unikatni. Zašto su šarali sa stilovima? Zato što su se u prvom redu zabavljali, a i istraživali svoje granice. Naravno, kao i njima, najdraži mi je hard rock. - objašnjava Jerko Marić i dodaje kako se mnogo toga promijenilo na glazbenoj sceni tijekom godina postojanja Adastre, i pozitivno i negativno.

- Mislim da je scena živahna, no kaotična. Mislim da bi se trebao uvesti red u digitalni marketing društvenih mreža i stati na rep ovoj agresivnoj propagandi cajki i izvođačima s eksplicitnim stihovima. Neprihvatljivo je za djecu i mlade da veličaju dilere, oružje, prevaru, kocku, alkohol i sve ostale poroke. To sigurno ostavlja društveni trag i uništava autore pjesama koji ne koriste tu đavolju formulu. - poprilično je žestok glazbenik - Dolazi i do toga da se naša izvorna narodna glazba sistematski uništava i pada u zaborav. Mislim da bi Ministarstvo kulture trebalo reagirati kroz tečajeve, vaučere i bespovratna sredstva za digitalni marketing na društvenim mrežama za naše autore i izvođače. Nikako zabranama, već financijski pomoći našu pop i narodnu glazbu. Time bi mogli konkurirati ovoj brutalnoj navali cajki i trapa. Ako se ovako nastavi, ispast će da nema dobrih autora i izvođača u Hrvatskoj, a to je notorna glupost.

image

Adastra u Tvornici

Darko Tomas/cropix/Cropix

Prije odlaska na odmor, Adastra ima još posla oko novog, vrlo zanimljivog projekta. Naime, pripremaju talijanske verzije svojih najuspješnijih pjesama, a imaju i nešto novih pjesama na engleskom jeziku.

- A nedavno sam počeo raditi i na našem šestom albumu. Bit će puno rock pa i čak metal pjesama. - kaže Jerko kojeg (kao i cijeli bend, naravno), fanovi mogu slušati 9. kolovoza u Baškoj Vodi.

- Želimo se napuniti energijom i pripremati nove pjesme. Planiram ovo ljeto posjetiti Dugi otok jer još nikada nisam bio tamo. Nadam se da će me inspirirati da napišem još nekoliko pjesama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 20:49