EKSKLUZIVNO

Izabel Kovačić: ‘Mateo i ja jednu smo dječju sobu uredili u Londonu, a drugu u Zagrebu‘

‘Trudnoća je za mene nešto sveto. Htjela sam u toj sreći i blagostanju što dulje uživati samo sa suprugom i najužom obitelji‘

 
 Sanja Jagatić

U pripijenoj crnoj haljini koja joj ističe trudnički trbuh Izabel Kovačić (27) dočekuje me u svom novom showroomu u središtu Zagreba. Preko haljine je prebacila bijelu košulju, duga plava kosa pada joj na ramena. Ako slučajno vjerujete da je trudnički sjaj samo mit, onda Izabel očito niste vidjeli uživo. ​Izgleda senzacionalno.

- Znate, u ovoj je zgradi jednom živio i pjesnik Dragutin Tadijanović, kaže mi dok priprema kavu s bademovim mlijekom. U poodmakloj je trudnoći, ali s poslom očito ne misli stati do samog kraja. U Ilici smo na kućnom broju 26, njenoj "oazi mira", kako sama kaže, showroomu njezina dječjeg brenda Lunilou koji se otvara za koji tjedan. Zbog vječno prometne ulice očekujem tutnjavu tramvaja, trube, sirene hitnih službi, viku i smijeh prolaznika i sustanara - ništa se od toga ne čuje.

Užurbani ritam grada ne dopire u taj šarmantni interijer.

Sjedimo u sobi za sastanke za masivnim stolom, koju s jedne strane ograđuje sirovi zid od originalne cigle, davnih dana postavljene u kostur ove zgrade s nizom građanskih stanova, a s druge ju strane pak, od središnjeg dijela showrooma u kojem je izložena Lunilou odjeća, pregrađuje golema staklena stijenka koja je stigla iz Italije. Razgovaramo o novim kolekcijama, ja bilježim, a Izabel je udobno utonula u stolac. Kad odjednom usklikne: "Oh!" Osmjehne se i nježno stavi ruke na trbuh.

- Pomaknula se beba - objašnjava mi. - Možda već vježba da postane nogometaš poput tate - pokušavam je potaknuti da otkrije spol, ali odmah mi objašnjava da, sada više nego ikada, želi što više toga zadržati za sebe, pa tako i spol djeteta.

- Trudnoća je za mene nešto sveto. Htjela sam u toj sreći i blagostanju što dulje uživati samo sa suprugom i najužom obitelji, podalje od očiju javnosti, no to se, eto, ispostavilo nemogućim - ističe Izabel.

image
Sanja Jagatić

Veza na daljinu

Iako je ranije zbog toga što joj suprug, hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić igra za Chelsea, živjela na relaciji London - Zagreb, često putujući i u druge zemlje zbog posla, Izabel se sada, zbog trudnoće, ali i zbog trenutačne situacije s pandemijom koronavirusa, skrasila u Zagrebu.

- Voljela bih, naravno, u ovoj situaciji da je i Mateo pored mene, ali svjesna sam da je to nemoguće. Nadam se ipak da će stići biti uz mene kada dođe vrijeme za porod - priznaje Izabel. U posljednjim danima trudnoće uživa u svom djevojačkom domu u Sesvetama, gdje je njezina majka stalno uz nju, te istovremeno punom parom radi na svom brendu Lunilou.

Supruga bi napokon ovog tjedna trebala vidjeti jer nakon prijateljskog susreta sa Švicarskom u St. Gallenu, Mateo bi u četvrtak već trebao biti u Zagrebu s reprezentacijom gdje će igrati utakmice Lige nacija protiv Švedske i Francuske. - Hvala Bogu na svoj toj tehnologiji i videopozivima, tako je lakše izdržati svu tu razdvojenost - dodaje Izabel, pritom misleći na razdvojenost od supruga, ali i od starije sestre Ivane Čirjak s kojom od 2015. gradi obiteljski brend.

Iako je Ivana s obitelji u Švicarskoj, posebna joj je podrška sada u trudnoći, jer trenutačno i Ivana, koja je već majka dviju djevojčica, prolazi kroz isto. Naime, sreća je dvostruka, jer uz Izabel i Ivana je trudna, samo dva mjeseca manje od svoje mlađe sestre. - Nismo planirale biti trudne istovremeno, iako nas svi to pitaju, ali drago mi je da zajedno prolazimo i kroz trudnoću kao i kroz sve dosad - rekla je Izabel. Prije pet godina počele su s eco friendly dječjim mokasinama.

- Čitav biznis je krenuo iz male garaže naših roditelja u Sesvetskoj Selnici - prisjeća se Izabel. Kasnije su posao preselile u skladište na Kvaternikov trg, pa u ured od 40-ak kvadrata u Draškovićevu. Danas u ponudi imaju i dječju odjeću, pletivo, kupaće kostime, dječje mokasinke i razne dodatke za najmlađe, a odnedavno i setove posteljina, mekane deke i zavjese. Sve izrađeno od kvalitetnih organskih materijala koji su posebnost ovog brenda.

image
Sanja Jagatić

Radovi unatoč potresu

U Lunilou vjeruju da je posteljina od organskog pamuka zdravija opcija jer je proizvedena bez štetnih kemikalija, a organski je pamuk zdraviji za planet jer je potrebno manje vode za njegovu proizvodnju u usporedbi s konvencionalnim. A i organski se pamuk ne tretira otrovnim kemijskim pesticidima ili oštrim kemijskim sredstvima za čišćenje i tretmanima tkanina kojima može biti izložena konvencionalna posteljina.

Nova kolekcija za jesen i zimu koja je već na policama donosi modele majica, tajica, trenirki i hoodica za djevojčice i dječake, a svi komadi izrađeni su od 100% organskog pamuka i muslina pa su vrlo ugodni za nošenje, što je za mališane, posebno dok uživaju u igri, jedna od najvažnijih značajki. Lunilou je sada brend prepoznatljivog identiteta s rastućim brojem klijenata, a biznis je iz roditeljske garaže prebačen u showroom veličine stotinjak kvadrata u srcu Zagreba u kojem radi tim od pet žena.

- Prije nas tu je također bio poslovni prostor u kojemu je radilo 70 zaposlenih - govori Izabel. Vodi nas po prostorijama kojima prevladava minimalističko uređenje istančane estetike, a naglasak je na prirodnim materijalima i neutralnim tonovima. Na ulazu se nalazi recepcija, a središnji dio showrooma čini prostor na kojem je izložena odjeća, iznad kojeg se nalaze dvije velike svjetiljke od prirodnih materijala - slame i rafije. - Kada smo razmišljali o showroomu, lokacija nikada nije bila upitna tako da je jedini problem bio pronaći idealan prostor koji odgovara svim našim zahtjevima.

Kada sam čula za ovaj prostor od poznanika i prvi ga put došla vidjeti, uopće nisam dvojila, znala sam da će biti savršen. Ideja je da Lunilou showroom bude prije svega mjesto gdje će ljudi, uz najavu, moći doći i upoznati se s nama i našim proizvodima. U planu su nam brojne radionice s domaćim kreativcima i malim poduzećima koji gaje jednaku strast prema ekologiji i održivosti u modi - objašnjava Izabel. Prostor je doista profinjen.

Ovaj moderni showroom, u koji se dolazi samo uz prethodnu najavu, bez problema može parirati onima u svjetskim metropolama. Obojen je bež kalklitir bojom, a posve preuređeni pod prekriven je poliranim betonom, dok je drveni namještaj većinom ručno izrađen u Hrvatskoj, baš kao i masivni kamen stol.

image
Sanja Jagatić

Mozak slabo pamti

- Imali smo pomoć arhitekata, no većinu ideja koje su oživjele showroom osmislile smo sestra i ja. Zapravo smo u uređenje pretočile stil koji i privatno dijelimo, kojim odišu i naši domovi. Odabrale smo boje, namještaj i detalje koji su obogatili interijer, poput lustera i biljaka - govori Izabel.

Otvorenje novog showrooma znatno je usporila pandemija koronavirusa, kao i druge nedaće koje su zadesile Zagreb. Radovi su počeli u prosincu prošle godine i tek su sada dovršeni. Osim manjih oštećenja, potres nije naštetio Lunilou showroomu niti zgradi.

- Prilikom naših radova zapravo smo ojačali statiku cijele zgrade, što se pokazalo jako dobrim potezom jer je zgrada prošla bez značajnih oštećenja kakvima smo imali prilike svjedočiti - objašnjava Izabel koja je, zajedno sa suprugom, za vrijeme zagrebačkog potresa bila u sigurnosti njihova londonskog doma. Trenutačno, priznaje, ima uređene dvije dječje sobe - jednu u Londonu, a jednu u centru Zagreba.

- Već je sve spremno. Puno mi je pomoglo to što mnogo toga za bebu već imamo zahvaljujući malim nećakinjama. To je i cilj našeg brenda, nasljeđivanje odjeće iz generacije u generaciju, a to sestra i ja sada primjenjujemo na našoj djeci, baš kao što je naša majka na nama. Nakon poroda, čim bude moguće putovati zbog situacije s koronavirusom, vraćamo se svi zajedno u Englesku - otkrila nam je Izabel svoje planove. Trudnoća sama po sebi donosi mnoge brige za buduću majku, a trudnoća za vrijeme pandemije mnogim je ženama poseban šok.

- Pratim situaciju i istraživanja vezana uz trudnice. Prvo se govorilo da imamo najveću otpornost na koronavirus, pa su sada to negirali, tako da ni sama više ne znam... Ja se pazim, kao što bih i inače. Uvijek imam dezinficijens uza sebe i češće perem ruke - govori Izabel. U inače urednoj trudnoći ipak je, priznaje, posebno zamijetila taj "pregnancy brain".

image
Sanja Jagatić

- Postala sam toliko zaboravljiva, ali srećom nitko mi ne zamjera - smije se. Cijelu je trudnoću vrlo aktivna i u odličnoj formi, a najteže joj pada mirovati u krevetu. Čak i kada ne radi, uvijek je dostupna za brojne upite oko brenda Lunilou te i sama često kreira društvene mreže vlastitog brenda. Njezini brojni pratitelji na društvenim mrežama s nestrpljenjem očekuju svaku njenu novu fotografiju, pa su i mjesecima ranije, nakon što su krenula prva nagađanja o Izabelinoj trudnoći, analizirali svaku njezinu fotografiju pokušavajući naći naznake trudničkog trbuščića.

Razvila se i cijela teorija o taktikama prikrivanja trudnoće na društvenim mrežama, a Izabel se, dok razgovaramo, na to sve samo smije jer ona fotografije većinom objavljuje sa znatnim vremenskim odmakom i nikada ne otkriva gdje se točno nalazi.

- Ja sam slučajna influencerica, postala sam to bez imalo truda i želje - komentira svjesna brojke pratitelja i moći koju ima na društvenim mrežama, a koju koristi mahom kako bi promovirala ekološku osviještenost, baš kao i u sklopu Luniloua. - Plan nam je Lunilou i dalje razvijati totalno u smjeru ekološke i modne održivosti kroz razne proizvode, od odjeće i obuće, preko asortimana za kuću koji smo osmislili, pa do nekih planova za kolekciju dječje kozmetike - otkriva Izabel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 06:25