E MOJ DRUŽE...

Jura Stublić i Bora Đorđević bili su prijatelji, no razdvojio ih je rat: ‘Sjećaš li se kako smo se lijepo napili u Puli?‘

Beogradski roker preminuo je jutros u ljubljanskoj bolnici, a tijekom karijere se družio i s našim rokerom Jurom

Jura Stublić, Bora Čorba

 Ante Cizmic/cropix/stevan Tomasevic/ata Images/profimedia/

"Izražavam sućut obitelji, kolegama, prijateljima i svima koji su voljeli Boru i njegove pjesme. U smrti riječ prestaje i jedini odgovor na nju je šutnja. Zato ću šutjeti. Pustimo pjesnika da ode u miru. Mir želim svima", rekao je potreseni Jura Stublić za Slobodnu Dalmaciju.

Beogradski roker Bora Đorđević, koji je preminuo jutros u ljubljanskoj bolnici, i zagrebački roker Jura Stublić bili su prijatelji, a razdvojio ih je rat. Jedan drugom napisali su pjesme i otad više nisu razgovarali. Puno godina poslije progovorili su jedan s drugim i to preko Kurirove rubrike "Jedan na jedan", u kojoj su si međusobno postavljali pitanja.

image

Bora Čorba

Antonio Ahel/ataimages/profimedia/

"Jura je sasvim dobar i korektan kolega, i o njemu kao glazbeniku mislim sve najbolje. Pristao bih se naći s njim, mi privatno nismo ni u kakvoj svađi. Bilo bi mi svejedno gdje bismo se našli, ali kako rijetko svraćam u Hrvatsku, prije bi to bilo negdje u Beogradu", rekao je Bora.

Otkrio je i da Stubliću ne zamjera ništa, kao i da je u bivšoj Jugoslaviji financijski živio bolje. Rekao je i kako bi od Stublićevih pjesama najradije kao svoju otpjevao "Srce na asfaltu".

"Za naše viđenje i razgovor nisu potrebni medijski posrednici niti spektakularna mjesta, dovoljna je klupa u parku. Za mirenje će, međutim, biti potrebno obostrano preispitivanje savjesti, spoznaja grijeha, pokajanje, pokora, čvrsta odluka i obećanje da se u budućnosti ne čini slično, te isprika.

Ako bi u tom razgovoru ustanovili da možemo organizirati događanje kome je cilj uspješno i dostojanstveno propagiranje ideje da više nikad ne smije biti rata između Srba i Hrvata, smatram da to treba učiniti, jer se situacija ponovno pogoršava. Vrlo izgledni su i ratovi Hrvata protiv Hrvata u Hrvatskoj, te Srba protiv Srba u Srbiji. Rat je najefikasniji način za smanjenje broja nezaposlenih.

Zato smatram da se mir i nenasilje moraju poticati čak i u suradnji sa samim crnim vragom, bez obzira na posljedice. Govorim ovo znajući da će me zbog toga u mojoj domovini linčovati i ismijavati", odgovorio je Stublić upitan bi li pristao na susret s Borom.

image

Jura Stublić

Lucija Ocko/Cropix

Kad su iz Kurira upitali Stublića što najviše zamjera svom sugovorniku Bori, rekao je: "To što tvrdi da je četnik, a svi znamo da je još mladi početnik, gotovo pionir. S velikim zanimanjem pratim izjednačavanje statusa četnika i partizana u Srbiji, dok se u Hrvatskoj više radi o izjednačavanju partizana i četnika".

Ljubavne romanse u Beogradu i Novom Sadu, ostale su mu, rekao je, u posebno sjećanju.

Upitan je li mu bilo bolje u Jugoslaviji, Stublić odgovara: "Sad moram voziti BMW, dok svi znamo da je Yugo 45 bio puno bolji auto". Zaključio je sve otkrićem da bi najprije kao svoju vidio pjesmu "Amsterdam" Bore Đorđevića.

Nakon jedanaest pitanja, došao je red da Bora postavi jedno svoje pitanje Juri.

"Sjećaš li se kako smo se lijepo napili u Puli na brodu?", pitao je Bora.

"Dragi Boro, vjerojatno ti je poznato da nakon dobre pijanke dolazi do amnezije. Molim te, javi mi kakav sam skandal napravio na tom brodu u Puli, mora da je bilo nešto grozno, jer od tada nisam imao nijednu svirku u Istri i Kvarneru".

Bora mu je odgovorio kako nisu radili skandale.

"Nismo pravili skandale, naprotiv! Kvalitetno smo se napili!".

image

Jura Stublić

Ante Cizmic/Cropix

Srpska hard rock grupa Riblja Čorba kao i njen frontmen Bora Đorđević odnosno Bora Čorba osamdesetih su bili jako popularni u bivšoj Jugoslaviji. Uz njihove pjesme poput "Dva dinara druđe", "Kad sam bio mlad", " Ostani đubre do kraja", "Nemoj da ideš mojom ulicom"... stasale su brojne generacije.

Za vrijeme rata, devedesetih, Bora Čorba okrenuo se nacionalizmu. 2012. godine stekao je status četničkog vojvode što je razočaralo velik broj fanova pa je i popularnost benda pala. 2004. godine na kratko je postao i savjetnikom ministra kulture tadašnje Vlade Srbije. No, ni godinu dana kasnije smijenjen je nakon što novinare beogradskog B92 radija nazvao "izdajničkom stokom", piše Slobodna Dalmacija.

Bora Čorba bio je veliki navijač beogradske Crvene zvezde, a navijači, "Delije", često pjevaju njegove pjesme na tribinama. No, jednom je i ogrnuo šal Hajduka, a taj njegov postupak mnoge je iznenadio. Bilo je to 2021. na koncertu u Celju.

"Na koncerte Riblje čorbe dolaze svi, pa i ljudi iz Splita. Oni uvijek bace šal, a ja ga stavim na sebe i kažem: "Pozdrav od ‘delija‘ sa sjevera!" I podignem tri prsta, pa smo neriješeno. Ne treba raditi neku veliku priču od toga. Poštujemo ljude koji prevale dug put da nas čuju. Naše nacionalno opredjeljenje nije u pitanju."

Bora Čorba svojedobno je gostovao kod Mirjane Hrge u emisiji "Epicentar". Tad je istaknuo da je ponosan što je četnik.

"Član sam Srpskog četničkog pokreta, nacionalnog pokreta koji je puno stariji od 2. svjetskog rata. Nacionalist sam, i to je dobro. Volim svoj narod i ponosan sam na to što jesam. Definitivno nisam šovinist i ne mrzim druge narode", jedna je od izjava Bore Čorbe 2007.

image

Bora Čorba - Riblja čorba

Stevan Tomasevic/ata Images/profimedia

"Nikad nisam bio član Radikalne stranke i nikad se nisam zalagao za Veliku Srbiju, ali zalažem se da srpski narod bude ujedinjen", rekao je tada. Na upit ako je četništvo antifašistički pokret, znači li to da su partizani fašisti, Čorba nije imao odgovor.

Na posljednje pitanje u intervjuu bi li učinio isto da može opet birati "glazba ili politika" imao je kratak odgovori: "Takav sam kakav sam… postupio bih opet isto."

Šokirao je i 2018. godine kada je zgrozio riječima o Danijelu Subašiću. "Hrvatska bi bila u patnji i bolu da nije imala Srbina na golu", spjevao je Bora Čorba o Subinoj obrani gola protiv Danaca.

Bora Čorba prvotno je bio veliki protivnik Miloševićevog režim. Pjesmu "Baba Jula" posvetio je Miri Marković, Miloševićevoj supruzi koju je krivio za rat. Zbog te pjesme Bora je, kako je rekao, riskirao život, a prema njegovim riječima Milošević je angažirao čovjeka da ga likvidira. Pjesmu Bora Čorba više nije pjevao na koncertima.

Dok po zemlji svašta rade

Na TV-u limunade

"Bolji Život", "Srećni Ljudi",

Zato i ti srećan budi

Kupim novine, sveže izdanje

Kad ono opet isto sr*nje

Napadi ne jenjavaju

Jedni druge sk*njavaju

Ali ko to tamo peva:

"Leva, leva, leva, leva!"

Do haosa i rasula

Sve nas vodi Baba Jula

Ko to tamo k*rcu svira

U toku je bal vampira

Predvodi ih sasvim trula

Cvetokosa Baba Jula

Još uvek se narod seća

Ustaše iz Kuće Cveća

Ali on je čista nula

Najjača je Baba Jula

Išao sam do Dedinja

Tamo ima mnogo svinja

Crveno se celo krdo

Na Julino seli brdo - glase riječi pesme koju je Bora Đorđević posvetio Miri Marković.

"Poslije svega što sam radio, jedino odbijam pjevati pjesmu "Baba Jula", koja govori o Miri Marković i Slobodanu Miloševiću, iako znam da su mog prijatelja angažirali da me rokne. On je vojni invalid kojeg je Udba angažirala da mi se približi i da me ubije. Tek poslije deset godina mi je sve priznao. To nije jedini slučaj. Jedan čovjek iz "crvenih beretki" mi je u kafani rekao: "Znaš da je sam te trebao roknuti, ali nije mi se dalo, bio si mi simpatičan", rekao je Bora, pisao je dnevni list Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:33