Najveći gastronomski hit ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu su popularne Dubai fritule. Cijena im je poprilično visoka - 11 eura. Svi pričaju o ovogodišnjim fritulama s preljevom od kreme od pistacije, kako zbog cijene, tako i zbog Dubai čokolade.
Naš istaknuti slastičar Juraj Klepić na Adventu u kućici ‘Gdje je Jura‘ nudi fritule s topljenom Dubai čokoladom.
Na TikToku je objasnio kako se priprema luksuzna slastica. Na početku je pojasnio što je zapravo Dubai čokolada te koja je razlika između nje i obične kreme od pistacije s dodatkom čokoladnog preljeva.
"Vidimo i Nutellu s posipom od obične pistacije i to nazivaju Dubai čokoladom. To je zapravo čokolada koja unutra ima kadaif, to je glavna zvijezda Dubai čokolade, hrskav je. To je tijesto za baklavu koje se radi od vode i brašna, zatim ga režem", pojasnio je.
"Dosta je komplicirana tehnika i dugo traje. Znači, tijesto se mora rezati. Dok se izreže tipa 6, 7 kila, što meni traje jedan dan tu na kućici, jedna ili dvije osobe režu i peku i onda se to mijesi s otopljenim maslacem i zatim stavlja u konvektomat i peče", rekao je.
Ističe da je priprema dosta komplicirana i priznaje da je cijena visoka, ali da onaj kome je preskupo može uzeti klasične fritule.
"To treba sve ispeći i okretati par puta da bi kadaif bio savršeno ispečen i ostao hrskav. Mora se paziti da ne zagori, jako brzo izgori. Doslovno okreneš glavu, izgori kao mlijeko kad ti iskipi iz lonca. To je to. Komplicirano je, ali opet, kažem, tko želi, nek‘ proba, kome je preskupo, OK. Imam i klasične fritule u ponudi, ali kad me netko pita, naravno da ću mu ponuditi da malo prelijem. Ja sam otvorene ruke i Slavonac sam, volim dijeliti znanje i volim dijeliti ljudima sve", poručio je.
Upozorio je da je jako teško doći do čokolade na tržištu.
"Cijena je viša, ali teško je doći do robe. Kupio sam kontingent robe te kreme od pistacije i nema je jednostavno na tržištu. Dobavljač mi je javio da nema više bijele čokolade. Nestašica je čokolade općenito u svijetu", rekao je i dodao da cijena kakaovca jako raste te da će nastaviti rasti.
"Bio sam nedavno u Bruxellesu u tvornici čokolade i rekli su da se boje, da ne znaju koliko će čokolada otići u nebo i postati luksuz. Djeca će se radovati kad im netko dođe i da čokoladu, kao što se radilo prije. Moja generacija to ne zna jer mi smo bili obasuti svim obiljem", rekao je i dodao da će čokolada postati luksuz kao u bivšoj Jugoslaviji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....