POSVETA UMJETNIKU

Koncerti, radionice, paneli... Šibenik će 48 sati živjeti u znaku velikog Arsena: ‘Gabi i Matija sve su odobrili‘

Projekt će se 12. i 13. srpnja održati na nekoliko lokacija u Šibeniku. Koncerti, radionice, paneli...

Arsen Dedić

 Ante Baranić

Od smrti jednog od najznačajnijih kantautora ovih prostora, skladatelja, književnika, prevoditelja i pjesnika Arsena Dedića prošlo je gotovo devet godina. No koliko god projekata da je pokrenuto kako bi se odala počast ovom velikom umjetniku, uvijek se to čini premalo gledajući impozantnu Arsenovu ostavštinu. Zato i ne čudi što je troje entuzijasta - Mislav Donaj, Ana Radišić i Joško Lokas - krenulo u realizaciju događanja nazvanog "Arsen, Čovjek kao ja" koje će se 12. i 13. srpnja održati na nekoliko lokacija u Šibeniku. Koncerti, radionice, paneli... sve će u tih 48 sati biti u znaku velikog Arsena.

image

Ana Radišić i Joško Lokas

Damira Kalajžić/Damira Kalajžić

Odakle ideja, motivacija za takav pothvat?

- I Joško i ja smo vezani za Šibenik cijelog života. Živjeli smo Arsenove stihove kroz djetinjstvo i cijelo odrastanje. Oboje smo rodbinski povezani zbog prezimena Lokas i Rasline koja se nalazi u okolici Šibenika, a osim što obiteljski dijelimo iste vrijednosti, glazbu i Arsena obožavamo. Ovo je naše hvala njemu i gradu koji je kao takav najljepša pozornica - odgovara Ana Radišić, koja je poput svog rođaka Joška Lokasa voditeljica.

- Nekako je nažalost sve postalo logično nakon prve godine kada nas je Arsen napustio. Poznavajući njegov opus, ljude s kojima je surađivao i ljude na koje je utjecao, bilo je jasno da postoji smjer u kojem moramo ići. Zaobići sav kič, osjetiti mjeru i pustiti da njegova glazba i riječi govore kao da nikada neće nestati, a kada jedan takav pjesnik ostavi ono što je Arsen ostavio svima nama, onda je naš zadatak da to nosimo dalje. Da ga bar čuvamo onoliko koliko nas je puta zamislio, zaljubio, rastužio, nasmijao kada smo ga slušali i odveo u neke svoje svjetove - nadovezuje se Joško.

image

Arsen Dedić

Marko Colic/Cropix

Protekle dvije godine pričali su o projektu s Mislavom Donajem, koji je također autor cijele ove priče i dugogodišnji prijatelj obitelji Dedić. U samu realizaciju su se odvažili krenuti, objašnjava Radišić, prije ravno godinu dana, koliko projekt ovakve veličine zaista i zahtijeva. Dobili su divnu podršku Grada, Tvrđave kulture i TZ-a Grada Šibenika, kao i brojnih partnera i sponzora koji su prepoznali ideju te im dali vjetar u leđa da ostvare ono o čemu su sanjali.

- Mislim da je Einstein rekao da svi ljudi imaju ideje, ali malo tko ih realizira. Mislav, Ana i ja htjeli smo napraviti sve da ovu realiziramo kako si ne bismo zamjerali u budućnosti da je to ostalo samo u izgovorenoj riječi ili u natuknici na papiru. U početku je manjkalo hrabrosti, a kako je vrijeme odmicalo, cijeli projekt je dobio konture nečega s čim smo mogli otići pred Gabi, Matiju i Lu. Tek kada smo dobili podršku obitelji krenuli smo prema Gradu Šibeniku, TZ-u Šibenik i Tvrđavi kulture kao najbitnijim stepenicama na putu od ideje do njene realizacije i dogodila nam se prijeko potrebna simbioza za jedan ovakav projekt - ističe Lokas. Riječ je o prilično kompleksnom projektu jer se održava na puno lokacija, ima različite programe i jako puno sudionika. Sam popis izvođača i orkestar koji je okupio glazbeni producent Nikša Bratoš, ističu oboje, dovoljno govori o ozbiljnosti cijele priče. Za cijeli projekt dobili su i blagoslov Arsenove obitelji, supruge Gabi Novak i sina Matije Dedića.

image

Arsen Dedić i Gabi Novak

/Cropix- - privatna arhiva

- Obitelj je za nas svetinja. Oni su bili prva i najvažnija točka i ostat će tako zauvijek. Prepoznali su naše namjere, uključeni su u apsolutno svaki segment od prve skice i smatramo da drugačije ne može biti. Ovo je njihova priča, a naš je potpis. Produžena ruka - uzvraća Radišić.

- Prije nego što smo vam danas krenuli odgovarati bili smo Mislav, Ana i ja kod Gabi. Toliko je bilo lijepo da nam je Gabi dodala još snage za dalje. S obitelji smo cijelo vrijeme u kontaktu jer bez toga ne ide. Matija zna svaki naš korak i dobro da je tako jer smo se mogli podijeliti u dodatne timove. Tako su Nikša Bratoš, glazbeni producent manifestacije "Arsen, Čovjek kao ja", i Matija slagali izvođače i repertoar za Barone i sv. Mihovila, a Zvonimir Radišić i Matija za koncerte izvan tvrđava. Uvjet nam je svima bio isti - dostojanstveno i kvalitetno. Samo to nam je bilo važno. Što se reakcije obitelji tiče, kada smo Matiji prvi put pristupili, u šali je rekao: "Vi ste ludi ako to uspijete." Tada smo znali da je unutra do kraja - kaže Lokas. Posjetitelje u ta dva dana očekuju uistinu raznovrsni sadržaji.

image

Matija Dedić

Lucija Ocko/Cropix

- Kuća umjetnosti Arsen bit će naš dom. Ondje započinjemo press konferencijom u petak. Nakon toga će se oba dana održavati paneli, kojima će domaćin biti naš Mislav Donaj uz sjajne sugovornike poput Zorana Predina i Saše Lošića Loše. Slušat ćemo filmsku, kazališnu i glazbu za TV serije u jazz aranžmanima koje će zajednički svirati Matija na klaviru, Zvonimir Radišić Trio te gudački kvartet Vortex Strings. Šibenik će tih 48 sati biti pozornica otvorena i slobodna svim posjetiteljima. U gradskoj knjižnici djeca će imati radionice crtanja inspirirane Arsenovim stihovima, klapa Sebenico ispred krstionice pored gradske katedrale na svoj će način interpretirati Arsena. Kristijan Beluhan će pokazati kako zvuči "jutro uz Arsena". Jazz trio Zvonimira Radišića interpretirat će filmsku glazbu na Trgu Ivana Pavla II., dok će gudački kvartet Vortex Strings klasičnim repertoarom uljepšati staru jezgru, točnije samostanski vrt sv. Lovre.

Na tvrđavama, divno obnovljenom ponosu Šibenika, održavat će se koncerti koji se plaćaju. U petak 12. srpnja s početkom u 21 sat na tvrđavi Barone nastupit će Matija i Lu Dedić, Saša Lošić Loša, Zoran Predin, Tina Vukov, Lea Dekleva, Marija Mirković, BluVinil, Josip Palameta, Ivana Husar i Kristijan Beluhan. Večer kasnije na tvrđavi sv. Mihovila, s početkom u 22 sata kreće koncert na kojem će također biti Arsenov sin Matija i unuka Lu uz Gibonnija, Matiju Cveka, Amiru Medunjanin, Natali Dizdar, Miju Dimšić, Alena Slavicu i Matu Grgata.

- Mislim kako ćemo u dvije večeri čuti četrdesetak Arsenovih pjesama i nekoliko nastalih pod njegovim neposrednim utjecajem. Ti koncerti se plaćaju i bilo bi dobro, zbog velikog interesa, da svi zainteresirani dođu do svojih karata jer kapaciteti tvrđava su limitirani na određen broj sjedećih odnosno stajaćih mjesta. Svi ostali koncerti po gradu i u Kući umjetnosti Arsen su besplatni - ističe Lokas. Za one koji neće imati priliku prisustvovati događaju, nažalost neće biti televizijskog prijenosa.

- Postoji iznimno velik interes medija, što je Arsen uistinu zaslužio i presretni smo zbog toga. Prijenos u smislu izravne mogućnosti praćenja nismo ove godine osigurali, nego će ekskluzivu imati publika koja je odlučila biti fizički s nama 12. i 13. srpnja u Šibeniku te mediji koji izvještavaju i prate sva događanja - objašnjavaju Radišić i Lokas.

Iako je sada možda to i malo preuranjeno pitanje jer se prvo izdanje ove manifestacije još nije ni dogodilo, s obzirom na silnu ostavštinu velikog autora zanima nas ima li naznaka i za drugo izdanje "Arsen, Čovjek kao ja"?

image

Ana Radišić i Joško Lokas

Damira Kalajžić/Damira Kalajžić

- Kada smo krenuli u sve ovo, osnovna nit vodilja je bila i ostat će: "Želimo da Arsenova ostavština živi i traje... Uživo kroz glazbu, poeziju, slikarstvo... različite umjetnike i njihovu interpretaciju, godinama." Ovo je tek početak onog što je veliki Arsen zaslužio. I trajat će. S obzirom na predivne umjetničke duše, trag koji je ostavio na brojna imena, imat ćemo ih prilike sve ugostiti na najljepšoj kulisi u gradu Šibeniku i gledati te slušati kroz njegov potpis, godinama - odgovara Ana Radišić.

- Parafrazirat ću Arsenovu pjesmu "Sve te vodilo k meni"... Sve nas je vodilo k njemu ove godine, a izgleda da će tako biti i sljedeće, ali neka ta imena ostanu za dogodine - zaključio je Joško Lokas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 20:11