SJEĆANJE NA DRAŽENA

Košarkaški Mozart danas bi proslavio 60. rođendan; Biserka Petrović o bivšoj Draženovoj djevojci: ‘Ona je monstrum‘

Klara se nakon kobne nesreće više nikada nije javila prijateljici Hilal, kao ni majci Dražena Petrovića, Biserki

Biserka Petrović
 

 Josip Moler/Cropix

Na današnji dan prije 60 godina rođendan je košarkaški Mozart, Dražen Petrović. Nažalost, Draženov život je tragično prekinut u prometnoj nesreći 1993., a njemu je tada bilo tek 28 godina.

Košarkašku karijeru započeo je kad je imao 15 godina u Šibenci, da bi kasnije prešao u Cibonu. Osvojio je s Vukovima dva naslova europskog prvaka, Kup pobjednika kupova, naslov jugoslavenskog prvaka i tri kupa bivše države.

Petrović je 1998. s madridskim Realom osvojio španjolski Kup i europski Kup pobjednika kupova. A onda je 1986. otišao u NBA, gdje su ga izabrali Portland Trail Blazers. Tamo nije dobivao veliku minutažu pa je 1991. otišao u New Jersey Netse gdje je njegov talent došao do punog izražaja. Košarkaški Mozart i Europi i Americi pokazao je zašto je najbolji šuter svog vremena i zašto ga se s razlogom smatra jednim od najvećih u povijesti košarke.

image

Dražen Petrović, Michael Jordan i Magic Johnson

Chris Wilkins/Afp

Njegov je život naprasno stao te kobne 1993., kada se vraćao iz Poljske s još dvije žene - djevojkom Klarom i njezinom prijateljicom, košarkašicom Hilal Edebal. Crveni se golf punom brzinom zabio u kamion, odnosno šleper-cisternu, a Dražen je poginuo na mjestu.

Klara je bila za volanom i od nesreće se uspješno oporavila. Ona se 2001. udala za njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa, a šest godina kasnije dobili su kćer. A onda je 2010., u osmom mjesecu trudnoće, izgubila dijete. Iste je godine preminuo i njezin brat Ladislav. Klara se više nikada nije javila prijateljici Hilal, kao ni majci Dražena Petrovića, Biserki.

image

Prometna nesreća u Njemačkoj u kojoj je stradao Dražen Petrović

-/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Ona je monstrum. Čak ni s Hilal nije u kontaktu. Nije je posjećivala ni dok je bila bolesna, iako su dugogodišnje prijateljice i igrale su zajedno košarku od malih nogu. Hilal je studirala u Americi i kad se vratila, Klara ju je pozvala da idu zajedno u Frankfurt po Dražena", izjavila je jednom prilikom Biserka Petrović.

image

Biserka Petrović i Zrinka Cvitešić

Goran Mehkek/Cropix

Hilal Ebedal teško je stradala u nesreće, a nikada se nije oporavila od gotovo potpunog gubitka pamćenja.

Draženu u čast večeras će se u šibenskom centru Dalmare održati svjetska premijera dugometražnog igranog filma ‘Dražen‘. Režiser je Danilo Šerbedžija, a film je sniman u Šibeniku, Zagrebu i New Jerseyju. Košarkaškog Mozarta glume Tonko Stošić i Domagoj Nižić. Nakon šibenske premijere, na rasporedu je i ona zagrebačka, a onda će film krenuti u distribuciju u kina 31. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 15:13