SHOW NA FESTIVALU

Mladen Grdović dobio najviše glasova, ali ne i glavnu nagradu, saznali smo zašto! ‘Bio je iznenađen, evo što mi je rekao...‘

Na koncu, dobra pjesma - pobijedila ili ne - uvijek nađe put do uha i srca

Mladen Grdović

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Jutro nakon ovogodišnjeg Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku - šok: proglašeni pobjednici po glasovima publike - nisu pobjednici!

Pogreška se dogodila zbog tehničkih razloga, naime korištenja QR-koda za virtualno glasovanje, čiji su rezultati u konačnici "pobrkani s drugim listama i redoslijedom izvođenja", piše Slobodna Dalmacija.

Potvrdila nam je to umjetnička direktorica festivala, novoustoličena Tommi Mischell, uz ispriku onima koji su možda ostali razočarani. Najvažnije je biti pošten i transparentan, istaknula je. A tko radi, taj i griješi, moramo se složiti.

Ono najvažnije je da, dakle najvažniju nagradu - nagradu publike - nije odnijela Duška Brčić-Šušak iz Sinja, nego Mladen Grdović! Drugo mjesto, pak, nije uzeo (i opet po glasovima publike) Antonio Perina, nego klapa Trogir, dok je treće mjesto realno pripalo klapi Kaše iz Dubrovnika (u prvom, pogrešnom čitanju to je pak bila klapa Trogir).

image

Duška Brčak-Šušić

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Čujte, pogreške se događaju, i Rimcu se na prezentaciji dogodila, dakle, nitko nije imun na to. Odmah sam nazvala "dicu", Dušku i Antonija, i ispričala sam im se, te sazvala pressicu. Njih dvoje nisu previše razočarani, to su krasni mladi izvođači pred kojima je budućnost. Uostalom, dobili su dvije druge, moćne nagrade: Duška za najbolju interpretaciju, a Antonio za kantautorstvo - podsjetila je Mischell, i sama pjevačica, te dizajnerica i poduzetnica.

Dometnula je i da dio krivice za ovu nespretnost snosi i zbijen vremenski rok.

- Probili smo tajming HTV-a u izravnom prijenosu nekoliko dugih televizijskih minuta, u tom presingu čovjeku je kudikamo teže djelovati. Ovo je prvi put da radim Šibensku šansonu (festivalsku organizaciju, nap.a.), dogodine ćemo biti bolji. Ljudski je pogriješiti, još jednom isprike svima i, dakako, čestitke pobjedniku - poručila je Trogiranka Mischell.

Mladen Grdović, pobjednik dakle ovogodišnje Šansone po glasovima publike, nije bio dostupan za komentar, ali dobili smo Antu Viljca (53), njegova bliskog suradnika, koji nam je prenio reakciju legendarnog zabavnjaka. K tomu, Viljac je i većinski autor teksta i glazbe pobjedničke pjesme "Sveta zemlja Dalmatina", uz koautorski "touch" Dušana Šarca (u glazbenom dijelu).

image

Tommi Mischell i Ella Mische

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Grdović je iscrpljen i isključen tijekom cijelog dana za sve brojne pozive. Čovjek je imao preko 45 ljetnih nastupa, nije lako ići u tri dana na relacije tipa Slavonija-Brač-Rovinj. Naravno, vozi ga šofer, ali taj tempo treba izdržati - podsjetio je Viljac, također iskusan glazbeni urednik i pregalac, ovjenčan brojnim Porinima i platinastim priznanjima za rad.

Kaže i da je Grdović netom nakon proglašenja mlade kolegice Duške Brčić-Šušak (pogrešno) pobjednicom bio pomalo iznenađen, ali ne i razočaran. Kod velikana poput njega nema mjesta za taštinu.

- Rekao mi je: nema veze, bitno da se pjesma svidjela publici. Pljesak je bio velik, to je kazao - prisjetio se Viljac. Nakon što je, pak, utvrđeno da je Grdović ipak pobijedio, to jest osvojio najznačajniju nagradu, reakcija je bila...

- Nasmijao se, i jednostavno rekao: pa normalno - veselo prepričava Viljac.

Podsjetimo, Tommi Mischell, Trogiranka s američkom adresom, s puno je entuzijazma od ove godine preuzela umjetničko vođenje Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku, u ovom 27. izdanju manifestacije. Opravdala je očekivanje u više segmenata, pa tako i u revijalnom, zapaženom koncertu Meri Cetinić, koji je prethodio natjecateljskoj večeri. Nešto ranije ovog ljeta Ella Mische, Tommina kćer, otvorila je u Šibeniku i prvi "broj" Croatia film festivala. Mischell i Mische su odradile golem posao, i nije im za zamjeriti omašku koja ide "na dušu" informatičkoj začkuljici i presingu vremenskih i TV-rokova.

Na koncu, dobra pjesma - pobijedila ili ne - uvijek nađe put do uha i srca. A ove ih je godine Festival šansone iznjedrio pregršt...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:39