‘NE IGNORIRAJTE SIGNALE‘

Nagrađivana HRT-ovka o svom zdravstvenom stanju za Jutarnji: ‘Nakon mjesec i pol dana konačno sam dobro...‘

Andrea Buča zabrinula je javnost kada je na društvenim mrežama objavila da joj je ovo proljeće bilo najteže u životu

Andrea Buča

 Privatna arhiva

Ni na kraj pameti mi nije bilo da će itko trznuti, a kamoli prenijeti da sam blijeda i nemoćna ovo proljeće. Osobito su mi zanimljivi medijski naslovi u kojima ne možeš dokučiti da li brojim zadnje dane ili sam zapravo ok. A ja sam zapravo nakon mjesec i pol konačno dobro - kaže Andrea Buča, koja je postala glavna vijest na portalima.

Nagrađivana HRT-ova autorica i redateljica putopisnih serijala ‘Stani u Lici‘, ‘Stani v Zagorju‘, ‘Stani na otoku‘ i ‘Na magistrali‘ zabrinula je javnost kada je na društvenim mrežama objavila da joj je ovo proljeće bilo najteže u životu, jer je doznala da ima sideropeničnu anemiju, tip anemije koji nastaje zbog manjka željeza.

- Prije mjesec dana se nisam mogla popeti na kat, 20 stepenica bilo mi je napor, uzlupalo bi mi se srce, zavrtjelo u glavi, morala bi sjesti da ne padnem u nesvijest. Ovo proljeće mi je najgore proljeće ikad, blijeda, bez snage, teška nemoć, iz šeste brzine spala sam na prvu. Mislila sam da je proljetni umor, a kad je stvar postala neizdrživa izvadila sam krv i dijagnosticirana mi je sideropenična anemija: bez kapi željeza, rasuta crvena krvna slika (željezo 2, feritin 5, zdravim ljudima je 120)... Na hematologiji su mi dali intravensko željezo, globifer forte, pijte aroniju i jedite ciklu, pretrage ćemo raditi kad vas vratimo u život. Nakon druge infuzije stvar je počela da se lomi-mic po mic, živnula sam. Jučer sam se popela na Gorščicu, najljepšu sljemensku stazu. Bila sam sretna k‘o malo dijete jer je do nedavno onih 20 stepenica bilo nemoguće - opisala je svoju pobjedu novinarka ni ne sluteći da će nakon tog njen mobitel ‘podivljati‘. Nema tko ju nije zvao: od kolega novinara, poslovnih suradnika, prijatelja, susjeda koji su se raspitivali je li dobro.

image

Andrea Buča

Sanjin Kaštelan

Kako se Andrea osjeća u ulozi Jeremije, kako je u šali nazvala sve ovo što joj se događa?

- Očajno jer sam inače energična i poletna, mogu raditi do iznemoglosti i imam životne snage, ne manjka mi. Pogodila me sideropenična anemija koja je usporila sve, kao da je netko sa 150 kilometara na sat na autoputu povukao ručnu. A onda sam krenula rješavati stvar i kad se stanje popravilo, objavila sam da sam sretna jer sam se uspješno popela na Gorščicu, koju inače penjem u jednom dahu - opisuje Andrea koju pitamo što je naučila iz ovog iskustva, odnosno koliko je važno redovito odlaziti na liječničke preglede.

- Sistematski pregledi su moj izbor, nešto kao godišnji servis automobila. Važno je ne ignorirati signale organizma, a mi svi često guramo preko granica izdržljivosti i zanemarujemo zdravlje. Meni se ovakva anemija dogodila prvi put, mislila sam da je proljetni umor, a kad mi je postajalo sve gore izvadila sam krv i pravac - hematologija - priznaje Andrea, koju zdravstvene tegobe nisu spriječile u planiranju novih poslovnih pothvata. Što novo sprema?

- Upravo dogovaram s programom novi serijal, bit će to prava poslastica! - najavljuje novinarka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:48