DOSELILA IZ BERLINA

Naša glazbena diva slavi već 88. rođendan, evo što kaže: ‘Nisam više od fešte, ali ako dođem do devedesete onda...‘

Pred rat roditelji joj sele u Zagreb, a ratne će godine provesti kod bake i djeda na Hvaru. Pjevati je počela iz dokolice

Gabi Novak

 Ivana Nobilo/Cropix

Joj, ja vam te rođendane više uopće ne slavim. Dobro, ako za dvije godine dođem do devedesete, onda ćemo napraviti neku malu feštu - kaže Gabi Novak koja danas slavi svoj osamdeset i osmi rođendan.

Diva električna šapata, kako ju je nazvao Siniša Škarica koji je o Gabici napisao i knjigu, rođena je u Berlinu kao Gabrijela (8. srpnja 1936.) u braku Hvaranina Đure Novaka i Berlinčanke Elizabeth Reiman. Pred krvavi svjetski sukob roditelji sele u Zagreb, a ratne će godine provesti kod bake i djeda na Hvaru.

image

Gabi Novak

Vanesa Pandzic/Cropix

- Njen otac na samom kraju rata biva ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima i život s majkom nastavlja se trpeći u siromaštvu poslijeratnog Zagreba. Od najranije dobi fascinirana crtanjem maturirala je 1955. na grafičkom odjela novoustrojene petogodišnje Škole primijenjene umjetnosti. Tek je u dokolici, kao članica OKUD-a Jože Vlahovića otkrila svoju drugu, pokazat će se životnu ljubav – glazbu i, posve neočekivani, pjevački talent. Jedan doček Nove 1957. ohrabrio ju je da u prostorijama Zagreb-filma, gdje se u netom osnovanom studiju za crtiće zaposlila na radnom mjestu kopistice, zapjeva hitove s velikog ekrana Johnny Guitar Peggy Lee i Secret Love Doris Day - napisao je Škarica o počecima karijere velike dame naše glazbene scene., dodavši:

- Od prvijenca ‘Ljubav ili šala‘ iz 1959. do recentne nominacije za najbolju žensku vokalnu izvedbu u konkurenciji diskografske nagrade Porin, za točno 60 godina poslije snimljenu skladbu ‘Sanjaj jedini‘ svjedočimo jednoj rijetko bogatoj i uspješnoj karijeri u analima popularne glazbe, ne samo našeg doba i prostora - piše Škarica.

image

Arsen Dedic i Gabi Novak (fotografija iz privatne arhive)

/Cropix

A Gabi?

- Još uvijek sam u Zagrebu, nisam otišla na more, a danas ćemo se obiteljski malo okupiti. Neće to biti, kao što sam rekla, neko slavlje. Tek nešto bolji ručak, ali sve normalno i skromno. Ja sam takva, tako najviše volim - kaže Gabi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 03:00