Nikada više kandidata i nikad brojniji žiri - tako će izgledati nova, šesta sezona RTL-ova kulinarskog spektakla “Tri, dva, jedan - kuhaj!” koja s emitiranjem kreće u ponedjeljak 29. siječnja. Naime, jela čak 20 parova koji kreću u borbu za titulu najboljih amaterskih kuhara ocjenjivat će Tomislav Špiček, Mateja Domitrović, Mate Janković i Ivan Pažanin, koji se vraća u show. Naime, kako su na RTL-u petu sezonu odlučili snimiti vrlo brzo nakon četvrte, i to dok je još trajala ljetna sezona, produkcija je morala naći zamjenu za Pažanina zbog njegovih poslovnih obaveza. Odluka da ga zamijeni Mate Janković pokazala se dobrom jer obojica se kuhara na jednaki način sviđaju ženskom dijelu publike. A sada je produkcija očito odlučila još jače zaigrati na taj adut ustreptalih ženskih srdaca...
Treme više nema
- Evo me doma! Ovdje, na setu ‘Tri, dva, jedan - kuhaj!’ uvijek se osjećam kao kod kuće jer volim ovaj format showa, a i većinu ljudi koja ga radi itekako dobro poznajem. Prvi dan snimanja prošao je odlično, kao da nikada nisam bio odsutan - rezimira Pažanin svoje prve impresije povratka pred kamere. A one su mu, priznaje, nedostajale.
- Televizija čovjeku brzo uđe u krv, to simpatično ludilo i sve što ona nosi. To je i apsolutno dobrodošla promjena kada radite nešto drugo u odnosu na to što vam je stalni posao. A ja jesam tip osobe koja voli da je život vodi malo u jednom, malo u drugom smjeru. Da je zanimljivo, dinamično - govori 33-godišnji Splićanin. Treme, nastavlja, više nema. Ostala je, kaže, u prvoj sezoni.
- Naravno da ima uzbuđenja, pa to je uzbudljiv posao. Čak i nervoze, posebno kada je hrana loša, ali taj pozitivan naboj, taj adrenalin, to i dalje osjećam. Jer kao prvo, nikada ne znate što će vas taj dan dočekati u studiju, što će vam stići u tanjuru. S druge strane, taj moj dalmatinski temperament u meni uvijek ključa i ja nikada nisam raspoložen jednako. Uostalom, pa nismo mi voditelji Dnevnika da se to traži od nas - ističe Pažanin. Kako je snimanje tek počelo, ekipa “Kuhaj!” još nije iznurena cjelodnevnim boravkom u studiju Jadran filma u zagrebačkoj Dubravi. Vlada stvarno odlično, zezantsko raspoloženje, posebno kad se kamere ugase, a koliko smo čuli, Janković i Pažanin sjajno su se poklopili, premda bi na prvu zaključili da su trebali postati dva rivala.
Priča o maslinovom
- Mate i ja se znamo privatno, ali važnije od toga jest to da smo profesionalci i svoj posao shvaćamo ozbiljno. I super je što svatko od nas četvero u žiriju ima svoj pogled, viziju, način rada, jer upravo zbog te naše raznolikosti show ispada tako dobar - zaključuje Pažanin. Razgovor nas tu neumitno vodi prema maslinovu ulju, koje je praktično postalo njegov zaštitni znak, ali i povod za brojne šale... Pa premda Pažanina nije bilo u petoj sezoni “Kuhaj!”, Špiček ga se često sjetio ne samo u anegdotama nego i kada bi držao predavanje kandidatima da ga moraju stavljati više u jela.
- Eto vidite, debelo sam ostavio svoj trag s tim. Moje dubokoumne riječi, a mislim to u kontekstu ruganja, u javnosti su postale jako prepoznatljive. Ali to je tako. Meni je maslinovo ulje stvarno broj jedan u kužini. To je namirnica na kojoj se zasniva moja kuhinja i naravno da ja o tome moram pričati. I nastavit ću i dalje - ne predaje se Pažanin. Kako se kroz show prometnuo u najvećeg neslužbenog promotora maslinova ulja, pitamo ga je li mu možda ponuđeno da postane i službeno zaštitno lice nekog proizvođača, baš kao što je njegov kolega Špiček postao, primjerice, žganaca...
- Još uvijek me nisu zvali, ali mogu iskreno reći da ne bih imao ništa protiv da na boci nekog vrhunskog maslinova ulja stoji moje lice i moj potpis. Aaa... ne bi bilo kraja mojoj sreći - uz smijeh odgovara Pažanin.
Prethodnu sezonu showa, koja je išla bez njega, koliko mu je to slobodno vrijeme dopuštalo uspio je malo pogledati. Iako je bio u poziciji gledatelja, kako dobro poznaje svoje kolege iz žirija i kako tko razmišlja, točno je znao kad će tko poludjeti na neki tanjur, posebno Špiček, što ga je, kaže, jako zabavljalo...
- Ljudi vole i dobro prihvaćaju ovaj show, što je uostalom i jedino važno. Ne treba tu puno filozofirati, posebno jer je kuhanje kod nas posljednjih godina postalo pravi hit, što je, naravno, jako dobro za turističku zemlju kao što je naša. U konačnici takvi showovi su definitivno pripomogli da se gastronomija kod nas digne na jednu višu razinu, a chefovi nađu u momentu uzleta, tako da je meni, ukupno, to jedna jako dobra priča - procjenjuje Pažanin. Susreo se u međuvremenu i s brojnim upitima zašto ga nema u petoj sezoni “Kuhaj!”. Ljudi su mu prilazili, bilo je tu u sasvim našem tradicionalnom stilu raznoraznih teorija urote, dok im je on pokušavao objasniti da mu njegov primarni posao, a to je restoran, ipak mora biti na prvome mjestu i da ono što je obećao i potpisao ne misli iznevjeriti. A kad se vratio u studio, dočekali su ga brojni noviteti, od članova žirija do novog koncepta “Kuhaj!”.
- Novi koncept showa mi je fantastičan, prvenstveno jer mu je fokus na edukaciji natjecatelja. Dakle prva faza showa u kojoj je 20 parova traje pet tjedana. Svaki tjedan kuhaju četiri para, i na kraju tjedna dva ispadnu, a dva nastavljaju natjecanje. U tom prvom dijelu svaki dan, osim onog završnog, imate mentora, dakle Mate, Špiček ili ja smo s njima. Kandidati imaju određeno vrijeme kada nas mogu zvati da im pomognemo, od toga da im damo savjet, objasnimo, pa čak i fizički sudjelujemo u kuhanju. Onaj tko je taj dan mentor nije u žiriju. Nakon pet tjedana dobit ćemo deset najboljih parova koji će nastaviti borbu za titulu onog najboljeg. Odlične su mi te promjene, jer osim što će gledatelji još više moći naučiti o kuhanju, show je ovako zbog češće eliminacije, ali i izmjena natjecatelja, mnogo dinamičniji - zaključuje. Kako ovaj put imaju veći broj parova, tako se nada da će dobiti i veći broj kulinarskih talenata. Onima koji to nisu, da se naslutiti, ne piše se dobro...
- Apsolutno ću biti stroži ove sezone prema kandidatima. Žarko želim da svi oni dođu na set s puno ljubavi i znanja prema hrani. No, moraju shvatiti da se ovaj show već gleda dugi niz godina i da već vrapci na grani znaju osnove kuhanja i što žiri traži na samom početku emisije! Kolege suci i ja ovdje nismo pokusni kunići i teško ćemo pustiti dalje nekoga tko je došao u show samo zbog pet minuta slave - prijeti se Pažanin, objašnjavajući da tu nisu kod njega nikad u pitanju neke osobne simpatije, jer su mu dragi svi samo zbog jednog razloga - jer vole kuhati.
Energija je ključna
- Ja vrlo emotivno doživljavam hranu, a tu je i moj temperament. To je možda i moj problem, ali iskreno, ja na to ne gledam tako. Takav sam kakav jesam, ne zanima me ništa drugo osim kuhanja, pa ću i naglo planuti i naglo se oduševiti, reći svašta, a to nekad natjecatelje trgne i natjera na razmišljanje. Ja moram osjetiti njihovu energiju, njihovo poštovanje prema kuhinji koja je naša profesija, naša ljubav. A ako me ideš trovati, moraš znati da ja nisam plaćen za to i da to neće završiti dobro... - navodi.
Zadovoljan je i što su u ovoj sezoni naše regije, barem što se tiče žirija kao njihovih predstavnika, prilično dobro pokrivene. Dva morska, dva kontinentalca, zbog čega se nitko ne bi trebao osjećati zapostavljen. Vidno je zadovoljan svime, pa premda se nije uspio previše odmoriti nakon odrađene sezone u Trogiru na koju je jako ponosan, baš kao i na svoj tim, “Kuhaj!” ne doživljava kao preveliki teret.
Zapravo to i ne čudi, jer u usporedbi s vrlo stresnim i fizički izuzetno napornim poslom u pravoj kuhinji, TV snimanja iako traju po cijele dane, djeluju poput godišnjeg odmora.
Najbolje godine
- Istina, naspram posla u kužini na plus 500 ovo je lako, opušteno, ležerno. Naravno, prednost je što radiš s ljudima koje poznaješ, s kojima si već radio, jer nema nepotrebnih nervoza i atmosfera nam je stvarno odlična. I meni je lakše, jer mi više nije sve novost. Kad se samo sjetim svoje prve sezone i tog ludila... Sada sam puno opušteniji i mislim da mi televizija leži, našao sam se u tome - ističe.
A nakon što odradi i ovu sezonu “Kuhaj!”, čeka ga priprema za novu sezonu u pravoj kuhinji i slaganje menija, a potom će, barem se nada, uhvatiti i malo vremena da negdje otputuje. S obzirom na to da je stalno u nekom pogonu, na naš zaključak da je njegovoj dugogodišnjoj djevojci, 27-godišnjoj Andreji Koprčini kao da je s pomorcem, a ne kuharom, Pažanin se slatko nasmijao. No u najboljim godinama, kada ima već dovoljno profesionalnog iskustva, a opet i dovoljno mlad da mu ne nedostaje energije i ambicije. No kada ga pitamo za nove poslovne planove, vrlo je racionalan.
- Želim li jednog dana imati svoj restoran? Želim ga već za pet mjeseci, pet godina, nije bitno. Jer se ne opterećujem time. Važno mi je da sam sada zadovoljan - pojašnjava chef Pažanin. A vrlo slična mu je situacija i na privatnom planu. Sve je kako je i bilo, bez velikih planova i zasad bez novosti...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....