‘SAD IMAMO ZA TAKSI‘

Nezapamćeni interes za Lasagnu u Europi: ‘Još nema prvi album, ali planule su karte za koncerte u Londonu, Parizu, Berlinu...‘

Meow Back Tour u 27 europskih gradova kreće za pet mjeseci. Iza njega su stali izdavači Lane Del Rey i Taylor Swift...
 Goran Sebelic/Cropix

Pola godine nakon u nas nezapamćenog uspjeha na Eurosongu, na kojem je u svibnju osvojio drugo mjesto, Marko Purišić, kojeg cijela Hrvatska i svi eurovizijski fanovi znaju pod umjetničkim imenom Baby Lasagna, i dalje je zvijezda broj jedan u domovini. Pokorio je zagrebačku Šalatu, a prema najnovijim podacima ima čak tri singla na ljestvici HR Top 40. Najnoviji, "Biggie Boom Boom", na vrhu je liste, a uz to, prema podacima slušanosti po regijama, predvodi u pet regija - Gradu Zagrebu, Istri i Kvarneru, Slavoniji, Središnjoj Hrvatskoj i Zagorju. Hit "and I" peti je na ljestvici HR Top 40 dok se na petnaestom mjestu nalazi singl "Rim Tim Tagi Dim", za koji je nedavno dobio plaketu za zlatnu nakladu za ukupan broj streamova na teritoriju Grčke prema podacima Svjetske diskografske federacije (IFPI).

image
Lucija Ocko/Cropix

No, 29-godišnji glazbenik iz Istre tu neće i ne želi stati. Jer Baby Lasagna, koji je od kraja svibnja do početka rujna imao dvadeset i pet koncertnih nastupa - radi se o kombinaciji festivalskih nastupa i samostalnih koncerata među kojima se izdvajaju rasprodani koncerti u Poljskoj i Sloveniji, kao i tri rasprodane Šalate u Zagrebu u jednom danu - nakon kratke koncertne pauze krajem studenoga nastavlja s koncertnim nastupima, od kojih se posebno izdvaja velika turneja na koju kreće 28. veljače iz Tallinna, i koja će ga sve do 26. travnja odvesti na čak dvadeset i sedam nastupa, uključujući koncerte u Londonu, Istanbulu, Ateni, Berlinu, Amsterdamu i Parizu.

- Dio koncerata s te turneje, uključujući nastupe u Londonu, Münchenu i Helsinkiju, već je sada gotovo rasprodan, iako je do datuma održavanja punih šest mjeseci - otkriva Krešimir Šustić, prijatelj Baby Lasagne, njegova desna ruka i osoba zadužena za njegov PR.

Plan je, dakle, jasan. Baby Lasagna planira na Meow Back Spring Touru drugi put osvojiti Europu. Hoće li mu to uspjeti? Hoće li prvi nakon talijanskog benda Måneskin uspjeti iskoristiti Eurosong kao odskočnu dasku i zahvaljujući novim pjesmama i koncertima postati slavan širom svijeta?

Jer Eurosong, sam po sebi, to ne garantira. Pobjednici, kao i svi oni koji su se na tom natjecanju izdvojili nastupima, uglavnom ostaju poznati tek u svojim zemljama i u glavama obožavatelja Eurosonga. Njihove eurovizijske pjesme puštaju se u klubovima, no malo je onih koji se poput ABBA-a ili Måneskina mogu pohvaliti time da su uspjeli probiti "eurovizijski mjehurić" i postati svjetske zvijezde.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kad već spominjemo Måneskin - bend čije su pjesme i albumi danas na samom vrhu svjetskih top-lista, a koji snima s Dolly Parton i Iggyjem Popom - nevjerojatno zvuči podatak da su glazbenici koji su na Eurosongu 2021. godine pobijedili s pjesmom "Zitti e buoni" svirali na ulicama Rima prije samo četiri godine i tako zaradili prvi novac koji su uložili u svoju glazbu. Ulaganje se očito isplatilo jer su i prije eurovizijskog nastupa, baš kao i Baby Lasagna, osvojili srca svih obožavatelja Eurosonga. No na samom Eurosongu nisu i stali, nego su, opet kao i naš Baby Lasagna, nastavili marljivo raditi, nastupati i objavljivati nove pjesme... Samo trud i rad, znaju to sve velike zvijezde, može dovesti do uspjeha i opstanka među najboljima. Sreća? Može te ponekad pomaziti, ali to neće biti dovoljno.

Sve to dobro zna i Baby Lasagna, mladić iz Istre koji danas upravo zahvaljujući svom trudu i vjeri u svoju glazbu živi svoj san. Fenomenalno je u cijeloj priči to da njemu slava nije, ni u jednom trenutku, udarila o glavu. Kako bi to rekao Mišo Kovač, Baby Lasagna ostao je "uvijek isti": skroman, jednostavan, drag, pomalo povučen, pristojan i nadasve talentiran momak. Sve to nepogrešivo je prepoznala publika, koja uz njegove pjesme voli i to što je drukčiji od drugih. Jer, iskreno, tko bi to od naših zvijezda poput njega odbio zasluženu novčanu nagradu Vlade od 50.000 eura riječima: "Zahvaljujem hrvatskoj Vladi, ali, ipak, ja taj novac ne mogu prihvatiti. Mogao bih navesti mnogo razloga zašto. Ali prvi, najbitniji i dovoljan je što postoji puno drugih pojedinaca i organizacija kojima će ti novci daleko više pomoći" - rekao je u svibnju Baby Lasagna zamolivši premijera da u njegovo ime te uime hrvatske Vlade donira po 25.000 eura Zavodu za pedijatrijsku onkologiju i hematologiju s dnevnom bolnicom "Mladen Ćepulić" te Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica KBC-a Zagreb.

image
Tobias Schwarz/afp/profimedia/Tobias Schwarz/afp/profimedia

Mogao je, naravno, Baby Lasagna još početkom godine krenuti i drugačijim, naoko lakšim putem. Jer, čim se dotad anonimni glazbenik iz Istre uoči Dore nametnuo kao favorit domaćeg Izbora za Eurosong, počele su pljuštati ponude iz glazbenomenadžerskih krugova koji su mu nudili svoje usluge. Baby Lasagna sve je to, pristojno, otklonio. I na Dori, i na Eurosongu, i sada, uoči velike europske turneje, okružen je istom ekipom koja se godinama poznaje i prijateljuje.

- Želim da svi mi zajedno ispoljimo svoju kreativnost i pokažemo što sve, kao mladi ljudi, znamo i možemo - rekao nam je još početkom godine Baby Lasagna, s kojim i sada na europsku scenu izlaze Matija Klaj na bubnjevima, Mihael Žipovski na klavijaturama i bass gitari te Markov brat Martin Purišić na električnoj gitari, trubi i midi perkusijama. Svi oni bili su uz Marka i prošle godine u ovo vrijeme, kada "nitko živ" još nije znao za dobrog čovjeka iz Istre koji je inspiraciju za umjetničko ime dobio zahvaljujući glavobolji.

image
Lucija Ocko/Cropix

- Žao mi je što na pitanje o umjetničkom imenu nemam zanimljiv, ‘origin story‘ odgovor, ali neću lagati. Istina je da mi je to ime palo s vedra neba na pamet dok sam šetao novigradskom obalom i tražio trgovinu da si kupim vode da mogu popiti brufen. Lazanje su mi inače OK, ali ništa ekstra. Možda sam se trebao zvati Baby Pizza, to bi imalo puno više smisla na osobnoj razini - uz smijeh nam je u siječnju rekao Baby Lasagna koji danas kaže kako se od tada ništa nije promijenilo:

- Svi mi smo ostali isti kakvi smo bili i prije godinu dana. Svi u bendu su mi prijatelji, sve je i dalje intimno i obiteljski i mislim da tako treba i ostati - govori Baby Lasagna koji je nedavno u svom jednostavnom i otvorenom stilu otkrio kako se, što se materijalnog stanja tiče, ipak nešto promijenilo.

- Krešo i ja smo ovog ljeta sjeli u auto i kao i prije pola godine, uoči Dore, krenuli od medija do medija jer su nas ljudi zvali za intervjue. Počeo sam uspoređivati kako je to bilo prije šest mjeseci i kako je sada. Sad smo išli na ručak, a prije smo skupljali koji euro da si kupimo nešto u pekari pa smo išli pješke, hodali pola sata jer nismo imali za taksi ... - prisjetio se glazbenik.

Doista, koliko je Baby Lasagna u međuvremenu zapravo zaradio?

image

Baby Lasagna

Mario Knor/

- Iako su honorari svakim danom sve veći i svakako iznad prosjeka za izvođača na početku karijere, Marko i njegov tim i dalje veći dio zarade ulažu natrag u produkciju samih nastupa, pirotehniku, videoprodukciju i slično. Dokaz za to su i nedavni nastupi na zagrebačkoj Šalati, koji su svakako bili produkcijski na razini inozemnih gostovanja kod nas i dosta iznad prosjeka nečega na što se publika navikla na koncertima domaćih izvođača - kaže Krešimir Šustić, PR našeg glazbenika koji je potpisao ekskluzivni diskografski ugovor za PolyDor/Universal Germany, matičnu kuću velikih svjetskih zvijezda poput, recimo, Lane Del Ray, dok globalno Universal kao grupacija brine o imenima kao što su Taylor Swift, Billie Eilish, Eminem, The Weeknd... Uz to, i prije nego što je najavio europsku turneju, Baby Lasagna s "Rim Tim Tagi Dim" još je u svibnju ušao na britansku ljestvicu top-singlova. Prije njega to je uspjelo samo jednom domaćem izvođaču. Riječ je o Ivi Robiću, koji je s pjesmom "Morgen" 1959. godine bio na 23. mjestu britanske top-liste. Mister Morgen, dakle, prije više od šest desetljeća bio je svjetska zvijezda, a mi to isto, uoči njegova drugog osvajanja Europe, želimo i Mister Baby Lasagni. Navijamo za njega, zaslužio je.

Kompletna lista gradova na turneji Meow Back 2025.

28. 2. Tallinn Helitehas

1. 3. Riga Palladium

2. 3. Vilnius Loftas

4. 3. Krakow Studio

5. 3. Poznanj B17

16. 3. Hamburg

17. 3. Kopenhagen

19. 3. Göteborg

20. 3. Oslo

22. 3. Stockholm

23. 3. Helsinki

25. 3. Berlin

31. 3. Budimpešta

1. 4. Prag

2. 4. München

4. 4. Bern

6. 4. Madrid

7. 4. Barcelona

8. 4. Zürich

10. 4. Pariz

11. 4. Amsterdam

12. 4. Antwerpen

14. 4. Dublin

15. 4. Glasgow

16. 4. London

24. 4. Istanbul

26. 4. Atena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:36