ARSENOV ROĐENDAN

Njegov talent bio je bezvremenski, a voljenoj supruzi poručio je: ‘Ako mi rodiš sina, bit ćeš moja do kraja života‘

Iako je glazbenik bio posvećen karijeri, nije zanemarivao privatni život...

Arsen Dedić i Gabi Novak

 /Cropix

Veliki pjevač, kantautor i pisac Arsen Dedić danas bi navršio 86 godina. Iza njega su brojni hitovi, uspješna karijera, velika ljubav obitelji i obožavatelja i nikada prežaljeni odlazak u 78. godini. U glazbi je Dedić završio jer mu je otac, koji je inače bio zidar, svirao u Šibenskoj narodnoj glazbi.

image

Arsen Dedić

ANTE BARANIC
image

Arsen Dedić

Privatno je učio svirati flautu, a već je kao 15-godišnjak svirao u kazališnom orkestru. Flautu je glazbenik na kraju diplomirao na Muzičkoj akademiji, a pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras pisao je prve stihove. Onda se pod svojim imenom predstavio 1963. skladbom "Onaj dan" na Splitskom festivalu.

Sljedeće godine postiže golem uspjeh i prepoznatljivost skladbom "Kuća pored mora". Kasnije su uslijedile pjesme "Sve što znaš o meni", "O, mladosti", "Balada o prolaznosti" i drugi hitovi. Osim što je pisao stihove za sebe i brojne poznate glazbenike sa scene kao što su njegova supruga Gabi Novak, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Severina, Zdravko Čolić i drugi, pisao je i za televiziju, film i kazalište.

image

Arsen Dedić

Goran Mehkek/Cropix

Više puta je nagrađivan za scensku glazbu, a dva je puta dobio Zlatnu arenu za svoje filmske, glazbene uratke. Dobio je osam diskografskih nagrada Porin kao i onu za životno djelo, međunarodnu kantautorsku nagradu Premio Tenco, nagradu Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus, ali i nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

image

Arsen Dedić i Gabi Novak

/Cropix
image

Arsen Dedić

ANTE BARANIC

Ipak, iako je bio posvećen karijeri, nije zanemarivao privatni život. Dedić se kao otac ostvario 1973. kada je dobio sina Matiju, a više od njega i Gabi mogao je voljeti samo svoju unuku Lu kojoj je posvetio brojne pjesme, među njima i "Lu u ulozi Mate Hari". Nakon što su dobili sina Matiju, ubrzo se par vjenčao, a kum im je bio poznati talijanski glazbenik Gino Pauli.

Inače, kada se par upoznao, oboje su zapravo bili u braku, pjevačica sa Stipicom Kalogjerom, a glazbenik je bio oženjen Vesnom Matoš, nećakinjom Antuna Gustava Matoša. Iako su na prvu znali da će biti bliski prijatelji, nisu odmah znali da će to prijateljstvo prerasti u ljubav. A onda kada su odlučili poduzeti ozbiljnije korake, Dedić je odmah dao do znanja što želi.

"Arsen je rekao da se nećemo vjenčati dok mu ja ne rodim dijete... Rekao je: ‘A još ako bude muško, onda si moja do kraja života‘", ispričala je jednom prilikom pjevačica. Prije nego je rodila Matiju, glazbena je diva imala spontani pobačaj od šoka koji je prouzrokovao poziv u kojem joj je rečeno da je Dedić imao nesreću i da je izgorio. No, par je kasnije ipak dobio zajedničko dijete - sina Matiju.

Matija je, poput svojih roditelja, karijerni put odabrao u glazbi, a njome se bavi i njegova kćer Lu. No, nije Lu jedina Arsenova unuka - njegova kći iz prvoga braka, Sandra, dobila je djevojčicu Emu. Obitelj je glazbeniku uvijek bila podrška pa tako i onda kada je to bilo najpotrebnije dok je imao zdravstvenih problema.

Kao što znamo, Dediću je 2004. u Padovi presađena jetra, zatim je godinama kasnije imao problema s kukom, a preminuo je dok se liječio od sepse. Stanje se nažalost bilo zakompliciralo i organi su počeli otkazivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 09:07