TALENTIRANA SPLIĆANKA

Otkrivamo tko je nova zvijezda DHMZ-a: TV prognostičarka Katarina voli jogu i Formulu 1, a boji se samo jedne stvari...

Katarina Katušić, mag. phys, vrijeme prognozira na Hrvatskom radiju, a sad je premijerno nastupila u ‘Dobro jutro Hrvatska‘

Katarina Katušić i Zoran Vakula

 Privatna arhiva

I među meteorolozima ima onih koji su boje groma. Takva je Katarina Katušić, mag. phys, mlada meteorologinja čije meteorološke izvještaje s analizama, prognozama i upozorenjima slušatelji Hrvatskog radija prate već više od godinu dana, a danas se premijerno pojavila i na televiziji, u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska‘.

image

Katarina Katušić

/Hrt

Zašto se crnokosa Splićanka boji gromova?

- Kao dvanaestogodišnjakinja doživjela sam svojevrsni šok kada je munja udarila vrlo blizu moje kuće i probudila me iz dubokog sna. Od tada mi nije svejedno kada čujem grmljavinu - otkriva Katarina koja je rođena 1996. godine u Splitu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Nakon toga u istom gradu upisuje preddiplomski studij inženjerske fizike na PMF-u, a na diplomskom studiju mijenja smjer te završava fiziku okoliša. Odmah nakon završetka studija seli u Zagreb i zapošljava se kao prognostičarka na DHMZ-u. Njena su prva pojavljivanja na televiziji uslijedila su nakon diplome i zapošljavanja te dodatne stručne edukacije u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze Držanog hidrometeorološkog zavoda, te govorne edukacije, edukacije prezentacijskih vještina te probnih snimanja s fonetičarima Službe za jezik i govor HRT-a.

image

Katarina Katušić

/Hrt

- Želja za studiranjem meteorologije javila se krajem osnovne škole. Interes prema meteorologiji je potaklo planinarenje u čiji svijet su me uveli roditelji. Potom sam upisala V. gimnaziju Vladimira Nazora u Splitu i gotovo odmah su se moji interesi malo promijenili. Bila sam uvjerena da ću studirati medicinu sve do par mjeseci prije upisa na fakultet. Temeljita kakva jesam morala sam istražiti što nudi svako sveučilište u Hrvatskoj pa me put ponovno odveo na studij Geofizike kojeg sam planirala upisati. No, život ponekad ne ide prema planu i premda sam državnu maturu uspješno riješila i samim tim ostvarila uvjete za upis Geofizike, zbog straha od samostalnog života u novom gradu, ipak sam upisala drugi izbor, studij inženjerske fizike na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu - kaže Katarina koja svoje studiranje opisuje kao mješavinu teških, mučnih, ali i predivnih trenutaka.

image

Katarina Katušić

/Hrt

- Inženjerska fizika je smjer koji je zahtijevao i znanje strojarstva pa sam dosta vremena provodila i na susjednom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Strojarstvo mi se svidjelo više nego sama fizika, planirala sam se prebaciti na studij strojarstva u Zagrebu te diplomirati strojarstvo. No težnja da što prije, uz što manje muka završim faks me nagnula da ipak upišem diplomski smjer fizike okoliša. Taj studij bio je preporod mene kao fizičarke i ponovno sam se zaljubila u onu realnu, opipljivu fiziku koja opisuje prirodu koja nas okružuje. Naravno, studiranje u doba epidemije COVID-a donijelo je svoje izazove. Na samom kraju studiranja kao student radila sam u Pomorskom meteorološkom centru u Splitu i upravo je to bila odskočna daska za moje zaposlenje u središnjici Državnog hidrometeorološkog zavoda u Zagrebu gdje već radim dvije i pol godine. Svi putovi vode u Rim pa sam na kraju i ja postala ono što sam nekoć davno priželjkivala - prognostičar vremena - kaže Splićanka koja u slobodno vrijeme ponekad trči ili prakticira jogu.

image

Katarina Katušić

/Hrt

- Volim i čitati, igrati video igrice, gledati filmove i serije. Volim pratiti prijenose umjetničkog klizanja, ali i Formule 1 - kaže Katarina, koju će televizijska publika osim u ‘Dobro jutro Hrvatska‘ moći pratiti i u emisiji ‘Vrijeme‘ nakon podnevnog Dnevnika gdje će ovog tjedna do četvrtka najavljivati nestabilnu atmosferu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 17:46