TOMISLAV MRDULJAŠ

Prvi čovjek Melodija Jadrana: ‘Kako je rekao naš dragi Mišo, nema tu kalkulacije, publiku ne možeš prevariti‘

‘Priželjkivali smo da Melodije izdignemo na tu razinu zanimljivosti da postanu rado iščekivani glazbeni događaj prije same sezone ljetnih odmora‘

Melodije Jadrana, Doris Dragović

 Vojko Basic

Hitovi s prošlogodišnjih Melodija Jadrana bili su omiljeno glazbeno štivo među publikom pa ne čudi što se festival prometnuo u prvoklasni glazbeni događaj. Tomislav Mrduljaš, skladatelj i prvi čovjek ove glazbene manifestacije, otkriva što nas ovog vikenda čeka u novom izdanju.

Letvica je na prvom izdanju Melodija Jadrana podignuta visoko. Pred nama je vikend koji će ponovo obilovati dobrom glazbom i premijerama. Kako biste ocijenili dobiveni glazbeni materijal?

Da, letvica prvog izdanja Melodija Jadrana je baš visoko podignuta. I eto ga, ovaj naš vikend, vikend Melodija Jadrana je tako brzo doletio, pokucao na vrata, da nismo ni sami svjesni da je već tu. Cijeli tim je predano radio na realizaciji ovog velikog projekta, trudili smo se da donesemo što više dobre glazbe i lijepih pjesama koje će ljudi rado pjevati. Moje su ocjene materijala vrlo visoke, ima za svakog ponešto. Ima odličnih balada, lijepih pjesama čvrstog ritma, zanimljivih dueta, ali ipak prepustimo ocjenjivanje onom najrelevantnijem žiriju, a to je publika. Neka ona donese onaj konačni sud. Neka u nedjelju pjesme same započnu svoje putovanje eterom i pronađu one koji će ih zavoljeti.

image


Tomislav Mrduljaš

Vojko Basic

Teško je unaprijed kalkulirati koje će pjesme publika prigrliti, no koga biste vi izdvojili?

Moram priznati da je to vrlo teško i nezahvalno pitanje. Rekao bi naš dragi Mišo, nema tu kalkulacije, publiku ne možeš prevariti. Publika će izabrati ono što im paše, što im lijepo legne na dušu. Nikog se ne može natjerati da zavoli neku pjesmu ako mu se ne sviđa. Sama glazba je stvar trenutka, raspoloženja. Glazba je ta koja vas diže kad ste u nekim sjetnim raspoloženjima, ona je ta koja vas liječi kad ni jedna medicina to ne uspijeva. Tako da je baš iz tog razloga teško suditi o kvaliteti neke pjesme, svatko će odabrati onu koja mu u danom trenu odgovara raspoloženju.

Melodije su u svojoj prvoj godini dobile samo najbolje kritike. Kako zadržati tu reputaciju?

Kad iza neke ideje stoji veliki entuzijazam, onda očekivanja padnu u onaj drugi plan. Nismo opterećeni uspjehom, radili smo najbolje što smo znali i trudili se predvidjeti svaku sitnicu. Sretan sam što su pjesme s prošlogodišnjih Melodija okupirale radijski eter, što ih je publika prihvatila i rado ih sluša i danas, što dokazuju i milijunski pregledi na streaming servisima. Pitate me kako zadržati reputaciju - cijeli svoj život bavim se glazbom i živim glazbu, nastavit ću i dalje. Uživam u kreaciji, tako da me ne brine slijed događaja. Sve dok me ovo što radim ispunjava, čini moj život ljepšim, pruža mi sretne trenutke, stvara nova prijateljstva, radit ću to. Nije teško prepoznati ljubav, požrtvovnost i iskrenost, tako da se ne bojim za dalje. Bit ću i dalje onaj svoj, ono malo dijete kojem glazba širi usne u osmijeh.

Ulaznice za splitsku reviju glazbe su nestale u tren, isto kao i za Gibonnijev koncert. Što kažu Splićani, što je razlog da ih privlače večeri u Meštroviću?

Priželjkivali smo da Melodije izdignemo na tu razinu zanimljivosti da postanu rado iščekivani glazbeni događaj prije same sezone ljetnih odmora. Ali ni sami nismo mogli ni u najljepšim snovima sanjati da će se ulaznice rasprodati takvom brzinom. Koncert Gibonnija je rasprodan u pet sati, a zadnja večer Melodija Jadrana u pet dana. Nas je to malo i zabrinulo, što sad ako budemo morali stvoriti koju ulaznicu, a nema ih više? U svakom slučaju drago mi je da postoji toliki interes i zahvalan sam svojim prijateljima, kolegama autorima i izvođačima što su pridonijeli da Melodije postanu to što jesu.

Ponovo se osvrćemo na lanjsku godinu - milijunski pregledi, pjesme koje se rado slušaju i neki najveći hitovi godine. Prepoznajete li isti potencijal i u novim pjesmama?

Da, Melodije Jadrana 2023. su izuzetno bile slušane. Po našim analizama tri mjeseca nakon, pjesme s Melodija su činile 34 posto HR top 20, a 42 posto HR top 5, po izvješćima Fokus kontrola. To je platforma koja s velikom preciznošću prati emitiranja pjesama u hrvatskom eteru. Sretan sam i zbog toga što smo stvorili jednu novu pozornicu koja može u budućnosti njegovati našu hrvatsku glazbu po ukusu publike. Siguran sam u uspjeh novih pjesama kod publike, a svidjet će se i radijskim urednicima.

Što gledatelje očekuje ispred malih ekrana u nedjelju navečer?

U nedjelju navečer od 21.10 na prvom programu HTV-a i na HR-u u prijenosu gledatelji će poslušati premijerno nove 23 pjesme drugih po redu Melodija Jadrana. Potrudit ćemo se da ta večer gledatelje zalijepi za TV ekrane i da uživaju u novim pjesmama i prekrasnoj vizuri Galerije Meštrović. Nastupit će zasigurno naši najbolji i najpopularniji pjevači hrvatske zabavne glazbe. To su izvođači koji pune arene, a i bit će i mladih pjevača pred kojima je, po našoj procjeni, sjajna karijera.

Posebnost su i muzičari iz milanske Scale koji će zasvirati na drugoj večeri, u subotu. Što oni iz Italije donose u Split?

Da, svi smo vrlo ponosni na taj odmak od zabavne i pop glazbe. Ideja je da na Melodijama povežemo sve dobro i kvalitetno u glazbi, bila pop, rock, zabavna, pa i klasična glazba. Rodila se ideja da napravimo nešto posebno za prvi put, a gdje ćeš ljepše nego ugostiti velike umjetnike iz Italije, gudače Milanske Scale s našim velikim umjetnikom Matejem Meštrovićem? Tako da smo dobili priliku Melodije prikazati i u jednom novom obliku. Na programu su Vivaldijeva "Četiri godišnja doba", ali u posebnim aranžmanima Mateja Meštrovića. Cijeli orkestar pod dirigentskom palicom Mirana Vaupotića te uz muziciranje poznatog violinista Davida Alogne se vrijedno spremao u Milanu za ovaj jedinstveni koncert. Koncert će se održati u poznatom prostoru za koncerte klasične glazbe u Splitu, a to su Meštrovićeve Crikvine, tj. Meštrovićev Kaštilac. To je idealan prostor za tako značajan koncertni nastup.

Doris Dragović, Jelena Rozga, Zorica Kondža, Vanna, Tonči Huljić, Dražen Zečić... Je li bilo teško okupiti ovakvo društvo?

Vrlo sam zadovoljan i sretan odazivom mojih dragih prijatelja i kolega koji će nastupiti na pozornici Galerije. Nikoga nisam trebao posebno nagovarati, jedino su neki bili spriječeni zbog unaprijed dogovorenih termina za koncerte. Ove godine smo se morali prilagoditi EP-u u nogometu i gađati da nam se termini održavanja festivala ne poklope s utakmicama Hrvatske. Pa tko u ovoj zemlji neće gledati naše "vatrene" i navijati za Hrvatsku? U pravu ste, nije lako okupiti ovakvu ekipu najtraženijih izvođača na istoj pozornici u isto vrijeme. To su izvođači koji svoje termine pune mjesecima prije, pa i po godinu dana. Ali eto, tu su na Melodijama Jadrana, a ja sam zahvalan svim dragim ljudima koji su svojim dolaskom dali priznanje našoj dugogodišnjoj uspješnoj suradnji.

I kad se svjetla pozornice ugase i slegnu svi dojmovi, što će vam pružiti najveće zadovoljstvo?

Nastavljam s realizacijom jednog novog projekta, za mene velikog i inspirativnog izazova, a to je mjuzikl "Marul" za koji sam napisao glazbu na libreto mog dragog prijatelja Vedrana Matošića. Nadam se, bit će i malo sunca i mora, po koji lipi komad friško ulovljene komarče na gradele, a i druženja s dragim prijateljima uz gitaru... Istina je, glazba mi život čini ljepšim, a otkucaje mog srca čini mirnijima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 17:36