NOVA TV SEZONA

U njihovoj ‘MasterChef‘ kuhinji već se uvelike krčka: ‘Nas trojica kuhamo različitim stilovima i to je odlično za show‘

Čak dvije tisuće kandidat pretendiralo je za ulazak u najpoznatiju gastro TV kuću u Hrvatskoj

Goran Kočiš, Stjepan Vukadin i Mario Mihelj

 Nova Tv/Nova Tv

Već se uvelike krčka u kuhinji "MasterChefa". Nova TV provela je audicije za svoj hvaljeni i Zlatnim Studijem ovjenčani gastrospektakl još u drugoj polovici travnja, a snimanje showa nastavljeno je 8. srpnja. Sudeći po broju prijava, teško se može reći da je interes za "MasterChefom" posustao. Dapače, promjena profesije, širenje kulinarskog znanja ili tek avantura, ono dodatno životno iskustvo ispred TV kamera i dalje su vrlo, vrlo traženi, a i vrlo gledani. Prijavilo se čak dvije tisuće ljudi, na audicije je izašlo oko sedamdeset odabranih kandidata, a nakon "bootcampa", što je selekcijski krug nakon audicija, u "MasterChef" kuhinju i "MasterChef" vilu zakoračili su samo oni najbolji. Najmlađem je samo 18, najstarijem 63 godine, a sedma sezona emisije nosi i vrlo raznolike profile natjecatelja kad su u pitanju zanimanja. Tako ćemo pratiti kulinarske majstorije studenta, umirovljenika, stjuardese, dentalnog tehničara, konobara, prehrambenog tehničara, food blogera, grafičkog dizajnera, inženjera, enologa i tehničara nutricionista.

image

Sedma sezona ‘MasterChefa‘

Nova Tv/Nova Tv
image

Sedma sezona ‘MasterChefa‘

Nova Tv/Nova Tv

Šezdeset epizoda, koliko ih ima u ovoj sezoni koja će uskoro započeti na programu Nove TV, najvećim dijelom snima se u novom studijskom kompleksu Nove TV u Buzinu. "Masterchefov" studio prostire se na 1600 četvornih metara, a kako je riječ o emisiji u kojoj su detalji osobito bitni, a treba, posebno u ovom prvom dijelu, ‘uhvatiti‘ jako mnogo kandidata, show se snima s ukupno 16 kamera. Dvanaest kamera je studijskih, a četiri služe za izjave kandidata. Tu su još dvije koje prate događaje u "MasterChef" vili, koja se nalazi u idili podsljemenske zone. No, pored studija i vile, dijelovi emisije snimaju se i na raznim lokacijama u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj, što, vjerujemo, dobro dođe i samim kandidatima kao i produkcijskom timu jer svakodnevni višesatni boravak u studiju zna biti vrlo zamoran. Uz pauze, produkcijske brifinge i pripreme poput šminke i frizure, radni dan na setu "MasterChefa" traje u prosjeku 12 sati. Kako je riječ o vrlo kompleksnoj emisiji, svaki je dan na snimanju oko osamdeset ljudi, a kad krene i postprodukcija, može se slobodno reći da ih na projektu radi više od stotinu. No puno je posla, gomile detalja koje sve treba uskladiti, jer ova sezona nosi deset kutija iznenađenja, devet testova kreativnosti, 23 stres-testova i devet gastroduela. Plan je i da u sedmoj sezoni ugoste čak oko dvadeset chefova, čija imena na Novoj TV još ne žele otkriti, no imena onih glavnih koji čine žiri showa već su obznanjena.

image

Goran Kočiš, Stjepan Vukadin i Mario Mihelj

Nova Tv/Nova Tv

Naime, nakon odlaska Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića njihove uloge preuzeli su Mario Mihelj i Goran Kočiš.

Gostujući chef

- Do mog je angažmana došlo tako što sam pozvan na audiciju za žiri ‘MasterChefa‘. Prošle godine sudjelovao sam u emisiji kao gostujući chef i, tko zna, možda me je ekipa vidjela kao potencijal. Iako isprva nisam mislio da ću proći s obzirom na konkurenciju na castingu. Drago mi je što me osjećaj prevario i što sam dio žirija sedme sezone - govori Kočiš, inače jedan od pokretača poznatog restorana Noel, koji je 2019. zahvaljujući njemu dobio prvu Michelinovu zvjezdicu, ujedno prvu među restoranima u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Poziv na audiciju, iako nije očekivao da će proći, bez dvojbe je prihvatio. Ni Mario Mihelj nije po tom pitanju imao nedoumica.

image

Goran Kočiš s kandidatkinjom

Nova Tv/Nova Tv
image

Sedma sezona ‘MasterChefa‘

Nova Tv/Nova Tv

- Već sam imao prilike sudjelovati u ‘MasterChefu‘ kao gostujući chef u jednoj sezoni, a moj angažman kao člana žirija krenuo je pozivom na audiciju. Nisam se premišljao ni sekunde. Uz moju kuharsku karijeru ovo je super iskustvo, stvarno sam to želio i jako se dobro osjećam - nadovezuje se Mihelj, chef također iznimno bogatog profesionalnog iskustva koji trenutno radi kao korporativni chef za grupaciju Best Restaurants Group te kao izvršni chef u restoranima El Toro i Maredo.

Bilo je treme

Kako su već dio showa snimili, a to im je prvo takvo iskustvo, pitamo ih što im je teže s obzirom na iskustvo odnosno neiskustvo - biti chef u profesionalnoj kuhinji ili TV chef u show?

- Ipak je u pravoj kuhinji teže biti chef, iako nije lako ni u ‘MasterChefu‘, ali nekako osjećam manje stresa. Meni je bitno da imamo priliku sada od natjecatelja napraviti barem jednog kompletnog kuhara koji bi poslije nastavio rasti u profesionalnom smislu i pridonio hrvatskoj gastronomiji - ističe Kočiš.

- Naravno - teže je kuhati u profesionalnoj kuhinji. Ne umanjujem težinu TV chefa, jer i tu je potrebna određena vještina da vas strah od kamera ne pojede, ali iz mog iskustva, lakše se snaći pred kamerom nego u kuhinji - slaže se s kolegom Mihelj. U prvim emisijama, kako otkriva, bilo je treme zbog koje je cijelo vrijeme vrtio u glavi kako je zvučala rečenica koju je rekao, jesu li ga kandidati shvatili, izgleda li ukočeno... ali vrlo brzo ta je trema nestala i počeo je biti onakav kakav i inače jest, opušten te bez treme i straha.

image

Sedma sezona ‘MasterChefa‘

Nova Tv/Nova Tv
image

Sedma sezona ‘MasterChefa‘

Nova Tv/Nova Tv

- U prvim emisijama nije bilo treme, ali bilo je tog čudnog osjećaja. No, vrlo brzo, nakon nekoliko dana, sve zajedno mi se baš počelo sviđati, od vrhunske atmosfere i ekipe do izvrsne produkcije - dodaje Kočiš.

A kako im se čine kandidati? Koliko su zadovoljni njihovim znanjem ili možda iznenađeni neznanjem?

- Na početku je bilo svega, ali kako snimanje odmiče, jako se vidi rast pojedinaca, njihovo razmišljanje. Idu u jako, jako dobrom smjeru, a upravo to je zadatak nas trojice; napraviti profesionalce od kandidata - napominje Kočiš.

- Kandidati su super, moram uzeti u obzir da su to sve entuzijasti koji vole kuhati kod kuće te imaju nešto površnog znanja. Ali zato su došli tu; da im pružimo savjete te kroz cikluse kuhanja širimo njihovo znanje. Nas trojica kuhamo različitim stilovima te im svatko od nas daje savjete o tehnikama i načinima kuhanja, što je odlično jer na jednom mjestu dobijete jako puno toga - zaključuje Mihelj.

Slična razmišljanja

Jedini preostali od starog trojca u žiriju - Stjepan Vukadin otkriva kako mu u nekim situacijama Melkior i Damir znaju nedostajati.

- Čak sam u jednoj situaciji, kada smo bili na analizi nakon gastroduela, slučajno Gorana nazvao Damirovim imenom, pa je bilo smijanja. Navikli smo jedni na druge. Neke situacije, neke stvari vam se uvuku pod kožu. Naravno da mi je bilo žao kada sam doznao da obojica neće više biti u žiriju nove sezone, ali mogu reći da sam dobio sjajne kolege i sad već mogu reći dobre prijatelje u žiriju. Mario i Goran su jako dobri chefovi, a prvenstveno jako dobri ljudi, što je meni osobno najvažnije. Obojica imaju tu jednu dozu humora koju međusobno razumijemo. Slično razmišljamo i imamo slične poglede na život i svijet oko sebe. Svaki je opet na svoj način drugačiji, ali bitno je da odlično funkcioniramo kao tim - ističe Vukadin. No, tko će ove godine ponijeti titulu najstrožeg člana žirija nakon što je taj glas dugo pratio Melkiora Bašića, Vukadinu je teško reći.

image

Stjepan Vukadin s kandidatom

Nova Tv/Nova Tv

- Pa na ovo pitanje stvarno još ne znam odgovor. Svaki od nas je strog kada treba biti, strog ali pravedan. Mario je možda najmanje strog, to jest simpatično je strog. Morat ćete gledati novu sezonu pa sami procijeniti. A što se tiče usporedbe ovogodišnjih kandidata i onih iz prijašnjih emisija, svaka sezona ima nešto svoje. Da me pitate koji su mi najdraži i najbolji, jednostavno ne mogu izdvojiti. Svi su oni naši kandidati. Ove sezone kandidati u startu nisu možda toliko tehnički jaki kao u prošloj sezoni, ali zato svaki dan vidimo napredak kod njih, i to mi je izuzetno drago. Vole kuhati, žele postati kuhari, u ovome su 150 posto i to se vidi. A to je jedini recept za uspjeh - zaključio je Vukadin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 11:52