DAMIR GOSTL

Umro poznati producent i menadžer: Doveo je Stonese u Zagreb, organizirao mimohod na Jarunu, Vlak mira, ali i legendarni koncert na Maksimiru

Bio je jedan od organizatora Vlaka mira kojim se 1997. godine, tijekom mirne reintegracije Hrvatska simbolično vratila u Vukovar

Damir Gostl

 Privatna arhiva

Glazbeni producent i menadžer Damir Gostl preminuo je u 77. godini života u Kraljevici.

Rođen je 10. kolovoza 1947. u Ogulinu, školovao se na pravnom fakultetu, a na kraju je završio je u glazbenim i menadžerskim vodama. I to slučajno.

Naime, s Borisom Babarevićem-Barbom, frontmenom Crvenih koralja, je odrastao u kvartu Remetincu, bili su prijatelji, a kasnije im je Gostl počeo organizirati prve gaže. Tada još po raznim plesnjacima po Zagrebu, a kasnije su slijedile i turneje po Jugoslaviji i Rusiji. Čak im je i napisao jednu pjesmu ‘Ne želim više tu ljubav‘.

Prvi dolazak Roling Stonesa u Zagreb je organizirao upravo Gostl i to 1976., a godinu kasnije doveo je u Hrvatsku i Queen. Poslije su dolazili Paul McCartney, Bee Gees, Frank Zappa itd. Kasnije je u suradnji s Vladimirom Mihaljekom-Mihom osnovao Croatian Music Aid u Zagrebu.

- Naša suradnja na Croatian Music Aidu počela je nakon što sam sudjelovao u projektu "Moja domovina". Zvao me je i zajedno smo pokrenuli Croatian Music Aid. To je bila humanitarna organizacija koja je zaštitila oko 500 glazbenika svih vrsta glazbe, od ozbiljne do pop-rocka. U suradnji s Gradom Zagrebom organizirali smo nekoliko tisuća koncerata za potrebe vojske, prognanika i gradova - kazao je Vladimir Mihaljek-Miha za Večernji list, te dodao:

- Damir je bio poseban čovjek, imao je odlične ideje. Recimo, usred Domovinskog rata na Dinamovom stadionu organizirao je koncert Gibonnija i Olivera Dragojevića pod nazivom ‘Cesarica‘.

Gostl je bio jedan organizatora vojnog mimohoda na Jarunu 1995., kao i jedan od glavnih u organizaciji Vojnih igara 1999. u Zagrebu.

Ono na što je bio posebno ponosan je to da je bio jedan od organizatora Vlaka mira, željezničke kompozicije od 21 vagona kojom se 8. lipnja 1997. godine, tijekom mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, Hrvatska simbolično vratila u Vukovar, u hrvatsko Podunavlje, na svoje istočne granice.

Pokop će biti u petak, 6. rujna, na zagrebačkom Krematoriju u 12 sati.

image

Mimohod 1995.

Hrvatski vojnik/MORH

Sudjelovao i u organizaciji vojnog mimohoda na Jarunu 1995.

Najveći vojno-obavještajni pothvat, neviđeni spektakl i veliki društveni događaj, parada koja je svijetu pokazala da Hrvatska nije nemoćna, uvertira u završetak rata i pobjedničke akcije koje su oslobodile okupirani teritorij, poruka nade i optimizma... Tako su 2021. godine za Nedjeljni Jutarnji govorili oni koji su u njemu sudjelovali kao organizatori.

Vojna parada, kojoj su nazočili brojni strani vojni eksperti, dužnosnici i veleposlanici, pripremana je mjesecima, a mnogi koji su u nju bili uključeni u tom trenutku nisu znali najčuvaniju vojnu tajnu - parada nije samo zabava za mase i demonstracija sile, iako je to bila primarna zadaća, nego i prva zajednička obuka svih rodova Oružanih snaga te priprema za završetak Domovinskog rata operacijom Oluja. Gotovo četiri tisuće sudionika mimohoda prodefiliralo je taj dan Jarunom, od pješaštva, oklopnih borbenih vozila, tenkova i topništva do sustava S-300. Jarunskim jezerom vozila je takozvana “džepna podmornica” Hrvatske ratne mornarice. Posebno spektakularni bili su MiG-ovi koji su u dva kruga brišućeg leta očarali javnost, ispuštajući pritom boje hrvatske zastave, a uskoro se pojavio i padobranac koji je iz zrakoplova skočio s hrvatskom zastavom privezanom na sebi.

No, tisuće okupljenih nisu gledale samo jednoipolsatnu paradu, nego je taj dan Jarun bio mjesto cjelodnevnog programa. Na više pozornica nastupila je “cijela Hrvatska”, odnosno sve ono najbolje što je ratom razorena zemlja tada mogla pokazati. Producent Damir Gostl bio je odgovoran za glazbeni program u kojem su nastupili zabavnjaci, tamburaši, rockeri, techno DJ-i... Davor Dretar Drele kao Dreletronic vodio je program, a hitove su izveli Ivana Banfić, Zlatni dukati, Simplicia, Mandi, Amadeus, Anamaria, Nikita, Srebrna krila, Senna M... Na drugom “stageu” tamburaši od Ćire Gašparca, Kiće i Zlatnih dukata do Gazda, Vere Svobode, klape Dalmati i Šime Jovanovca. Siniša Cmrk, voditelj emisije “Turbo Limač Show”, vodio je dječji program te se vozikao Jarunom u brodiću s pet srca kada je u zrak pušteno na stotine balona. Gledatelji pamte i stotine sivih zagrebačkih goluba koji su pušteni u zrak kao simbol slobode - valjda je bilo prezahtjevno nabaviti toliko bijelih golubica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:41