‘KIŠNO JUTRO U GRADU‘

Vakula opjevao prognozu: ‘Oblaci ne gube nadu, a na većini lica k‘o da se čita optužnica‘

‘Kišno jutro u gradu‘ prva je Vakulina uglazbljena pjesma iz njegove zbirke ‘Rimovane meteoprognoze u doba korona viroze‘

Zoran Vakula

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Kako izgleda petak 13. okupan kišom slikovito je opisao Zoran Vakula u pjesmi ‘Kišno jutro u gradu‘ čiji stihovi glase:

- Još jedno jutro u mome gradu, da oblaci ne gube nadu, a na većini lica k‘o da se čita optužnica. Mnogi jedva se izvukli iz kreveta i sad im sve uokolo smeta, djeluju pospano i ‘koma‘, rado ostali bi doma. Automobili sporo gmižu, i u kolonama se nižu. Kolnici mokri i skliski, tolerancije pragovi su niski.

Dok neki divljaju i trube, bijesne, ‘pokazuju zube‘, a s pristojnim: ‘Polako, strpljenja, molim!, onima što žure samo ‘ranu solim‘. Premda kiša još uvijek lije, nema sunca ‘za lijek‘ da se smije, sve je mokro k’o spužva, na kolnicima gužva...

‘Kišno jutro u gradu‘ prva je Vakulina uglazbljena pjesma iz njegove zbirke meteorima ‘Rimovane meteoprognoze u doba korona viroze‘ objavljene u Nakladi Vakula.

image

Rimovane meteoprognoze u doba korona viroze

Naklada Vakula/

- Ova zbirka posvećena je ponajprije u svijetu vjerojatno jedinstvenom projektu – svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi nastalim od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. te klimatskim promjenama i biometeorologiji. U zbirci se nalaze i rimovane najave zanimljivih sportskih događanja i nekih aktualnih kulturnih, kao i prigodnice više ili manje povezane s vremenskom prognozom. Osnovni cilj ove zbirke je dodatna promidžba i pristupačnost meteorologije. I to posebice vremenske prognoze, te njezino lakše pamćenje, kao i približavanje onima koji vole poeziju u rimi - kaže Vakula i dodaje:

- Prvu verziju pjesme, znatno dulju od ove uglazbljene, smislio sam i napisao 19. travnja 2016. godine, inspiriran vremenom toga jutra, dok sam se vozio od kuće na HRT - kaže popularni prognostičar koji je zaslužan za stihove ‘Kišnog jutra u gradu‘, dok je autor glazbe, aranžer i izvođač Tomislav Tišljar. Zanimljivo, Tišljar je ovu pjesmu poklonio Vakuli i njegovoj supruzi Lavandi za njihov zajednički rođendan, 26. kolovoza. Back vokali su djevojke iz pitomačkog vokalnog sastavu The Fusion. Premijerno izvođenje pjesme bilo je danas ujutro na Drugom programu Hrvatskog radija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 12:46