POVRATAK NA EKRANE

Zoran Šprajc: ‘Gdje sam bio dosad? Otopio sam 15 kg! Kako? Dosad sam se držao preporuka nutricionista, a onda sam promijenio ploču...‘

Zoran Šprajc nakon pet mjeseci televizijske stanke vratio se u ‘Stanje nacije‘

Šprajc se vratio nakon pet mjeseci stanke

 Lucija Ocko/Cropix

Klinička slika ne izgleda tako loše, ali psihoterapija je nužna, ocjenjuje najbolji doktor za ‘Stanje nacije‘, Zoran Šprajc, koji se nakon pet mjeseci vraća točno tamo gdje i spada - na televizijski program gdje će od večeras na RTL-u krenuti s novom sezonom svog ‘Stanja nacije.‘

Od 27. rujna, svakog petka od 22.40 sati na RTL-u, urednik i voditelj emisije Šprajc i njegov tim ponovno će secirati izazove i apsurde političkog, ekonomskog i društvenog života u našoj zemlji, a gledatelje očekuju iznenađenja: osvježeni studio, novi vizualni identitet, scenaristička pojačanja te nova glazbena špica koju je skladao Tonči Huljić.

- Nismo gubili vrijeme sve ovo vrijeme! Napravili smo novi stol, novu špicu, novi grafički paket, a u prijelaznom roku kupili smo i neka scenaristička pojačanja. Uglavnom, sve je novo osim što je voditelj stari. Štoviše, stariji nego što je bio prije pet mjeseci - kaže Šprajc koji će se u svojoj emisiji, otkriva, mahom diviti političkoj sceni, masovnom povratku iseljenika i prekrasnom vremenu.

Višestruki osvajač Zlatnog Studija i jedan od najnagrađivanijih novinara u nas nakratko je prekinuo pripreme za emisiju, zatomio uzvike oduševljenja nad stanjem nacije u zemlji i sve novosti koje nas čekaju od večeras podijelio s čitateljima Studija.

Pa, dobro, gdje ste vi?

- Na pripremama za novu sezonu ‘Stanja nacije‘. Morao sam se smanjiti za petnaest kilograma jer je stol koji smo naručili kao dio nove scenografije ispao manji nego što smo očekivali. Pa je produkcijski tim procijenio da je jeftinije da ja smršavim nego da naručujemo novi stol. Nije bilo lako, ali, eto, na kraju su me uspjeli ugurati u stol.

Doista, nije bilo lako skinuti petnaest kilograma u par mjeseci. Kako vam je to uspjelo? Što sve niste jeli?

- Nisam ni pio ni jeo ništa što ne deblja. Jer dosad sam se držao nutricionističkih preporuka i nastojao jesti i piti ono što ne deblja, ali bez rezultata. Onda sam promijenio ploču, okrenuo pilu naopako i to se, evo, pokazalo kao ispravan pristup. Doduše, odrekao sam se kruha i slatkiša, ali bez toga se može. Bez slanine ne može.

Jeste li se osim patnje za stolom mučili i vježbajući? I na koje ste sve načine vježbali?

- Dosta kalorija sam potrošio na bazenu jer sam po onim ludim vrućinama izbjegavao šetnje i sunčani udar, a bazen se pokazao kao idealno mjesto za osvježenje i rekreaciju. Uopće se nisam oznojio...

Dugo vas nije bilo. Znate li da se i Piko Bodljić, sav zabrinut, ljetos raspitivao za vas?

- Čuo sam nešto o tome, ali nema više potrebe za brigu, jer ‘Stanje nacije‘ kreće večeras, u novom i proširenom izdanju. Dakako, ako se ne računa suženi voditelj.

Nije Piko jedini koji se brinuo za vas. Na društvenim mrežama tražili su vas i neki čudni ljudi, koji su u potrazi za Šprajcom već bili i u šumama Amazonije, prošli putove Indiane Jonesa... Tko su oni, zašto su vas na takvim mjestima tražili i jesu li vas našli?

- Moji dragi suradnici Borna Sor i Siniša Mareković znaju da se u prirodi i društvu ne snalazim baš najbolje pa su se zabrinuli da sam se na putu do Stanja nacije negdje izgubio. Tražili su me lijevo, tražili su me desno, ali su me kraju našli ravno.

Sada, kada ste napokon pronađeni, vraćate se tamo gdje spadate - u Stanje nacije. Kako se osjećate zbog toga?

- Malo neobično jer ću prvi put nakon nekoliko mjeseci morati zaraditi plaću, ali bože moj, ima i gorih stvari u životu.

Što nam donosi Stanje nacije u novoj sezoni?

- Novu špicu, scenografiju i vizualno osvježenje. Jer znate kako se kaže, kad ne znaš što ćeš - promijeni namještaj.

Kakvo je uopće trenutačno stanje nacije?

- Klinička slika ne izgleda tako loše, ali psihoterapija je nužna.

U kakvom je stanju urednik i voditelj emisije?

- Istom kao i nacija.

Koje teme će biti udarne na početku nove sezone Stanja nacije?

- Nećemo moći suspregnuti divljenje prema uspjesima političara i lijepom vremenu.

image

"Stanje nacije" počinje petkom u 22.40

Lucija Ocko/Cropix

Gdje dobivate inspiraciju za teme u emisiji?

- Na kauču ispred televizora dobivam inspiraciju, a od naše nacije očekujem da petkom od 22.40 također sjedi pred televizorom te da čuje i vidi koliko joj je dobro.

Je li istina da ćete u Stanju nacije povremeno imati i goste?

- Istina je da smo napravili scenografiju koja predviđa mjesto za gosta, ali to ne znači da će gosta i biti. Ali ako netko naleti, eto, da ima gdje sjesti.

Spomenuli ste da nova scenografija predviđa i mjesto za goste, što ne znači nužno da će gostiju biti. Ipak, ako ih bude, kakvi bi to gosti morali biti?

- Duhoviti, vrckavi, zabavni. Dakle, Srbi i Bosanci.

Najnagrađivaniji ste televizijski urednik i novinar. Je li vam slava zbog silnih nagrada ikad udarila o glavu?

- Odavno, ali više ne boli.

image

Zamolio je Tončija Huljića da mu napravi glazbu za novu špicu

Lucija Ocko/Cropix

Gdje držite sve te nagrade i što pomislite kada vam pogled odluta na njih?

- Držim ih stalno na oku jer vidite kakva su vremena. Nikad ne znaš kad će netko nešto ukrasti. A dok ih gledam, sjetim se svih onih divnih kolega koji su zbog mene ostali bez tih nagrada tako da me za nagrade vežu lijepe uspomene.

Viđeni ste da se okolo muvate s Tončijem Huljićem. Radi li on novu špicu emisije ili ste, kako se priča, odlučili udružiti snage i otići na Eurosong pod pseudonimom Hulja i Baby Z., te hitom ‘Peglom ću te‘?

- S gospodinom Huljićem veže me duga i plodonosna suradnja pa mi je tako svojedobno napravio i špicu za ‘RTL Direkt‘ koja se pokazala vrlo uspješna i često izvođena. Ali oduvijek je priželjkivao da neku njegovu pjesmu izvedem na Eurosongu pa je u tu svrhu skladao jednu lijepu himničnu melodiju koja bi se sigurno svidjela i žiriju i publici. Nažalost, nismo uspjeli uskladiti obaveze pa će umjesto na Eurosongu njegova kompozicija završiti kao glazbena špica Stanja nacije.

Je li točno da ste Huljiću poruku da vam napravi novu špicu emisije poslali po golubu pismonoši?

- Nije. Poruku sam mu poslao po golubu prevrtaču.

Što je pisalo u toj poruci odnosno pismu?

- Pisalo je: ‘Trebam novu muziku za špicu, ali nemam para. Pismo ti šaljem po golubu jer je SMS skup. Daj, neka bude nešto hrvatsko i europsko, onako himnično, ali neka se malo takne Amerike i Rusije, neka ima Bliskog istoka i da ne traje dulje od 20 sekundi‘.

image

Kaže da neće suspregnuti divljenje prema političarima

Stanje_nacije Rtl/

Prošlog vikenda na Weekend Media Festivalu među ostalim ste trebali najaviti medija Bracu koji je trebao nastupiti u sklopu programa ‘Braco te gleda‘, što je u posljednji trenutak otkazano. Ipak, je li Braco pogledao i vas i što vam je taj pogled otkrio?

- Braco je medij svih medija i žao mi je što je taj susret otkazan jer da mene Braco jednom davno nije pogledao, vjerojatno nikad ne bih postao medijska zvijezda. Ali od petka ću ja gledati vas pa možda i vama bude bolje.

Mnogi mladi novinari na počecima karijere željeli bi jednog dana biti Zoran Šprajc. Je li to dobro?

- Dobro je da budu svoji pa kako im ispadne.

I, što sve treba napraviti čovjek da bude Zoran Šprajc?

- Treba promijeniti prezime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 07:02