Možda su neke namirnice obožavateljima showa Nove TV “MasterChef” cjenovno nedostupne, neke tehnike kuhanja prekomplicirane, a definitivno ne posjeduju ni svu aparaturu koja se koristi u emisiji, ipak, u svakoj sezoni gastro spektakla mogu se čuti savjeti “zlata vrijedni”, vezani uz temeljne stvari u kojima često griješimo.
Brojni gastro showovi, srećom, donekle su educirali gledatelje, no ipak, iz emisije u emisiju, iz sezone u sezonu neki osnovni savjeti moraju se ponavljati.
Nož u sudoperu
Među takvim savjetima članova žirija - chefova Stjepana Vukadina, Damira Tomljanovića i Melkiora Bašića - često se čuje, primjerice, i onaj: Nemoj držati nož u sudoperu! Razlog je to što se noževi ne smiju dugo izlagati vodi da ne bi otupjeli, a u sudoperu se špic noža i izvinuti, puknuti. Osim toga, to je sigurnosno upozorenje jer se u kuhinji u gužvi netko može porezati.
Samo jedna noć u sudoperu, kažu nam chefovi, može imati štetne posljedice za nož. Najbolje ga je oprati u sudoperu odmah nakon uporabe, u mlakoj vodi i osušiti krpom. Za pranje je dovoljna samo koja kap deterdženta.
- Prije ćeš se porezati na tupi nož nego na oštri. Uglavnom se ljudi posijeku na oštri nož jer diraju oštricu. No, kad režeš, oštar nož prolazi gdje ti želiš, a tupi nož ide lijevo, desno. S oštrim se uglavnom malo porežeš, a s tupim se izmasakriraš. Najopasniji je nož za kruh… - upozorava Melkior Bašić. Ali da je nož jedino oko čega ljudi u kuhinji griješe, bilo bi to odlično. Među brojnim zabludama, primjerice, i priprema je hobotnice.
Najveća zabluda
- Ne omekšava pluto hobotnicu nego led - opovrgava Bašić prastari savjet u koji se mnogi i danas zaklinju kad je riječ o salati od hobotnice ili bilo kojem drugom jelu od tog omiljenog mekušca.
- Kad kuha tijesto, većina stavlja ulje u vodu, što je greška. Tijesto se kuha u posoljenoj vodi bez ulja, jer ulje u vodi za kuhanje dovodi do toga da se umak u koji stavljamo tijesto kasnije ne lijepi za nju - nastavlja o osnovnim greškama chef Stjepan Vukadin.
Tu je i pitanje namirnica.
- Najveća zabluda općenito u kuhinji je da je dobar kuhar onaj koji od loše namirnice može napraviti dobro jelo. Od jeftine namirnice može se napraviti dobro jelo, ali loša namirnica uvijek će biti loša i ne može rezultati dobrim jelom - ističe chef Damir Tomljanović čije riječi nas barem malo mogu utješiti kada nam jelo ne uspije, jer možda ipak nije samo do naših kulinarskih sposobnosti. Možda smo jednostavno slučajno kupili nekvalitetnu namirnicu, no ako smo to učinili namjerno, jer je recimo znatno jeftinija, ona će u konačnici ispasti skuplja jer takvo jelo obično završi u smeću, a vi ostanete gladni.
U ovoj sezoni “MasterChefa” mogli su se čuti i drugi brojni praktični savjeti o kuhanju koje je udijelio trojac profesionalaca, a mi izdvajamo neke od tih vrlo osnovnih i dobrodošlih uputa za sve amatere.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....