FATALNA PLAVUŠA

Američka seks bomba preživjela je moždani udar, ali i udar groma, zlostavljali su je, a danas izgleda nikad bolje

Rekla sam ocu da ga ne volim. Da ga nikad nisam voljela. Da ga nikad neću voljeti. Slomilo mu se srce, otkrila je

Sharon Stone

 AFP/Profimedia

Kad bi vam netko spomenuo ime Sharon Stone, najvjerojatnije biste se prisjetili svih njezinih legendarnih uloga i brojnih nagrada koje je osvojila tijekom svoje karijere. Iza njezinog se života pak krije puno mračnija priča, koja je krenula već u ranom djetinjstvu, a nastavila se i u vrhuncima njezine karijere duge više od četiri desetljeća. Od obiteljskog nasilja, zdravstvenih problema pa sve do borbi za skrbništvo nad svojim djetetom... Sve je to prošla, a iz svega je izašla jača nego što je ikada bila. "Proživjela sam sve, seksualno uznemiravanje, pobačaje, krvarenje u mozgu, razvod, udar groma", rekla je za AARP.

image

Mlada Sharon snimljena 1983. godine

Mtm Enterprises - Album/album/profimedia/Mtm Enterprises - Album/album/profimedia

Sharon Stone rođena je 10. ožujka 1958. godine, a odrasla je u mirnom gradiću Meadville u Pennsylvaniji s majkom Dorothy, ocem Josephom, sestrom Kelly i braćom Michaelom i Patrickom. Još kao dijete je proživljavala teške trenutke jer je pretrpjela zlostavljanje od strane djeda. U svojim memoarima "The Beauty of Living Twice" se prisjetila teških trenutaka te priznala da je zbog nasilja išla na terapiju, koja joj je puno pomogla na putu prema iscjeljenju. Glumica se 2021. godine prisjetila ključnog trenutka s terapije koji joj je pomogao riješiti se "mentalne blokade" koju je do tada imala.

image

Sharon Stone

Universal/Collection Christophel Via Afp
image
Sgp/ddp Usa/profimedia/Sgp/ddp Usa/profimedia

"Kad se taj trenutak dogodio na terapiji, samo sam počela vikati: "Tko radi to?", jer sam imala takvu mentalnu blokadu i nisam mogla vjerovati da netko može zlostavljati tako mlado dijete", rekla je u intervjuu za The New Yorker. Prisjetila se i trenutaka kad im je djed prijetio, zbog čega se ona osjećala otuđeno od svoje sestre Kelly. "Moj djed je neprestano prijetio da će me ubiti. Iako sam dijelila sobu sa svojom sestrom, imale smo odvojena djetinjstva jer nisam mogla razgovarati s njom", istaknula je. Nije Sharon imala dobar odnos ni sa svojim roditeljima, posebno s ocem, koji je, prema njezinim riječima, bio fizički nasilan prema njoj. U memoarima je iskreno priznala da je njezin otac imao naglu narav, a prisjetila se i trenutka kad je zbog nje prestao biti nasilan.

"Prišla sam mu i pitala ga: "Što je? Trebaš li me još udarati da se osjećaš kao muškarac? Imala sam 14 godina. Počeo je plakati. Rekla sam mu da ga ne volim. Da ga nikad nisam voljela. Da ga nikad neću voljeti. Slomilo mu se srce. Nikada više nije udario nikog od nas", ispričala je Sharon.

image
Tristar/christophel Collection/profimedia/Tristar/christophel Collection/profimedia
image

Goli selfie snimljen prije samo sedam dana

Planet Photos/planet/profimedia/Planet Photos/planet/profimedia

Osim problema s obitelji, Sharon je proživjela stvari koje u životu proživi izrazito malo ljudi. Kao tinejdžericu ju je udario grom, za što su šanse jedan u milijun, a još su manje šanse bile za to da preživi udar. Na isti je dan grom udario i njezinog oca, koji je također preživio. Međutim, njegove su šanse za to bile veće jer se u trenutku udara nalazio na otvorenome dok je ona bila unutar kuće.

image

Sharon Stone snimljena na plaži 2017.

Vem/backgrid/backgrid Usa/profimedia/Vem/backgrid/backgrid Usa/profimedia

"Bila sam u kuhinji i peglala uniformu za posao u Bob‘s Big Boy. Imala sam peglu u jednoj ruci, a u drugoj slavinu. Grom je udario u bunar, a onda se popeo kroz vodu. Onda me bacilo, doslovno me podiglo sa stopala i bacilo na drugi kraj kuhinje. Leđima sam udarila u hladnjak", rekla je prije tri godine za The New Yorker. Sharon je tada imala manje medicinske komplikacije, a ubrzo je nastavila s normalnim životom.

Najteže trenutke u životu je Sharon prošla nakon što je pretrpjela moždani udar 2001. godine. Nakon moždanog udara je devet dana imala krvarenje u mozgu, a liječnici su joj dali samo 1 % šanse za preživljavanje. U to je vrijeme Stone bila među najtraženijim glumicama u Hollywoodu, a sve to je nestalo nakon što se njeno zdravlje pogoršalo. Uzela je pauzu od glume, a plan je bio vratiti se poslu nakon oporavka. Međutim, Hollywood je "zaboravio" na Sharon te od tada nije dobila ulogu. O teškim trenutcima je progovorila za The Hollywood Reporter te rekla kako je moždani u potpunosti promijenio način na koji njezin mozak radi. Potom je otkrila i da su ju brojni ljudi, koji su joj bili bliski, iskoristili tijekom njezinog oporavka.

image

Sharon na setu filma ‘Total Recall‘ 1990. godine

Carolco Pictures/carolco Inter/afp/profimedia/Carolco Pictures/carolco Inter/afp/profimedia
image

Stone u ‘Sirovim strastima‘ 1992. godine

Carolco Pictures/le Studio Can/mary Evans Picture Library/profimedia/Carolco Pictures/le Studio Can/mary Evans Picture Library/profimedia

"Imala sam 18 milijuna dolara ušteđevine zbog svog uspjeha, ali kad sam dobila nazad svoj bankovni račun, sve je nestalo. Moj hladnjak, mobitel, sve je bilo prepisano na druge. Nisam imala ništa novca", ispričala je. Glumica je 2004. godine izgubila skrbništvo nad sinom Roanom, kojeg je s bivšim suprugom posvojila 2000. godine. Njezin bivši je dobio skrbništvo, a ona tvrdi da je razlog bila njezina uloga u kultnom filmu "Sirove strasti".

image
Simone Comi/ipa-agency./sipa Press/profimedia/Simone Comi/ipa-agency./sipa Press/profimedia
image
Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia/Rights Managed/mary Evans Picture Library/profimedia
image

Sirove strasti 2 snimila je 2006. godine

Metro Goldwyn Mayer/c 2 Pictur/afp/profimedia/Metro Goldwyn Mayer/c 2 Pictur/afp/profimedia

Tijekom svoje dugogodišnje karijere je imala nekoliko uloga koje su kasnije postale legendarne. Jedna od njih je zasigurno njezina uloga Catherine Tramell u filmu "Sirove strasti" iz 1992. godine. Do danas je to ostala njezina najpoznatija uloga, ali u isto vrijeme i najkontroverznija. Film, ali i njezin lik su se 90-ih godina smatrali skandaloznima, a kritičari su imali podijeljena mišljenja. Neki njezin lik smatraju oličenjem antifeminizma, dok su ju drugi gledali kao moćnu ikonu i snažnu ženu. Naposljetku joj je ista uloga donijela nominaciju za Zlatni globus, koji nije osvojila. Glumica se u podcastu "Table For Two" prisjetila kako su se druge holivudske zvijezde smijale njezinoj nominaciji te da nisu smatrali da je zaslužila nagradu. "Bilo je užasno. Bila sam toliko posramljena.", rekla je tada.

image

Za Paris Match snimila se obnažena 2009. godine

Planet Photos/planet/profimedia/Planet Photos/planet/profimedia

U svom poslu se susretala i s mizoginijom, koja nije, kako kaže, ništa čudno za Hollywood. "Hollywood je namijenjen za to da bude mizoginistički. To je posao koji vode muškarci. To je posao u kojem muškarci zarađuju novac. U kojem muškarci pišu, produciraju i režiraju projekte. Gdje muškarci pišu dijelove koje glume žene. I ti dijelovi nisu napisani o pravim ženama. Oni su napisani prema fantaziji o tome kakva bi žena trebala biti. Muški kritičari vam tada govore jeste li zadovoljili fantaziju ili ne, jeste li se ponašali kako treba. Znate, sve do "Sirovih strasti" su žene morale prekrižiti noge na određeni način na ekranu, kod gležnjeva. Niste mogli prekrižiti noge kao muškarac. Niste smjeli čak pokazati ni pazuhe. Morali smo dobiti dopuštenje da mogu pokazati pazuhe u tom filmu", rekla je za Hollywood Reporter.

Mizoginija nije jedini problem s kojim se suočila tijekom karijere. Prije nekoliko godina je u emisiji "CBS Sunday Morning" otkrila da ju je bivši šef Sonyja seksualno uznemiravao tijekom jednog sastanka 80-ih godina, a ranije ove godine je otkrila da ju je producent Robert Evans tjerao na seks s kolegom Williamom Billyjem Baldwinom, s kojim je glumila u filmu "Sliver". Nakon što je otkrila ime producenta, oglasio se i Billy koji ju je javno napao te rekao da "ima toliko prljavštine" o Sharon, od koje bi joj se mogla "zavrtjeti glava".

image

Najpozunatija scena karijere iz ‘Sirovih strasti‘

Tri Star Pictures - Album/album/profimedia/Tri Star Pictures - Album/album/profimedia
image
Carolco Pictures/christophel Collection/profimedia/Carolco Pictures/christophel Collection/profimedia
image

William Baldwin i Sharon Stone u filmu ‘Sliver‘

Mediapunch/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Susrela se glumica i predrasudama zbog svojih godina, a prema njoj su se loše odnosili i zbog izgleda. Sharon je zasigurno među najljepšim svjetskim glumicama, ali je njezina ljepota imala i svoju cijenu. Često ju nisu shvaćali ozbiljno nego im je bila zanimljiva samo zbog izgleda.

Uz sve što je prošla, glumica je uvijek držala glavu gore i nije dopustila da ju išta pokoleba. Danas glumica privlači pozornost zbog svog mladolikog izgleda i vitke linije koju je nedavno pokazala na društvenim mrežama kad je rekreirala legendarnu scenu iz "Basic Instincta". Zavidnu figuru održava redovitim vježbanjem, a u prehrani izbjegava hranu bogatu šećerom i ugljikohidratima te najčešće jede crveno meso i povrće. Njezin režim vježbanja sastoji se od vježbi snage, istezanja, joge i plesanja. Svoju tajnu vitkog tijela je otkrila 2021. za Vogue.

"Ljudi misle da moraš ići u teretanu i da moraš dizati teške utege cijelo vrijeme, ali ne moraju. Morate kretati svoje tijelo i dodati malo otpora. Periodično kroz dan samo krećem svoje tijelo", rekla je tada.

image
Frederic J. Brown/Afp
image

Sharon Stone

Frederic J. Brown/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 16:35