PREKINUO ŠUTNJU

Bivša zvijezda ‘Top Geara‘ progovorila o teškoj nesreći svog kolege: ‘Upozorio sam BBC da će netko umrijeti. Nisu me slušali‘

Chris je rekao kako je više puta svojim šefovima rekao da će se netko ozlijediti ili preminuti zbog sigurnosnih propusta u emisiji

Paddy McGuinness, Chris Harris i Freddie Flintoff

 Ian West/Pa Images/Profimedia

Voditelj i vozač utrka Chris Harris, bivša zvijezda "Top Geara", po prvi je put progovorio o teškoj nesreći svog kolege Andrewa Freddieja Flintoffa, nakon koje je emisija ukinuta. Chris tvrdi kako je upozorio svoje šefove na BBC-ju da će "netko umrijeti" zbog sigurnosnih propusta u emisiji. Harris je u intervjuu s Joeom Roganom rekao kako je mislio da je Freddie preminuo nakon nesreće koja se dogodila u prosincu 2022. godine, prenosi Mirror.

Chris je rekao kako je više puta izrazio svoju zabrinutost BBC-ju, ali ga nisu nikad shvatili ozbiljno. A onda se dogodila teška nesreća. Voditelj je rekao kako Freddie nije nosio kacigu, ali i da ga nisu dovoljno i ispravno informirali dan prije nego što je sjeo u automobil. Snimanje je bilo požureno, a ni on ni druga osoba koja je bila upoznata s automobilom, nisu imali vremena savjetovati Freddieja.

image

Andrew Flintoff, voditelj Top Geara

Stephen Crawshaw/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

"Nije nosio kacigu. Ako to napravite, čak i ako vozite 40, 45 kilometara na sat, ozljede koje zadobijete su teške. Bio sam tamo taj dan, bio sam jedini voditelj s Fredom tog dana. Nisam bio pokraj njega, ali sam bio u blizini. Sjećam se poruke na radiju koju sam čuo. Uvijek sam imao radio u svojoj maloj sobi na testnoj stazi kako bi mogao čuti što se događa. Čuo sam da je netko rekao kako se dogodila prava nesreća. Automobil se preokrenuo. Otrčao sam do prozora, pogledao van, a on se nije pomaknuo. Mislio sam da je mrtav. Pretpostavio sam to, a onda se pomaknuo. On je fizički jak, Fred, velik muškarac, metar i 90, snažan. Da nije bio tako snažan, ne bi preživio. On je dobar primjer fizičke snage i kondicije jer, da nije bio tako snažan, samo bi slomio vrat i bio bi mrtav", ispričao je Chris.

Kako kaže, Flintoffa nisu dovoljno dobro informirali prije snimanja.

"Taj dan je bio jako težak, još teži zbog činjenice da sam prije tog snimanja saznao, u zadnji trenutak, da koristimo Morgan s tri kotača. To je jako težak auto, znate. Ime vam govori da je njegova fizika teška. Ne znači da je nužno opasan. Samo ga vozite prema onome što jest. Morate biti svjesni njegovih granica. I mislim da je to bilo jako teško. I trebate iskustvo. Postoje dva čovjeka koja su vozila Morgan s tri kotača ranije, ja i još jedan profesionalni vozač. Tada smo sjedili unutra. Nitko nas nije pitao ništa o autu. Samo su otišli i snimali bez nas", rekao je voditelj pa dodao da se jednim dijelom osjeća odgovornim za nesreću jer nije imao priliku razgovarati s kolegom prije nego što je sjeo u auto.

image

Paddy McGuinness, Chris Harris i Freddie Flintoff

Syspeo/Sipa Press/Profimedia

Rekao je i da je nakon nesreće bilo teško to što je Freddie bio teško ozlijeđen, ali i da je sve postalo gore jer je on upozorio BBC.

"Ono o čemu se nikad nije pričalo je to da sam tri mjeseca prije nesreće otišao do BBC-ja i rekao, ako nešto ne promijenite, netko će poginuti u ovoj emisiji pa sam otišao do njih i rekao im svoje brige na osnovu onoga što sam vidio kao najiskusniji vozač u emisiji. Rekao sam da ćemo, ako nastavimo, imati ozbiljne ozljede, a u najgorem slučaju i smrt. I mislim da je ono što se dogodilo s "Top Gearom" to da sam previše puta vidio svoja dva suvoditelja koji nisu imali iskustvo u automobilima. Ovo je kritična stvar. Ja sam kvalificiran donositi te odluke jer sam to radio dugo vremena. Oni nisu. Jedan od njih je glumac-komičar. Drugi tip je profesionalni igrač kriketa. Briljantni zabavljači. Odlični voditelji. Ali, njihova je uloga bila nasmijavati ljude. Moja je uloga bila govoriti ljudima kakvi su auti", ispričao je on.

Prisjetio se i jednog incidenta koji se dogodio na Tajlandu. "Prečesto sam, posljednjih godina, vidio situacije u kojima je postalo preopasno. A kulminiralo je s našim boravkom na Tajlandu. Ja i Paddy McGuinness smo bili na Tajlandu. I išli smo na karting utrku niz brdo, u drvenim go-kartima bez motora. Samo sam ih pogledao i rekao da nije pitanje hoćemo li se ozlijediti. Pitanje je koliko teško ćemo se ozlijediti.

image

Paddy McGuinness, Chris Harris i Freddie Flintoff

Ian West/Pa Images/Profimedia

"Rekao sam da pozovu hitnu pomoć na dno brda jer uvijek nešto može poći po krivu. Naravno, slomio sam nešto u svojoj ruci i slomio prst. Rekao sam da mi nije bitno hoću li slomiti ruku pa da dobijem BAFTA-u za to ili neku nagradu, ali ovo je bio je*eni skeč. Pretjerali su", ispričao je.

Chris je istaknuo da ga je povrijedilo to što ga ranije nitko nije shvaćao ozbiljno te što su ga šefovi BBC-ja "ostavili da trune".

"Bilo je jako teško živjeti s tim, ispočetka. Kad sam znao da sam napravio pravu stvar. Nisam dobar u tome. Inače se samo prepustim situaciji, ali predvidio sam ovo. Mislio sam da sam napravio pravu stvar. Otišao sam na BBC i saznao da me nitko nije shvaćao ozbiljno. Kasnije sam malo istraživao. Razgovor koji sam imao s tim ljudima je bio na neki način prepoznat s njihove strane. Onda su me pokušali malo isključiti, a onda se uopće nisu brinuli o meni. Samo su me pustili da istrunem", ispričao je on.

image

Andrew ‘‘Freddie‘‘ Flintoff

Mi News/Nurphoto Via Afp

Dodao je i da nije očekivao da će se naći u poziciji da će svjedočiti teškoj nesreći nakon što je nekoliko puta svoje šefove upozorio na propuste. Isto tako je rekao da je neko vrijeme smatrao kako publika misli da nije učinio dovoljno kako bi zaštitio Freddieja. "Obojica su doživjeli druge incidente na showu za koje smatram da su neprihvatljivi. I to dolazi od nekog tko voli rizik", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 14:39