OBOŽAVAO JU JE PJEVATI

Bora Čorba ovu je svoju pjesmu smatrao najboljom: ‘U Jugotonu je nisu htjeli, ali da je nije bilo, ne bi bilo ni Riblje čorbe‘

Kada su mi u ‘Jugotonu‘ priopćili da se ta pjesma iz stotinu razloga ne može naći na ploči, odlučno sam rekao: ‘Ma ne dolazite u obzir!‘

Bora Čorba

 Antonio Ahel/ATAImages/Profimedia

Rock glazbenik, pjevač, tekstopisac i frontmen benda "Riblja čorba" Bora Đorđević preminuo je u srijedu u u 72. godini u ljubljanskoj bolnici, gdje se liječio od jake upale pluća, objavila je ta skupina na društvenim mrežama.

Đorđević diljem regije poznat po nadimku Bora Čorba, kontroverzan po svom ponašanju i stajalištima, ostat će upamćen kao jedna od legendi rock glazbe i autor nekih od najvećih hitova na ovim prostorima, poput "Lutke sa naslovne strane", "Dobro jutro", "Pogledaj dom svoj anđele", "Ostani đubre do kraja“, "Kad padne noć“.

Svojom poezijom, najčešće pisanom svakodnevnim i puku bliskim jezikom, a često na rubu vulgarnosti, znao je iskazati i najdublje emocije - počev od socijalnih tema do pojedinih balada, koje su ušle u antologije glazbene scene na prostorima bivše Jugoslavije.

Jednom je prilikom otkrio koju je svoju pjesmu smatrao najboljom. Riječ je o hitu "Pogledaj dom svoj anđele", pjesmi kojom je Riblja čorba završavala svoje koncerte.

Riječ je o pjesmi koja se pojavila na albumu "Istina", 1985. godine, i odmah je postala hit.

Proglašena je za hit te godine, a 1995. godine magazin Standard ju je proglasio za hit desetljeća. Smatra se jednom od najboljih rock pjesama jugoslavenske rock scene, a i sam Bora Đorđević je u intervjuu za magazin Rock, koji je radio Peca Popović, odabrao upravo ovu pjesmu kada se trebao opredijeliti za samo jednu od svih koje je napravio, prenosi City Magazine.

“Ona podrazumijeva sve! Ali znači i jednu veliku satisfakciju. Da nije bilo te numere, ne bi više bilo ni Riblje čorbe. Kada su Bajaga i Rajko otišli, nastao je proces naše opće sahrane. To je ujedno bila prva pjesma koju je vježbala nova postava. Čim smo je snimili, znao sam što imamo u rukama. Ni za pedalj se nisam prevario u procjeni njezine značajnosti. Kada su mi u “Jugotonu” priopćili da se ta pjesma iz stotinu razloga ne može naći na ploči, odlučno sam rekao: ‘Ma ne dolazite u obzir!‘ Stavio sam je odmah pod ruke, vratio se u PGP RTB i oni su je prihvatili, iako je i njima bila pomalo škakljiva. I danas, poslije toliko vremena, uživam dok je pjevam. Ona mi predstavlja više od pjesme i označava moj zaokret u pisanju tekstova. Postao sam malo čudniji, slobodniji i drugačiji nego u ostalim pjesmama", rekao je svojevremeno Bora Čorba.

Pjesma nosi naziv po istoimenom romanu Thomasa Wolfea, koji je u svome djelu opisao godine američke krize, a kako je rekao Đorđević, pjesma je nastala sama.

"Pjesma ‘Pogledaj dom svoj anđele’ nastala je neobično, jer se sama pisala. Otišla je mimo moje volje, slike su same dolazile; nije baš najpravilnija rima, ali tako mi je došla. Jako sam je dugo pisao kako bih bio sasvim zadovoljan svakom riječju. I onda je pjesma imala svoj život. Na svakom mjestu različito zvuči – kada je bend svira, kada je pjeva zbor i svira simfonijski orkestar“, rekao je on svojedobno u emisiji „Dok anđeli spavaju“, prenosi N1 Srbija.

Riječ je o pjesmi koja predstavlja kritiku društva i svijeta, a pjevač se obraća „anđelima“ koji ne žele vidjeti strašne stvari koje se događaju oko njih. Spot za ovu pjesmu je 1987. godine pušten na MTV-u, kao prvi spot s Balkana, prilikom predstavljanja najuspješnijih bendova na svijetu tih godina.

Tko je Bora Čorba?

Rođen je u Čačku 1. studenog 1952. godine, a prije nego što je zajedno s Mišom Aleksićem, Ratkom Kojićem i Miroslavom Milatovićem, formirao "Riblju čorbu", bio je i član "Suncokreta" i "Ranog mraza".

Važio je za jednog od najpoznatijih glazbenika srpske i jugoslavenske rock scene, s velikim brojem obožavatelja, ali i kao upečatljiva javna osoba.

Studirao je Pravni fakultet u Beogradu, potom bezuspješno pokušao upisati Fakultet dramskih umjetnosti.

Popularnost "Riblje čorbe" temeljila se na provokativnim socijalnim temama, a Bora Čorba je nastupima i na sceni i izvan nje postao jedan od najkontroverznijih glazbenika u bivšoj u Jugoslaviji.

Radio-televizija Srbije podsjeća da je Đorđević, nakon objave albuma "Koza nostra" 1990. godine, bio optužen zbog "vrijeđanja radničke klase Jugoslavije", ali su optužbe odbačene.

Jedno vrijeme se bavio i politikom, kao član Gradskog odbora konzervativno-desne Demokratske stranke Srbije u Beogradu, poslije političkih promjena u Srbiji u listopadu 2000. godine.

Bio je na poziciji savjetnika ministra kulture u Vladi Srbije, no poslije manje od godinu dana podnio je ostavku.

Iz braka s Draganom Đorđević, ima sina Borisa.

Bora Đorđević je dobitnik nagrade Akademije Ivo Andrić za knjigu poezije "Pusto ostrvo", Orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja uručen mu je 15. veljače 2021. godine, a od 2022. godine je počasni građanin Čačka.

Kao neizbrisiv glazbeni trag "Riblje čorbe“ i Bore Đorđevića ostat će albumi "Kost u grlu", "Mrtva priroda", "Istina", "Ujed za dušu", "Labudova pesma", "Trilogija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 18:41