NEOBIČNA SITUACIJA

Britanski portali munjevito izbrisali tekstove o ‘ljubavnici princa Williama‘, čitatelji u čudu: ‘Što se događa?!‘

Rose Hanbury, markizu od Cholmondeleyja, godinama povezuju s princem Williamom te brojni tvrde da imaju aferu

Princ William i Rose Hanbury

 James Veysey/shutterstock/avalon/profimedia/maja Smiejkowska/pool/afp/

U razdoblju od 2019. do 2024. godine s britanskih portala nestao je velik broj članaka o markizi povezanih s princem Williamom, a izbrisani su i dijelovi članaka koji su još uvijek dostupni na internetu, piše Slobodna Dalmacija.

Američki časopis Vulture objavio je rezultate tromjesečnog istraživanja o tome kako britanski mediji pišu o Rose Hanbury, markizi od Cholmondeleyja, koja se godinama povezuje s princem Williamom, i primijetio nešto vrlo zanimljivo.

Velik broj članaka o ovoj aristokratkinji, inače supruzi Davida Roxavagea, markiza od Cholmondeleyja, izbrisan je s britanskih portala, a nestali su i dijelovi nekih tekstova, piše Glossy.

image

David Cholmondeley i Rose Hanbury

Theimagedirect.com/The Image Direct/Profimedia/Theimagedirect.com/the Image Direct/profimedia

Podsjetimo, mediji od 2019. nagađaju o vezi princa Williama s Rose Hanbury, za koju se govorilo da je prijateljica njegove supruge Kate Middleton i koja s obitelji živi u blizini "Anmer Halla", ladanjske rezidencije princa Williama i princeze od Walesa u Norfolku.

Micanje aluzija na princezu od Walesa

Nakon što se Kate početkom godine povukla iz javnosti, počele su kružiti razne teorije zavjere i nagađanja, a u središtu mnogih našla se Rose Hanbury, koju su proglašavali Williamovom "ljubavnicom". Situacija je toliko eskalirala da je markiza zaprijetila tužbom američkom komičaru Stephenu Colbertu i zanijekala bilo kakvu aferu s britanskim prestolonasljednikom. Ellie Hall, koja piše o britanskoj kraljevskoj obitelji za Vulture, primijetila je uklanjanje i ponovno uređivanje novinskih članaka u kojima se spominje Rose Hanbury, objavljenih između 2019. i 2024. godine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iz tog vremenskog okvira, piše ona, izbrisana je 21 medijska priča, dok je otkriveno šest članaka iz kojih su prilikom uređivanja nakon objave uklonjene neke informacije.

image

Rose Hanbury

James Veysey/shutterstock/Avalon/Profimedia/James Veysey/shutterstock/avalon/profimedia

Kao mediji koji su brisali ili mijenjali tekstove navedeni su Daily Express, The Mirror, The Sun, Evening Standard, Tatler, Daily Mail/ MailOnline/ Mail on Sunday i Guardian.

Većina misteriozno nestalih tekstova nije se izravno bavila glasinama o aferi, piše Hollow, već je umjesto toga sadržavala aluzije na očite napetosti između princeze od Walesa i njezine navodne "dugogodišnje najbolje prijateljice".

Sporna "užasna svađa seoskih suparnica"

Na primjer, izbrisana je priča iz ožujka 2019., kada je kolumnist Daily Maila Richard Eden pisao o navodnom rivalstvu između Kate Middleton i Rose Hanbury. Markizu je opisao kao Kateinu "seosku suparnicu" među istočnoengleskim aristokratima koje britanski tisak naziva Turnip Toffs.

image

Kate Middleton i princ William

Chris Floyd/camera Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Nestao je i tekst s portala The Sun koji na sličan način opisuje njihov odnos, a navodi se i kako je "užasna svađa" zaprepastila njihov izvor.

Je li slučajno toliki broj medija odlučio brisati i mijenjati napise o Rose Hanbury ili iza toga stoji nečija odluka, pitaju se obožavatelji kraljevske obitelji nakon ove objave.

Tijekom tromjesečne istrage, Vulture se obratio ovim medijima za komentar, a oglasio se samo Guardian.

"Ove izmjene su napravljene nakon internog uredničkog razmatranja, a ne nakon vanjskog kontakta", komentirao je glasnogovornik Guardianova portala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. kolovoz 2024 22:59