LOŠE VIJESTI

Christina Applegate progovorila o zdravstvenim problemima kćeri Sadie (13): ‘Jako sam tužna...‘

Kćeri glumice, koja boluje od multiple skleroze, dijagnosticiran je POTS, komplicirani sindrom posturalne ortostatske tahikardije

Christina Applegate i Sadie Grace LeNoble
 

 Matt Petit For Sag Awards/shutterstock Editorial/profimedia/Matt Petit For Sag Awards/shutterstock Editorial/profimedia

Glumica Christina Applegate ugostila ja u najnovijoj epizodi svojeg hvaljenog podcasta "MeSsy" svoju 13-godišnju kćer Sadie. Majka i kći razgovarale su o zdravstvenim problemima i otkrile da je Sadie nedavno dijagnosticiran POTS, sindrom posturalne ortostatske tahikardije. Sadie je izjavila kako sada puno bolje razumije majčinu borbu s multiplom sklerozom.

- Imam nešto što se zove POTS - kazala je - Nemam pojma što je to točno, no ima veze s autonomnim živčanim sustavom i pogađa moje srce. Kada ustanem, zavrti mi se u glavi, noge me izdaju i čini mi se kao da ću se onesvijestiti.

image

Christina Applegate i kći Sadie Grace LeNoble

Stewart Cook/shutterstock Editorial/profimedia/Stewart Cook/shutterstock Editorial/profimedia

Ovaj sindrom, prema medicinskim izvorima, kronična je bolest koja pogađa autonomni živčani sustav i krvotok. Osobe koje boluju od POTS-a zbog njega doživljavaju naglo povišenje broja otkucaja srca kada ustanu, sjednu ili legnu. Među simptomima i znakovima bolesti su i nesvjestice, zaboravljivost i problemi s fokusiranjem, lupanje i ubrzan rad srca, iscrpljenost i umor. Tu su također, osjećaj nervoze i tjeskobe, drhtavica i pojačano znojenje. Kod nekih osoba javlja se bol u prsima i kratkoća daha, te glavobolje. Dugoročno, POTS utječe na sve aspekte života jer se pacijent osjeća općenito loše, ima poremećen san.

Ovaj sindrom nije opasan po život, ali može itekako utjecati na svakodnevicu. Naravno, uvijek postoji povišen rizik od ozljeda zbog nesvjestica. Liječi se lijekovima i usvajanjem zdravih životnih navika, a prema medicinskoj literaturi u 80 posto slučajeva terapije su učinkovite, barem za većinu simptoma.

U podcastu, Sadie je objasnila kako je dugo patila od simptoma POTS-a no često se suočavala s odmahivanjem ruku i nerazumijevanjem.

- Žao mi je zbog toga, dušo. Stvarno mi je žao - rekla je Christina Applegate kćeri - Tužna sam, ali volim te i znam da ćeš biti dobro. Tu sam za tebe i vjerujem u tebe. I hvala ti što govoriš o tome.

Sadie, koja je upravo završila šesti razred osnovne škole, ispričala je kako se znalo događati da se "više puta dnevno" javlja školskoj medicinskoj sestri jer joj se činilo da će "pasti u nesvijest". Događalo se to kada bi ustala u razredu ili na satovima tjelesnog odgoja.

image

Christini Applegate je 2020. godine dijagnosticirana multipla skleroza

Paul Smith/alamy/alamy/profimedia/Paul Smith/alamy/alamy/profimedia

- Govorili su mi da to radim samo da se izvučem s nastave. Ili da je to samo tjeskoba i da se vratim u razred. Nisu ništa poduzimali. To me povrijedilo i tjelesno i emocionalno. Smatrala sam da je ružno da kada kažem da se osjećam loše, dobijem odgovor da odem na tjelesni i trčim oko igrališta. Nisam to mogla. - objasnila je Sadie.

Applegate, kojoj je 2021. godine dijagnosticirana multipla skleroza, priznala je da je i sama bila skeptična oko kćerinih simptoma.

- Vani je 30 stupnjeva, a ona nosi nekoliko slojeva odjeće. Mrzi tjelesni. Žao mi je, ali nije veliki fan tjelesnog i tjelesnih aktivnosti. - rekla je glumica i dodala kako kod kuće nije primjećivala Sadiene probleme.

image

Christina Applegate i Martyn LeNoble s malenom Sadie

Sam Sharma, Pacificcoastnews/pacific Coast News/profimedia/Sam Sharma, Pacificcoastnews/pacific Coast News/profimedia

- Ali tako je to. Izađeš iz kuće i stres i tjeskoba koju doživljavaš pogoršavaju simptome mnogo više nego u sigurnosti i miru tvojeg doma.

Sadie je također izjavila kako sada puno bolje razumije što prolazi njezina majka i priznala da joj je grozno što nije imala više razumijevanja.

image

Christina Applegate i Martyn LeNoble vjenčali su se 2013. godine

Valerie Macon/getty Images/profimedia/Valerie Macon/getty Images/profimedia

- Recimo, kada mama kaže: "Boli me" ili "Imam tremor"... Da nije bilo ovog problema, vjerojatno ne bih previše razmišljala o njezinim problemima, ne bih znala o čemu govori.

Sadie Grace jedino je dijete Christine Applegate, dobila ju je u braku s nizozemskim glazbenikom Martyinom LeNobleom s kojim se vjenčala 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 05:53