VIGGO MORTENSEN

Cijeli ga život prate morbidne misli: Zvijezda ‘Gospodara prstenova‘ sve bliske osobe izgubila je zbog iste bolesti

‘Još uvijek razmišljam o smrti kada se probudim. To je prva stvar koja mi pada na pamet...‘, kazao je glumac Viggo Mortensen

Viggo Mortensen

 Nikita Kolinz/instar Images/profimedia/Nikita Kolinz/instar Images/profimedia

Proslavila ga je uloga u "Gospodaru prstenova", filmu gdje je zamalo preminuo na snimanju od eksplozije. Iako je ispred sebe imao blistavu budućnost u Hollywoodu, pokazao je da ga ne zanimaju holivudski materijalizam i slava. Tako bi se na crvenom tepihu radije pokazivao u vintage odjelima nego u dizajnerskim smokinzima. Odbijao je i koristiti pametni telefon tvrdeći da ljudi zbog tehnologije svoju okolinu uzimaju zdravo za gotovo.

Riječ je o glumcu Viggu Mortensenu, koji danas puni 66 godina, poznatom uglavnom po onim "mračnim ulogama" koje su mu vjerojatno dobro pristajale jer su ga od malih nogu mučile morbidne misli. "Stalno razmišljam o smrti. Mislim, kada sam bio mali, neke od mojih prvih uspomena su bile: ‘Uh, umrijet ću.‘ Još uvijek razmišljam o smrti kada se probudim. To je prva stvar koja mi pada na pamet, ali mislim da je to ono zbog čega želim isprobavati stvari", prenosi susjedni portal da je Mortensen rekao.

image

Viggo Mortensen

United Archives/impress/united Archives/profimedia/United Archives/impress/united Archives/profimedia
image

Viggo Mortensen

Paramount Pictures/afp/profimedia/Paramount Pictures/afp/profimedia

Glumac smatra da je razlog njegovih mračnih misli to što je kao dijete bio usamljen, nije imao prijatelje, a kako je kazao, posljedična izolacija zamagljuje pogled na svijet. A da će biti poseban, znalo se od malih nogu. "Kao beba, dva puta sam ispuzao iz krevetića i morali su me tražiti. Pronašli su me jednom sa psom u šumi", rekao je jednom prilikom.

Kao što znamo, Mortensen je imao teško djetinjstvo popraćeno razvodom roditelja kada je imao 12 godina. Njegov je otac odmah nakon razvoda počeo viđati druge žene pa je to u Mortensenu stvaralo gnjev jer je vjerovao da namjerno povrjeđuje njegovu majku. Iako je imao narušen odnos s ocem, s majkom je bilo drugačije pa se s njom preselio iz Argentine u New York i borio s engleskim jezikom. Zbog svoje se majke zaljubio i u kino jer ga je tamo često vodila.

Zbog bliskog odnosa bilo mu je bolno gledati kako njegova majka kakvu je poznavao nestaje od posljedica demencije 2015. godine, a ista je sudbina dočekala i njegova oca koji je preminuo od demencije samo dvije godine nakon smrti njegove majke. "Nisam mogao spavati, um mi je bio preplavljen odjecima i slikama nje i naše obitelji u različitim fazama zajedničkog života", prisjetio se kako mu je bilo kada je preminula majka. Osim oca i majke, demencija mu je uzela i druge u obitelji - bake, djedove, tetke, ujaka i očuha.

U čast njima uplovio je u redateljske vode i filmom "Falling" 2020. godine odao počast dragim ljudima koji su ga napustili. Filmom je pokušao prikazati demenciju na realističniji način, inspiriran vlastitim iskustvima.

image

Viggo Mortensen

Jemal Countess/getty Images/profimedia/Jemal Countess/getty Images/profimedia
image

Viggo Mortensen

Dominique Jacovides/bestimage/profimedia/Dominique Jacovides/bestimage/profimedia

Još jedan jak udarac koji je izazvao veliku tugu glumcu bila je smrt njegova prijatelja, slikara Georgea Gudnija Haukssona. Mortensen nije lako sklapao prijateljstva i rekao je da je "ideja da glumci i ekipa postanu jedna velika obitelj" samo priča kako bi se prodale karte za film. Stoga ne čudi što je odlazak islandskog slikara duboko potresla glumca, ipak je on bio jedan od rijetkih koji je uspio "zaraditi status" prijatelja.

image

Viggo Mortensen

Nikita Kolinz/instar Images/profimedia/Nikita Kolinz/instar Images/profimedia
image

Viggo Mortensen

Petr Horník/borgis/profimedia/Petr Horník/borgis/profimedia

Mortensen je također bio poznat i kao aktivist, a njegovi su pothvati izazivali ogromne reakcije i to ne samo pozitivne. Naime, tijekom pojavljivanja u emisiji "Charlie Rose" 2002. godine odjenuo je majicu s natpisom "Nema više krvi za naftu" u znak protesta protiv potencijalne invazije SAD-a na Irak. Odluka za aktivističkim pokretom dolazi nakon priče jedne majke čiji je sin ubijen u Iraku. Spletom okolnosti, "Gospodar prstenova: Povratak kralja" bio je film koji je zadnji pogledala sa sinom prije njegove smrti, a upoznavanje s glumcem potaknulo je sjećanja na pokojnog sina.

Što se tiče ljubavnog života, Mortensen je 1987. oženio pjevačicu Exene Cervenku s kojom je dobio sina Henryja. Par se rastao 1998., ali za razliku od svog oca, Mortensen je sa svojim sinom imao dobar odnos. Jednom je čak bio jako uznemiren i tužan što nije mogao doći na Henryjevo čitanje poezije jer je imao poslovne obaveze. "Ubilo me to što nisam mogao doći. Bio je to njegov dan. Njegov važan dan", rekao je.

Nakratko je izlazio sa slikaricom Lolom Schnabel, ali zbog titule seks simbola imao je osjećaj da to smanjuje njegove šanse za pronalazak ljubavi. "Meni to nije uzbudljivo. Netko te gleda, a ne vidi tko si..."; kazao je jednom prilikom. Ipak, uspio je pronaći ljubav i to sa španjolskom glumicom Ariadnom Gil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2024 06:22