NIJE SE PLAŠILA

Izraelka s Eurosonga progovorila o zvižducima i iskustvu s natjecanja: ‘Bila sam šokirana, ali nije me bilo briga!‘

Eden Golan osvrnula se na svoj nastup na Eurosongu, koji je bio najveća kontroverza ovogodišnjeg Eurosonga

Eden Golan

 Andreas Hillergren/Afp

Eden Golan (20) predstavljala je Izrael na ovogodišnjem Eurosongu, koji se održao u švedskom Malmou, a zbog njezina nastupa održavali su se prosvjedi te je dobivala prijetnje smrću. Svojom kontroverznom pjesmom ‘Hurricane‘ podigla je puno prašine, a tijekom polufinala i finala Eurosonga publika je izviždala njezine nastupe i probe zbog izraelskog brutalnog napada na Gazu.

"Izviždali su mi nastup tijekom proba i nastupa, ali ako ću biti iskrena, to je probudilo pravu vatru u meni", rekla je u posljednjem intervjuu za The Free Press, koji je dala nakon završetka Eurosonga.

"Nisam bila uplašena, već šokirana. Nisam mogla razumjeti kako ljudi dođu do te razine, ali to je njihov izbor. Moj izbor je bio što ću s time napraviti. Pretvorila sam to u svoju moć. U jednom trenutku to je probudilo nešto u meni i rekla sam si neka viču na mene koliko žele", dodala je.

I dok su svi pričali o njenom kontroverznom nastupu, Eden se to nije doticalo, kaže.

"Mislim da ih je još više naljutilo to što mene stvarno nije bilo briga. Nije me doticalo, bila sam jako fokusirana te sam znala zašto sam tamo - da radim ono što najbolje znam i predstavljam svoju zemlju i naciju", objašnjava.

Podsjetimo, prosvjednici su se okupljali kako bi prosvjedovali protiv sudjelovanja Izraela u natjecanju za pjesmu Eurovizije, zbog njegova brutalnog napada na Gazu. Izraelska je pjesma i prije dolaska u Švedsku izazvala brojne kontroverze, a prvotno se zvala ‘October Rain‘. EBU, organizator Eurosonga, prijetio joj je diskvalifikacijom ako ne preradi pjesmu jer su je smatrali previše politički nabrijanom. Bili su uvjereni da se riječi pjesme odnose na napade Hamasa 7. listopada prošle godine, pa su Izraelci preradili pjesmu i preimenovali je u ‘Hurricane‘.

image

Eden Golan

Tobias Schwarz/Afp

No, izmijenjenom nazivu i riječima unatoč, prosvjedi su se nastavili, priključila im se čak i klimatska aktivistica Greta Thunberg, a Eden Golan savjetovali su da ne izlazi iz hotela dok traju demonstracije. Oko Malmö Arene bile su postavljene metalne barikade i veliki betonski blokovi, a mjesto događanja čuvala je policija.

Budući da je Eden Golan nastupala u vrijeme pogoršanja humanitarne situacije u Gazi, Izraelska nacionalna televizija kasnije je tvrdila da je bila suočena s ‘prikazima mržnje bez presedana‘ od drugih država, pa su organizatori potvrdili da će se stoga provesti istraga tih događaja. Izraelsku delegaciju kritizirali su i drugi natjecatelji, poput irske predstavnice Bambie Thug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 08:51